De wind in huize VVD - álles voor de beeldvorming! - wakkerde storm en drang van Dennis Wiersma aan

Analyse
De partij- en fractiecultuur van de VVD heeft Dennis Wiersma gevormd. Met lessen die hij in het klasje van Klaas Dijkhoff leerde, zette hij als minister zijn loopbaan voort. De ambtelijke top had hem wel mogen corrigeren en disciplineren: we dienen hier de Kroon, niet het beeld van jouw persoon en partij.
Sjirk Kuijper
vrijdag 26 mei 2023 om 14:00 aangepast 19:05
Blije gezichten, als onderwijsminister Dennis Wiersma door zijn chauffeur wordt opgehaald na afloop van de ministerraad.
Blije gezichten, als onderwijsminister Dennis Wiersma door zijn chauffeur wordt opgehaald na afloop van de ministerraad. beeld anp / Bart Maat

Je kunt beter voor een VVD’er dan een PvdA’er rijden, vertelde een chauffeur die bijna met pensioen ging en een reeks ministers had gediend. Hij beriep zich niet alleen op eigen ervaring, maar ook op de verhalen van collega’s. Chauffeurs van diverse ministeries spreken elkaar geregeld, als ze op een zelfde locatie en soms langdurig wachten op hun excellente passagiers. In die vertrouwde, discrete kring vergelijken ze weleens hoe attent of horkerig hun verschillende ‘bazen’ zijn.

Ze hadden ook een verklarende theorie: PvdA’ers, dat waren vaak ‘sociale stijgers’. Uit een arbeidersmilieu opklimmen tot minister, dat vraagt iets van je en het doet iets met je. En het waren ideologisch bevlogen volksverheffers, maatschappij- en wereldverbeteraa..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kuik en Van der Graaf deden onderzoek naar de problemen bij aardgaswinning. 'Er ligt opdracht voor de regering'

‘Een systeem kan ervoor zorgen dat mensen worden vermalen’, zegt Kamerlid Anne Kuik. De Tweede Kamer debatteert deze week met het kabinet over het onderzoek naar alles wat er mis ging bij de aardgaswinning in Groningen.

Afbeelding

VVD-achterban verliest geduld. 'Mark schiet eens op', waarschuwt fractievoorzitter Sophie Hermans

De VVD wil dat het kabinet op korte termijn met concrete maatregelen komt om het aantal asielzoekers dat naar Nederland komt in te perken. Sommige partijleden willen dat de VVD nu al uit het kabinet stapt.

Afbeelding

Op haar eerste congres als partijleider heeft Mirjam Bikker een duidelijke boodschap aan coalitiegenoten

Ongewild hing het asielvraagstuk zaterdag toch weer boven het ChristenUnie-congres. Tijdens haar eerste congresspeech als partijleider bakende Mirjam Bikker op dat thema haar grenzen af.

Afbeelding

ChristenUnie-partijleider Mirjam Bikker op congres: 'Verantwoordelijkheid pakken in opvang asielzoekers'

In plaats van ‘stoere plannetjes voor de korte termijn’ moet Nederland zijn verantwoordelijkheid pakken in het opvangen van asielzoekers. Dat zei Mirjam Bikker zaterdag op het congres van de ChristenUnie.

Afbeelding

SP herziet na kwart eeuw eigen principes: geen strijd meer voor een maximumloon of vertrek uit de NAVO

De SP stemt zaterdag op haar ledencongres voor het eerst in een kwarteeuw over herziening van het beginselprogramma. De strijd voor meer zeggenschap van werknemers blijft.

Afbeelding

ChristenUnie-voorzitter Ankie van Tatenhove: 'De uitersten laten zich steeds meer horen'

De flanken roeren zich binnen de ChristenUnie, ziet partijvoorzitter Ankie van Tatenhove. Of het nu gaat om asiel, klimaat of homoseksualiteit: leden schromen niet hun mening kenbaar te maken.