Luister naar

overdwars Kans is klein dat Henk Ottens nieuwe partij een succes wordt

Nieuws
De ruimte voor een nieuwe partij op rechts is gering, laat de parlementaire geschiedenis zien.
Piet H. de Jong
vrijdag 2 augustus 2019 om 03:00
Henk Otten
Henk Otten anp / Robin Utrecht

Den Haag

De uitgestoten Forum-senator Henk Otten is vastberaden een nieuwe politieke beweging uit de grond te stampen. Hij heeft, als een van de drijvende krachten achter Forum voor Democratie, ervaring opgedaan. Otten ziet de strijd binnen Forum als een richtingenstrijd. Hij staat voor de realistisch-rechtse koers en zet zich af tegen de romantisch-filosofische ideeën van ­mede-Forumoprichter Thierry Baudet. In zijn woorden: ‘de Ottianen versus de borealen’.

Ondanks zijn ervaring is Ottens kans op succes bij het opzetten van een nieuwe partij op de rechterflank allerminst gegarandeerd.

De informatieve en gedegen website parlement.com heeft de vele partijtjes ter rechterzijde van de VVD op een rijtje gezet. Dat overzicht leert dat afsplitsingen van moederpartijen zelden een succesvolle doorstart maken. De enige uitzondering is het eenmansbedrijf van de in 2004 uitgetreden VVD’er Geert Wilders. Hij slaagde erin een partij op te bouwen die is uitgegroeid tot een blijvertje in de Nederlandse politiek. Meestal lukt het afsplitsers niet om met een nieuwe partij tot het parlement door te dringen. Hoewel VVD-politica Rita Verdonk een stemmenkanon was, slaagde zij er niet in met haar eigen beweging, ‘Trots op Nederland’, door te breken. In 2006 behaalde ze bij de verkiezingen, als nummer twee op de VVD-lijst, meer stemmen dan lijsttrekker Mark Rutte. In 2010 lukte het haar, met 0,6 procent van de stemmen, niet eens één zetel te halen in de Tweede Kamer.

Van de vele afsplitsingen sindsdien is het lot nog treuriger. Wie weet nog van de poging van ex-LPF-minister Hilbrand Nawijn met zijn Partij voor Nederland in het parlement te komen? Om nog maar te zwijgen van de diverse partijen die ex-PVV-Kamerlid Hero Brinkman oprichtte. Zijn Onafhankelijke Burgerpartij en later de Ondernemers Partij bleken kansloos.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Meerderheid Eerste Kamer voor abortuspil bij de huisarts lijkt in zicht, ondanks kritiek

Het initiatiefvoorstel van GroenLinks, PvdA, VVD en D66 om de abortuspil door de huisarts te laten verstrekken, roept dinsdag nog veel vragen op in de Eerste Kamer. Toch tekent zich een ruime meerderheid af.

Afbeelding

Kabinet mikt op twee nieuwe kerncentrales in Borssele, dat er al vele jaren aan gewend is

De twee kerncentrales die het kabinet wil bouwen, moeten komen in het Zeeuwse Borssele. Met de nieuwe centrales hoopt het kabinet vanaf 2035 te voorzien in 11 tot 15 procent van de nationale behoefte aan elektriciteit.

Afbeelding

SGP wil aankoop kinderwagen sponsoren met duizend euro: ‘Jong gezin verdient extra steun’

Volgens SGP-Tweede Kamerlid Chris Stoffer loopt een babyuitzet ‘flink in de papieren’. Het kabinet zou kersverse ouders daarom een ‘kinderwagenbonus’ moeten geven van duizend euro.

Afbeelding

Partijen willen meer geld voor weg en spoor Noord-Nederland

Er moet meer geld naar de infrastructuur in Noord-Nederland vinden meerdere partijen in de Tweede Kamer. Het kabinet maakte onlangs bekend ongeveer 7,5 miljard euro in wegen, rails en fietspaden te investeren, maar slechts een klein deel hiervan gaat naar het noorden van het la..

Afbeelding

Vaste contracten voor NPO-personeel en een nieuwe Mediawet. ‘Er gaat heel veel rollen’

Tweede Kamerleden willen dat de positie van NPO-medewerkers wordt versterkt om de kans op misstanden zoals bij De Wereld Draait Door (DWDD) te verkleinen. En de Mediawet wordt aangepast, verwacht Uslu.

Afbeelding

Partijcongres ChristenUnie: migratiekwesties en ongemak om pleidooi tegen homoseksuele kandidaat

Na maanden van spanningen over asiel en migratie leek de CU in relatieve rust te kunnen toewerken naar het partijcongres. Het interview dat Segers aan het AD gaf, bracht toch nog kortstondig verandering in de rust.