Luister naar

CU: stop ‘showproces’ tegen Israël

Nieuws
Nederland moet niet in de VN-Mensenrechtenraad willen zitten, zolang kritiek op Israël er een vast agendapunt is. Dat vindt de ­ChristenUnie. Het kabinet probeert juist vanaf volgend jaar weer lid te worden.
Sjoerd Mouissie
vrijdag 23 augustus 2019 om 19:41

Den Haag

‘Er zullen weer grote campagnes worden gevoerd om Nederland verkozen te krijgen, maar daar moeten we al dat geld en onze energie niet aan besteden’, zegt ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind. Volgens hem is de VN-Mensenrechtenraad ‘totaal ongeloofwaardig’ door de eenzijdige aandacht voor Israël. Het land werd inmiddels 71 keer op de vingers getikt, terwijl landen als China en Saudi-Arabië nooit zijn aangesproken.

‘Er wordt een showproces tegen Israël opgevoerd, terwijl China één miljoen Oeigoeren zonder proces opsluit in kampen’, stelt Voordewind. ‘Doordat alleen Israël als vast punt op de agenda staat, kunnen tegenstanders van het land scoren voor open doel. Voor ons is dit een harde voorwaarde: ­Nederland keert pas terug als dat agendapunt is geschrapt.’ Hij wijst erop dat minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) vorig jaar beloofde zich samen met de Europese Unie principeel te verzetten tegen een vast agendapunt over Israël.

middenweg

Voordewind reageert hiermee op een onderzoek van deze krant naar het stemgedrag van landen in de ­VN-Mensenrechtenraad, de organisatie die toeziet op de naleving van mensenrechten. Onder de 116 landen die ooit hebben gestemd over een tik op de vingers van Israël, bestaat een groot blok van 48 landen die altijd ­instemmen. Slechts drie landen stemmen altijd tegen: de Verenigde ­Staten, Canada en Australië.

Nederland probeerde in de afgelopen jaren, samen met enkele andere ­Europese landen, een middenweg te vinden door zich regelmatig te ­onthouden van stemming. Volgens Voordewind zet dat echter geen ­zoden aan de dijk. ‘Wat was onze ­invloed? Er is toch altijd een ruime meerderheid ­tegen Israël. Dat gaat echt niet veranderen.’

Andere coalitiepartijen reageren terughoudend op het idee van de CU. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt benadrukt dat Nederland juist wél lid moet worden van de raad. ‘Wie iets van misstanden in andere landen wil zeggen, moet aanwezig zijn. De VN-Mensenrechtenraad is dé plek om landen aan te spreken, bijvoorbeeld op de situatie van de Oeigoeren of de Palestijnse betalingen aan gezinnen van terroristen.’

exorbitant

Ook Sven Koopmans (VVD) vindt het een goede zaak als Nederland aanwezig is om tegenwicht te bieden aan de ‘exorbitante focus op Israël’. ‘Het is goed dat het kabinet onderhandelt over resoluties en resultaten haalt. Dat is beter dan in de Tweede Kamer moties blijven indienen. In de Mensenrechtenraad kun je écht met landen spreken. Wij gaan voor het resultaat, en niet voor een getuigenis.’ Tegelijk zijn CDA en VVD niet helemaal tevreden met hoe het nu gaat. ‘Ik zou meer resultaat willen zien van Nederlandse onderhandelingen in de VN’, aldus Koopmans. Volgens ­Omtzigt verloopt de samenwerking in Europa niet soepel genoeg. ‘We kunnen alerter reageren als er onderwerpen op de agenda staan, en allianties vormen met bijvoorbeeld Latijns-Amerikaanse landen.’

SGP-leider Kees van der Staaij sluit zich wél aan bij het plan van ­Voordewind. Hij wijst er echter wel op dat ‘er geen meerderheid voor is in de ­Kamer’. In plaats daarvan zou ­Nederland ‘vaker moeten dwars­liggen’ in de VN-raad, vindt Van der Staaij. ‘Nu wordt er veel onderhandeld over teksten, maar Nederland zou ook eens om politieke redenen tegen een Israël-resolutie kunnen stemmen.’ Tegelijk moet dat niet ­altijd en op voorhand gebeuren, vindt de SGP-leider. ‘Er zijn ook situaties waarin kritiek op Israël fair en op z’n plaats is.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Echte werk voor pensioen begint nu: vier uitdagingen waar het nieuwe stelsel mee te maken krijgt

Nu de politieke discussie over de pensioenwet voorbij is, begint het echte werk pas. Bij de stemming tekende zich dinsdagavond in de Eerste Kamer een meerderheid af voor de grootste hervorming van het stelsel ooit.

Afbeelding

Afrika wordt een wereldspeler en verdient een strategie, vindt het kabinet. Wat staat erin?

Voor het eerst ligt er een Nederlandse Afrika-strategie, die een visie schetst op hete hangijzers als migratiestromen en de strijd om grondstoffen. Eén van de grote thema’s is migratie.

Afbeelding

Extra zetels voor CDA en CU: coalitie helpt zichzelf aan 24 zetels in Eerste Kamer

De regeringscoalitie heeft zich door strategisch stemmen verzekerd van 24 zetels in de Eerste Kamer. Vooral confessionele partijen profiteren van de verdeling van de restzetels.

Afbeelding

SGP krijgt twee zetels in de Eerste Kamer, mede dankzij ChristenUnie

Met een beetje hulp én door eigen groei is de SGP zo goed als verzekerd van opnieuw twee zetels in de Eerste Kamer. En hoe zat het ook alweer met het kiezen van senatoren?

Afbeelding

Minister Wiersma wil strenger toezicht op informele scholen, zoals zondagsscholen. Wat betekent dat?

Onderwijsminister Dennis Wiersma heeft nog een lange weg te gaan als het gaat om zijn wet die gaat over strenger toezicht op informele scholen. De Onderwijsinspectie, die de taak moet uitvoeren, heeft bezwaren.

Afbeelding

De wind in huize VVD - álles voor de beeldvorming! - wakkerde storm en drang van Dennis Wiersma aan

In de VVD-partijcultuur gedijde een Dennis Wiersma. Met lessen die hij in het klasje van Klaas Dijkhoff leerde, bereikte hij een ministerspost. Maar dat ambt en z'n entourage is er niet om de persoon te dienen.