Minister Wiersma wil strenger toezicht op informele scholen, zoals zondagsscholen. Wat betekent dat?

Nieuws
Onderwijsminister Dennis Wiersma heeft nog een lange weg te gaan als het gaat om zijn wet die gaat over strenger toezicht op informele scholen. De onderwijsinspectie, die de taak moet uitvoeren, heeft bezwaren.
Ilse Brandemann
vrijdag 26 mei 2023 om 18:22 aangepast 19:24
‘Ik realiseer me dat dit gevoelig ligt, ingewikkeld is en zorgvuldig moet’, zei onderwijsminister Dennis Wiersma vrijdag na de minnisterraad.
‘Ik realiseer me dat dit gevoelig ligt, ingewikkeld is en zorgvuldig moet’, zei onderwijsminister Dennis Wiersma vrijdag na de minnisterraad. beeld anp / Hollandse Hoogte / Sandra Uittenbogaart

Den Haag

Vorig jaar november kondigde VVD-minister Dennis Wiersma (Onderwijs) aan dat hij wil dat informele scholen ook onder de onderwijsinspectie vallen. Informeel onderwijs is een breed begrip en kan over allerlei vormen van scholing gaan: zondagsschool, taallessen of salafistisch onderwijs. 

De minister wil dat de inspectie kan ingrijpen als er op informele scholen wordt aangezet tot haat, discriminatie of geweld. Of daar sprake van is op zondagsscholen, weet Wiersma niet, want hij is er nog nooit geweest. 

Wanneer zet iets of iemand aan tot haat, geweld en discriminatie? ‘In de volksmond hebben we natuurlijk gevoel bij die begrippen’, zei Wiersma vrijdag na de ministerraad. Ook wijst hij op de definities die zijn geformuleerd..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Echte werk voor pensioen begint nu: vier uitdagingen waar het nieuwe stelsel mee te maken krijgt

Nu de politieke discussie over de pensioenwet voorbij is, begint het echte werk pas. Bij de stemming tekende zich dinsdagavond in de Eerste Kamer een meerderheid af voor de grootste hervorming van het stelsel ooit.

Afbeelding

Afrika wordt een wereldspeler en verdient een strategie, vindt het kabinet. Wat staat erin?

Voor het eerst ligt er een Nederlandse Afrika-strategie, die een visie schetst op hete hangijzers als migratiestromen en de strijd om grondstoffen. Eén van de grote thema’s is migratie.

Afbeelding

Extra zetels voor CDA en CU: coalitie helpt zichzelf aan 24 zetels in Eerste Kamer

De regeringscoalitie heeft zich door strategisch stemmen verzekerd van 24 zetels in de Eerste Kamer. Vooral confessionele partijen profiteren van de verdeling van de restzetels.

Afbeelding

SGP krijgt twee zetels in de Eerste Kamer, mede dankzij ChristenUnie

Met een beetje hulp én door eigen groei is de SGP zo goed als verzekerd van opnieuw twee zetels in de Eerste Kamer. En hoe zat het ook alweer met het kiezen van senatoren?

Afbeelding

Minister Wiersma wil strenger toezicht op informele scholen, zoals zondagsscholen. Wat betekent dat?

Onderwijsminister Dennis Wiersma heeft nog een lange weg te gaan als het gaat om zijn wet die gaat over strenger toezicht op informele scholen. De Onderwijsinspectie, die de taak moet uitvoeren, heeft bezwaren.

Afbeelding

De wind in huize VVD - álles voor de beeldvorming! - wakkerde storm en drang van Dennis Wiersma aan

In de VVD-partijcultuur gedijde een Dennis Wiersma. Met lessen die hij in het klasje van Klaas Dijkhoff leerde, bereikte hij een ministerspost. Maar dat ambt en z'n entourage is er niet om de persoon te dienen.