Kerken willen dat ‘immoreel’ kabinetsbeleid stopt, armsten moeten niet dupe zijn van asielopvang

Nieuws
Religieuze leiders in Nederland roepen het kabinet op te stoppen met bezuinigingen op het budget voor ontwikkelingssamenwerking om asielopvang te kunnen betalen.
Ilse Brandemann
vrijdag 26 mei 2023 om 12:00 aangepast 14:55
Religieuze organisaties vinden het 'immoreel' en 'onrechtvaardig' dat de stijgende asielkosten in Nederland worden betaald vanuit een geldpot die is bedoeld voor ontwikkelingssamenwerking.
Religieuze organisaties vinden het 'immoreel' en 'onrechtvaardig' dat de stijgende asielkosten in Nederland worden betaald vanuit een geldpot die is bedoeld voor ontwikkelingssamenwerking. beeld anp / Robin van Lonkhuijsen

Den Haag

Uit het budget - dat is bedoeld voor buitenlandse projecten en noodhulp - wordt een flinke hap genomen. Uit een analyse van deze krant bleek eerder al dat het kabinet steeds meer geld nodig heeft voor de binnenlandse asielkosten, en dat geld uit het ontwikkelingsbudget haalt. 

In de Voorjaarsnota werd dat bedrag concreet: het gaat dit jaar om ruim 1,1 miljard euro, één vijfde van het totale ontwikkelingsbudget. In de komende vier jaar is het bedrag in de Voorjaarsnota vastgesteld op 3,4 miljard euro. Dat geld kan niet worden besteed aan hulp in het buitenland. 

Dat leidde tot verontwaardiging bij ontwikkelingsorganisaties, maar ook bij partijen in de Tweede Kamer. En nu laten religieuze leiders uit verschillende stromingen in Nederlan..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kuik en Van der Graaf deden onderzoek naar de problemen bij aardgaswinning. 'Er ligt opdracht voor de regering'

‘Een systeem kan ervoor zorgen dat mensen worden vermalen’, zegt Kamerlid Anne Kuik. De Tweede Kamer debatteert deze week met het kabinet over het onderzoek naar alles wat er mis ging bij de aardgaswinning in Groningen.

Afbeelding

VVD-achterban verliest geduld. 'Mark schiet eens op', waarschuwt fractievoorzitter Sophie Hermans

De VVD wil dat het kabinet op korte termijn met concrete maatregelen komt om het aantal asielzoekers dat naar Nederland komt in te perken. Sommige partijleden willen dat de VVD nu al uit het kabinet stapt.

Afbeelding

Op haar eerste congres als partijleider heeft Mirjam Bikker een duidelijke boodschap aan coalitiegenoten

Ongewild hing het asielvraagstuk zaterdag toch weer boven het ChristenUnie-congres. Tijdens haar eerste congresspeech als partijleider bakende Mirjam Bikker op dat thema haar grenzen af.

Afbeelding

ChristenUnie-partijleider Mirjam Bikker op congres: 'Verantwoordelijkheid pakken in opvang asielzoekers'

In plaats van ‘stoere plannetjes voor de korte termijn’ moet Nederland zijn verantwoordelijkheid pakken in het opvangen van asielzoekers. Dat zei Mirjam Bikker zaterdag op het congres van de ChristenUnie.

Afbeelding

SP herziet na kwart eeuw eigen principes: geen strijd meer voor een maximumloon of vertrek uit de NAVO

De SP stemt zaterdag op haar ledencongres voor het eerst in een kwarteeuw over herziening van het beginselprogramma. De strijd voor meer zeggenschap van werknemers blijft.

Afbeelding

ChristenUnie-voorzitter Ankie van Tatenhove: 'De uitersten laten zich steeds meer horen'

De flanken roeren zich binnen de ChristenUnie, ziet partijvoorzitter Ankie van Tatenhove. Of het nu gaat om asiel, klimaat of homoseksualiteit: leden schromen niet hun mening kenbaar te maken.