Is vaccinatiescheiding bij kinderopvang echt nodig?

Den Haag
Wat staat er in het wetsvoorstel van D66?
Volgens het D66-Kamerlid moeten eigenaren van kindercentra zelf kunnen besluiten om personeel en kinderen die niet zijn ingeënt te weigeren. Die keuze moet openbaar zijn, zodat ouders weten of er niet-ingeënte kinderen zitten op hun opvanglocatie. Daarover maken ouders zich vaak zorgen, zegt Raemakers.
Hoeveel kinderen in Nederland zijn niet gevaccineerd?
Uit cijfers van het RIVM blijkt dat 92,9 procent van de kinderen een BMR-prik heeft gekregen – de vaccinatie voor de infectieziekten bof, mazelen en rodehond. Traditioneel lag de zogenaamde vaccinatiegraad laag in streng-christelijke gemeenten. Maar uit onderzoek van het Nederlands Dagblad bleek enkele maanden geleden dat juist buiten de Biblebelt steeds minder mensen hun kinderen laten inenten. De exacte oorzaak van die daling is niet bekend, maar in veel gevallen spelen complottheorieën en (aantoonbaar onjuiste) angsten voor ernstige bijwerkingen een rol.
Mogen kinderopvangcentra momenteel geen kinderen weigeren?
‘Wat is er eigenlijk nieuw aan deze wet?’ vroeg SP-Kamerlid Maarten Hijink dinsdag aan Raemakers. ‘Kinderdagverblijven kunnen kinderen nu toch ook al weigeren?’
Dat is maar de vraag. Een accountantskantoor kan de bakker als klant weigeren, waarop de bakker mag besluiten geen brood meer te verkopen aan die accountant.
Het is echter niet duidelijk of dat voor kinderopvangcentra ook geldt, zeggen deskundigen. Ze vermoeden dat ouders met de grondwet in de hand succesvol naar de rechter kunnen stappen.
Komen alle niet-ingeënte kinderen nu bij elkaar terecht?
Voor de ideeën van Ramaekers lijkt een Kamermeerderheid, maar eerst moet hij nog een aantal lastige vragen beantwoorden. Bovenaan staat de vrees van bijna alle partijen dat het wetsvoorstel zorgt voor segregatie in kinderopvangland. Als de meeste opvangcentra ongevaccineerde kinderen weigeren, blijven er voor die groep weinig locaties over. De kans op een uitbraak in die ‘brandhaarden’ is een stuk groter, vreest CU-Kamerlid Eppo Bruins. ‘Je kunt risico’s voor de opvang, de omgeving en uiteindelijk het hele land niet voor lief nemen.’
Zou het niet beter zijn als de overheid de leiding neemt, in plaats van kindercentra?
Onder meer GroenLinks en de SP vinden dat vaccinatiebeleid niet moet worden uitbesteed aan kinderopvangcentra. Dat is in lijn met de voorstellen die een commissie onder leiding van oud-PvdA-Kamerlid Roos Vermeij deze zomer deed. Als de vaccinatiegraad te ver daalt, moeten ouders die gebruikmaken van kinderopvang hun kinderen verplicht inenten, stelt de commissie. Het kabinet onderzoekt de optie, en dan met name: wanneer is de ondergrens bereikt? Op die vraag kon zelfs het RIVM eerder geen antwoord geven.