Katholiek Eric Holterhues gaat senaat in voor ChristenUnie: ‘Paus zou enthousiast zijn over de partij’

Interview
Als Eric Holterhues (51) dinsdag beëdigd wordt als Eerste Kamerlid is hij de eerste katholieke politicus op landelijk niveau voor de ChristenUnie én de eerste landelijke ChristenUnie-politicus die een relatie heeft met iemand van hetzelfde geslacht. Daarover praten doet Holterhues met tegenzin. ‘Versmald worden tot één aspect doet geen recht aan mensen.’
Niels van den Bovenkamp Niels van den Bovenkamp
zaterdag 10 juni 2023 om 16:00
Als Eric Holterhues (51) dinsdag beëdigd wordt als Eerste Kamerlid is hij de eerste katholieke politicus op landelijk niveau voor de ChristenUnie én de eerste landelijke ChristenUnie-politicus die een relatie heeft met iemand van hetzelfde geslacht.
Als Eric Holterhues (51) dinsdag beëdigd wordt als Eerste Kamerlid is hij de eerste katholieke politicus op landelijk niveau voor de ChristenUnie én de eerste landelijke ChristenUnie-politicus die een relatie heeft met iemand van hetzelfde geslacht. beeld Jeroen Jumelet

Elke dag begint Eric Holterhues in de Aloysiuskerk in Utrecht, bij hem om de hoek. Daar wordt de eucharistie gevierd, uit de bijbel gelezen en gebeden. Hij komt net bij een viering vandaan waar gebeden is om een zegen voor nieuwe Eerste Kamerleden, waar hij er bijna één van is. Op zo’n moment voelt de geboren Rotterdammer zich ‘gedragen’ en ‘beschermd door Gods zegen’. 

Een van de belangrijkste onderdelen is voor hem het ‘Ite missa est’, waarmee wordt aangekondigd dat de mis ten einde is en gelovigen worden heengezonden in de wereld. Dan moet je in de praktijk brengen wat je hebt gehoord, zegt Holterhues. Hij gelooft heilig in die combinatie van contemplatie en actie, ook in zijn nieuwe baan als Eerste Kamerlid voor de ChristenUnie.  

Wat maa..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bosma: Baudet betuigt spijt maar kwam niet opdagen

FVD-leider Thierry Baudet heeft in een telefoongesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een debat heeft gezegd tegen Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA).

Voorzitter Martin Bosma wil dat Thierry Baudet zich donderdagochtend bij hem meldt voor een gesprek.

Bosma meldt bedreiging Klaver door Baudet na debat, wil gesprek

FVD-leider Thierry Baudet heeft Tweede Kamerlid Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA) woensdag na een debat tot twee keer toe bedreigd. Dat schrijft Kamervoorzitter Martin Bosma in een brief aan Baudet.

Deskundigen (v.r.n.l.) Jacquelien Bulterman-Bos, Els Stronks, Gerdineke van Silfhout, Martin Bootsma en Henk Wilbers na afloop van het rondetafelgesprek over lees- en taalvaardigheid woensdag in de Tweede Kamer.

De boodschap aan de Tweede Kamer klinkt luid en breed gedragen: 'Het leesplezier moet terug in de klas'

Wat gaat er mis met het Nederlandse leesonderwijs? Een stoet deskundigen trok woensdag aan de Tweede Kamer voorbij in de zoektocht naar antwoorden. ‘De verwachtingen moeten omhoog, de lat ligt echt te laag.’

GroenLinks/PvdA-leider Frans Timmermans, geflankeerd door zijn fractiegenoten Jesse Klaver en Kati Piri.

De achilleshiel van Timmermans: Israël en de Palestijnen verdelen GroenLinks-PvdA tot op het bot

Terwijl partijleider Frans Timmermans een verklaring tegen Jodenhaat tekende, zat senator Karimi met een ‘arafatsjaal’ in de Eerste Kamer. Hoe het Israëlisch-Palestijnse conflict de achilleshiel van GroenLinks-PvdA werd.

Op initiatief van Mirjam Bikker (ChristenUnie) spreken dertien van de vijftien fractievoorzitters in de Tweede Kamer zich uit tegen antisemitisme.

Bijna alle fractievoorzitters spreken zich uit tegen Jodenhaat. 'Dit moet stoppen. En wel nu'

Voor de meeste fractievoorzitters in de Tweede Kamer is na de verstoring van het concert van zangeres Lenny Kuhr de maat vol. Zij spreken zich in een gezamenlijke verklaring uit tegen wat zij 'Jodenhaat' noemen.

GroenLinks-PvdA-fractie in conclaaf. De Kamer moet in de demissionaire periode vaker naar dekking voor de eigen plannen.

Plan om minima te ontzien bij gemeentelijke belastingen stuit op vragen over financiën

Een voorstel om kwijtschelding van gemeentelijke belastingen voor meer minima uit te breiden, staat voorlopig in de pauzestand. Een kritische reactie van het kabinet op het plan van GroenLinks-PvdA en NSC roept nu vragen op over de financiële dekking.