Uitvoeringsorganisaties hekelen spreidingswet in huidige vorm: ‘Daar passen wij voor’

Achtergrond
De wet om asielzoekers te verdelen over gemeenten is hard nodig om de opvangcrisis te bezweren, maar in zijn huidige vorm te onuitvoerbaar en complex, zeggen uitvoerende organisaties donderdag in een rondetafelgesprek.
Niels van den Bovenkamp Niels van den Bovenkamp
donderdag 1 juni 2023 om 19:49 aangepast 10:24
Jetta Klijnsma (Kring van commissarissen van de Koning), Rutger Groot Wassink (Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en Jan de Reus (Interprovinciaal Overleg (IPO) in gesprek met Kamerleden voorafgaand aan een rondetafelgesprek over de spreidingswet.
Jetta Klijnsma (Kring van commissarissen van de Koning), Rutger Groot Wassink (Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en Jan de Reus (Interprovinciaal Overleg (IPO) in gesprek met Kamerleden voorafgaand aan een rondetafelgesprek over de spreidingswet. beeld anp / Robin van Lonkhuijsen

Den Haag

Vorige week kwam het kabinet na een hoop onenigheid tot een akkoord over de spreidingswet, die een eerlijke verdeling van asielzoekers over het land beoogt. De wet, die begin volgend jaar in moet gaan, moet ervoor zorgen dat gemeenten - naar rato - zorgen voor de opvangplekken die nodig zijn. 

Als zij daarvoor vrijwillig hun hand opsteken, volgt een financiële beloning van 2500 euro per asielzoeker. Als er dan nog steeds onvoldoende plekken zijn, kan staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) een verplichting opleggen. 

Dit systeem leidt tot veel kritiek bij uitvoerende instanties als het Interprovinciaal Overleg (IPO) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Volgens voorzitter van de VNG-asielcommissie Rutger Gr..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Premier Mark Rutte: 'Iemand uitschelden om zijn of haar Joodse achtergrond, dat doe je niet.'

Antisemitisme moeten we samen de kop indrukken, vindt Rutte. 'Het gaat echt de verkeerde kant op'

Het kabinet zal alle middelen inzetten om antisemitisme te bestrijden, maar het is te gemakkelijk om alles van de overheid te verwachten. 'Ieder van ons heeft een verantwoordelijkheid anderen aan te spreken.'

Afbeelding

Bosma: Baudet betuigt spijt maar kwam niet opdagen

FVD-leider Thierry Baudet heeft in een telefoongesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een debat heeft gezegd tegen Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA).

Voorzitter Martin Bosma wil dat Thierry Baudet zich donderdagochtend bij hem meldt voor een gesprek.

Bosma meldt bedreiging Klaver door Baudet na debat, wil gesprek

FVD-leider Thierry Baudet heeft Tweede Kamerlid Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA) woensdag na een debat tot twee keer toe bedreigd. Dat schrijft Kamervoorzitter Martin Bosma in een brief aan Baudet.

Deskundigen (v.r.n.l.) Jacquelien Bulterman-Bos, Els Stronks, Gerdineke van Silfhout, Martin Bootsma en Henk Wilbers na afloop van het rondetafelgesprek over lees- en taalvaardigheid woensdag in de Tweede Kamer.

De boodschap aan de Tweede Kamer klinkt luid en breed gedragen: 'Het leesplezier moet terug in de klas'

Wat gaat er mis met het Nederlandse leesonderwijs? Een stoet deskundigen trok woensdag aan de Tweede Kamer voorbij in de zoektocht naar antwoorden. ‘De verwachtingen moeten omhoog, de lat ligt echt te laag.’

GroenLinks/PvdA-leider Frans Timmermans, geflankeerd door zijn fractiegenoten Jesse Klaver en Kati Piri.

De achilleshiel van Timmermans: Israël en de Palestijnen verdelen GroenLinks-PvdA tot op het bot

Terwijl partijleider Frans Timmermans een verklaring tegen Jodenhaat tekende, zat senator Karimi met een ‘arafatsjaal’ in de Eerste Kamer. Hoe het Israëlisch-Palestijnse conflict de achilleshiel van GroenLinks-PvdA werd.

Op initiatief van Mirjam Bikker (ChristenUnie) spreken dertien van de vijftien fractievoorzitters in de Tweede Kamer zich uit tegen antisemitisme.

Bijna alle fractievoorzitters spreken zich uit tegen Jodenhaat. 'Dit moet stoppen. En wel nu'

Voor de meeste fractievoorzitters in de Tweede Kamer is na de verstoring van het concert van zangeres Lenny Kuhr de maat vol. Zij spreken zich in een gezamenlijke verklaring uit tegen wat zij 'Jodenhaat' noemen.