Luister naar

Is vaccinatiescheiding bij kinderopvang echt nodig?

Nieuws
Kinderopvangcentra mogen kinderen weigeren die niet zijn ingeënt, zodat ouders een veilige keuze kunnen maken. Dat staat in het wetsvoorstel van D66-Kamerlid Rens Raemakers, waarover de Tweede Kamer dinsdag debatteerde. Maar vergroot die mogelijkheid niet juist de kans op een uitbraak?
Auke van Eijsden
woensdag 16 oktober 2019 om 03:00
Rens Raemakers
Rens Raemakers anp / Remko de Waal

Den Haag

Wat staat er in het wetsvoorstel van D66?

Volgens het D66-Kamerlid moeten eigenaren van kindercentra zelf kunnen besluiten om personeel en kinderen die niet zijn ingeënt te weigeren. Die keuze moet openbaar zijn, zodat ouders weten of er niet-ingeënte kinderen zitten op hun opvanglocatie. Daarover maken ouders zich vaak zorgen, zegt Raemakers.

Hoeveel kinderen in Nederland zijn niet gevaccineerd?

Uit cijfers van het RIVM blijkt dat 92,9 procent van de kinderen een BMR-prik heeft gekregen – de vaccinatie voor de infectieziekten bof, mazelen en rodehond. Traditioneel lag de zogenaamde vaccinatiegraad laag in streng-christelijke gemeenten. Maar uit onderzoek van het Nederlands Dagblad bleek enkele maanden geleden dat juist buiten de Biblebelt steeds minder mensen hun kinderen laten inenten. De exacte oorzaak van die daling is niet bekend, maar in veel gevallen spelen complottheorieën en (aantoonbaar onjuiste) angsten voor ernstige bijwerkingen een rol.

Mogen kinderopvangcentra momenteel geen kinderen weigeren?

‘Wat is er eigenlijk nieuw aan deze wet?’ vroeg SP-Kamerlid Maarten Hijink dinsdag aan ­Raemakers. ‘Kinderdagverblijven kunnen kinderen nu toch ook al weigeren?’

Dat is maar de vraag. Een accountantskantoor kan de bakker als klant weigeren, waarop de bakker mag besluiten geen brood meer te verkopen aan die accountant.

Het is echter niet duidelijk of dat voor kinderopvangcentra ook geldt, zeggen deskundigen. Ze vermoeden dat ouders met de grondwet in de hand succesvol naar de rechter kunnen stappen.

Komen alle niet-ingeënte kinderen nu bij elkaar terecht?

Voor de ideeën van Ramaekers lijkt een Kamermeerderheid, maar eerst moet hij nog een aantal lastige vragen beantwoorden. Bovenaan staat de vrees van bijna alle partijen dat het wetsvoorstel zorgt voor segregatie in kinderopvangland. Als de meeste opvangcentra ongevaccineerde kinderen weigeren, blijven er voor die groep weinig locaties over. De kans op een uitbraak in die ‘brandhaarden’ is een stuk groter, vreest CU-Kamerlid Eppo Bruins. ‘Je kunt risico’s voor de opvang, de omgeving en uiteindelijk het hele land niet voor lief nemen.’

Zou het niet beter zijn als de overheid de leiding neemt, in plaats van kindercentra?

Onder meer GroenLinks en de SP vinden dat vaccinatiebeleid niet moet worden uitbesteed aan kinderopvangcentra. Dat is in lijn met de voorstellen die een commissie onder leiding van oud-PvdA-Kamerlid Roos Ver­meij deze zomer deed. Als de vaccinatiegraad te ver daalt, moeten ouders die gebruikmaken van kinderopvang hun kinderen verplicht inenten, stelt de commissie. Het kabinet onderzoekt de optie, en dan met name: wanneer is de ondergrens bereikt? Op die vraag kon zelfs het RIVM eerder geen antwoord geven.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bontenbal (CDA): 'Er gaat geen 17,5 miljard subsidie naar de fossiele industrie. Wij zijn niet gek'

Extinction Rebellion, de actiegroep achter de A12-blokkades, zegt dat Nederland jaarlijks 17,5 miljard euro subsidie geeft voor fossiele brandstoffen. Onzin, vindt CDA-Kamerlid Henri Bontenbal. 'Het is niet zo simpel.'

Afbeelding

Raad van State: verbod op 'homogenezing' voegt weinig toe, en werkt mogelijk averechts

Een verbod op 'homogenezing' voegt weinig toe aan de huidige wetgeving rond mishandeling en dwang. Ook kan zo'n verbod averechts werken bij de gewenste cultuurverandering in geloofsgemeenschappen, zegt de Raad van State.

Afbeelding

In Alkmaar is het 'win-win' in de asielopvang. Wethouder Joël Voordewind legt uit hoe dat werkt

Met een groot oud kantoor helpt de gemeente Alkmaar de landelijke migratiecrisis vlot te trekken. Er is slim onderhandeld met het Rijk. Wethouder Joël Voordewind legt uit hoe het zit.

Afbeelding

Adema overleeft motie van wantrouwen; veel irritatie in mestdebat tussen coalitiepartijen D66 en ChristenUnie

Minister Piet Adema (Landbouw) heeft een motie van wantrouwen vanuit de Tweede Kamer overleefd. In een afrondend Kamerdebat over Adema's mestbeleid kwamen D66 en ChristenUnie hard in aanvaring.

Afbeelding

Coalitie gefrustreerd over opstelling linkse partijen in salderingsdebat

In het debat over de salderingsregeling voor zonnepanelen staan de verhoudingen tussen de regeringspartijen en GroenLinks/PvdA op scherp. Met name het feit dat de linkse partijen hun steun koppelen aan ander kabinetsbeleid wekt wrevel.

Afbeelding

Adema diep door het stof. Maar hij weet niet zeker of boeren méér mest mogen blijven uitrijden

Mogen Nederlandse boeren de komende jaren nog méér mest blijven uitrijden? Ondanks alle tumult weet minister Adema dat nog steeds niet zeker. Woensdag ging hij diep door het stof in de Tweede Kamer.