Luister naar

overdwars Kans is klein dat Henk Ottens nieuwe partij een succes wordt

Nieuws
De ruimte voor een nieuwe partij op rechts is gering, laat de parlementaire geschiedenis zien.
Piet H. de Jong
vrijdag 2 augustus 2019 om 03:00
Henk Otten
Henk Otten anp / Robin Utrecht

Den Haag

De uitgestoten Forum-senator Henk Otten is vastberaden een nieuwe politieke beweging uit de grond te stampen. Hij heeft, als een van de drijvende krachten achter Forum voor Democratie, ervaring opgedaan. Otten ziet de strijd binnen Forum als een richtingenstrijd. Hij staat voor de realistisch-rechtse koers en zet zich af tegen de romantisch-filosofische ideeën van ­mede-Forumoprichter Thierry Baudet. In zijn woorden: ‘de Ottianen versus de borealen’.

Ondanks zijn ervaring is Ottens kans op succes bij het opzetten van een nieuwe partij op de rechterflank allerminst gegarandeerd.

De informatieve en gedegen website parlement.com heeft de vele partijtjes ter rechterzijde van de VVD op een rijtje gezet. Dat overzicht leert dat afsplitsingen van moederpartijen zelden een succesvolle doorstart maken. De enige uitzondering is het eenmansbedrijf van de in 2004 uitgetreden VVD’er Geert Wilders. Hij slaagde erin een partij op te bouwen die is uitgegroeid tot een blijvertje in de Nederlandse politiek. Meestal lukt het afsplitsers niet om met een nieuwe partij tot het parlement door te dringen. Hoewel VVD-politica Rita Verdonk een stemmenkanon was, slaagde zij er niet in met haar eigen beweging, ‘Trots op Nederland’, door te breken. In 2006 behaalde ze bij de verkiezingen, als nummer twee op de VVD-lijst, meer stemmen dan lijsttrekker Mark Rutte. In 2010 lukte het haar, met 0,6 procent van de stemmen, niet eens één zetel te halen in de Tweede Kamer.

Van de vele afsplitsingen sindsdien is het lot nog treuriger. Wie weet nog van de poging van ex-LPF-minister Hilbrand Nawijn met zijn Partij voor Nederland in het parlement te komen? Om nog maar te zwijgen van de diverse partijen die ex-PVV-Kamerlid Hero Brinkman oprichtte. Zijn Onafhankelijke Burgerpartij en later de Ondernemers Partij bleken kansloos.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

'Homogenezing', acceptatieplicht of 'voltooid leven': hierom worden deze omstreden wetsvoorstellen doorgezet

'Homogenezing' verbieden, een acceptatieplicht voor christelijke scholen, of 'voltooid leven'. De Raad van State is kritisch, maar libertijnse partijen gaan ermee door. Wetgeving is een voertuig van ideologie geworden.

Afbeelding

CDA-fractie wil af van Randstaddenken: overheid moet actief opkomen voor de regio

De kloof tussen stad en platteland is een te simpel beeld. De ongelijkheid in Nederland zit ingewikkelder in elkaar. Die ongelijkheid is ook het gevolg van overheidsbeleid dat zich liet leiden door rendementsdenken.

Afbeelding

Israël-liefde domineert bij de ChristenUnie. Maar er zijn steeds meer vraagtekens

In de ChristenUnie wordt opnieuw het debat aangezwengeld over het Israël-standpunt. Bijbelse beloften en hedendaagse politiek lopen in die gevoelige discussie door elkaar heen. ‘Over Israël praten is ingewikkeld.’

Afbeelding

Zeeland op weg naar de verkiezingen. 'Overal waar jodiumpillen worden uitgedeeld, moeten mensen mee kunnen praten'

Twaalf unieke provincies, met elk hun eigen sores en regionale karakter. Op weg naar de Provinciale Statenverkiezingen zoekt het Nederlands Dagblad uit welke kwesties er spelen. Vandaag: Zeeland.

Afbeelding

Voormalig SGP'er Hans van de Breevaart begint als onderzoeker bij FVD

Oud-SGP’er Hans van de Breevaart start met ingang van deze maand bij het Renaissance Instituut, het Wetenschappelijk Instituut van de rechts-populistische partij Forum voor Democratie (FVD).

Afbeelding

Regeling voor zorgmedewerkers die al twee jaar aan longcovid lijden en niet meer kunnen werken

Er komt een regeling voor zorgmedewerkers die al twee jaar aan longcovid-klachten lijden en niet meer kunnen werken. Hoe de regeling eruit komt te zien, wordt binnenkort duidelijk.