Ongeloofwaardig of niet: de ChristenUnie in Flevoland gaat vandaag onderhandelen met de PVV

Achtergrond
De negatieve adviezen van partijvoorzitter Ankie van Tatenhove en jongerenorganisatie Perspectief ten spijt: de ChristenUnie in Flevoland begint dinsdagavond gesprekken over de formatie van een college van Gedeputeerde Staten, mét de PVV aan tafel.
Niels van den Bovenkamp
dinsdag 9 mei 2023 om 02:00 aangepast 06:05
De ChristenUnie-fractie in Flevoland onder leiding van Harold Hofstra, sinds 2018 gedeputeerde voor de ChristenUnie in Flevoland, begint dinsdag aan de inhoudelijke gesprekken met onder anderen de PVV.
De ChristenUnie-fractie in Flevoland onder leiding van Harold Hofstra, sinds 2018 gedeputeerde voor de ChristenUnie in Flevoland, begint dinsdag aan de inhoudelijke gesprekken met onder anderen de PVV. beeld anp / Robin van Lonkhuijsen

‘Ongeloofwaardig’, noemde ChristenUnie-voorzitter Van Tatenhove een mogelijke samenwerking van haar partij met de PVV. Dat zei ze nadat de verkenners in Flevoland begin april een coalitie met BBB, VVD, PVV, SGP én de ChristenUnie adviseerden. Op fundamentele onderwerpen als godsdienstvrijheid en het belang van de rechtsstaat staan voorstellen van de PVV en waarden van de ChristenUnie ‘haaks’ op elkaar, betoogde Van Tatenhove. 

Toch begint de fractie in Flevoland onder leiding van Harold Hofstra, sinds 2018 gedeputeerde voor de ChristenUnie in Flevoland, dinsdag de inhoudelijke gesprekken met onder anderen de PVV. Hofstra zegt zich desgevraagd ‘ongemakkelijk’ te voelen bij een mogelijke samenwerking met die partij, maar hij wil h..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

VVD-achterban verliest geduld. 'Mark schiet eens op', waarschuwt fractievoorzitter Sophie Hermans

De VVD wil dat het kabinet op korte termijn met concrete maatregelen komt om het aantal asielzoekers dat naar Nederland komt in te perken. Sommige partijleden willen dat de VVD nu al uit het kabinet stapt.

Afbeelding

ChristenUnie-partijleider Mirjam Bikker op congres: 'Verantwoordelijkheid pakken in opvang asielzoekers'

In plaats van ‘stoere plannetjes voor de korte termijn’ moet Nederland zijn verantwoordelijkheid pakken in het opvangen van asielzoekers. Dat zei Mirjam Bikker zaterdag op het congres van de ChristenUnie.

Afbeelding

SP herziet na kwart eeuw eigen principes: geen strijd meer voor een maximumloon of vertrek uit de NAVO

De SP stemt zaterdag op haar ledencongres voor het eerst in een kwarteeuw over herziening van het beginselprogramma. De strijd voor meer zeggenschap van werknemers blijft.

Afbeelding

ChristenUnie-voorzitter Ankie van Tatenhove: 'De uitersten laten zich steeds meer horen'

De flanken roeren zich binnen de ChristenUnie, ziet partijvoorzitter Ankie van Tatenhove. Of het nu gaat om asiel, klimaat of homoseksualiteit: leden schromen niet hun mening kenbaar te maken.

Afbeelding

Hoe 'voltooid leven' al steeds meer verweven raakt met de huidige euthanasiepraktijk

De maatschappelijke opvattingen over zelfbeschikking en 'voltooid leven' raken steeds meer verweven met de bestaande euthanasiepraktijk. Is er wel een aparte stervensregeling nodig voor mensen die 'klaar met leven' zijn?

Afbeelding

Uitvoeringsorganisaties hekelen spreidingswet in huidige vorm: 'Daar passen wij voor'

De wet om asielzoekers te verdelen over gemeenten is hard nodig om de opvangcrisis te bezweren, maar in zijn huidige vorm te onuitvoerbaar en complex, zeggen uitvoerende organisaties donderdag in een rondetafelgesprek.