Kopzorgen bij ChristenUnie om weglopen traditionele stemmer: ‘Keuzes in Den Haag kosten ons kiezers’

Nieuws
Lokale ChristenUnie-afdelingen zijn bezig met een brief aan het landelijk bestuur van de partij. Ze maken zich zorgen over het afhaken van de ‘traditionele’ ChristenUnie-stemmer. De partij verloor veel stemmen in traditionele bolwerken.
Niels van den Bovenkamp
donderdag 30 maart 2023 om 12:04
ChristenUnie-leider Mirjam Bikker flyert tijdens campagne in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen. De partij verloor veel stemmen in traditionele bolwerken.
ChristenUnie-leider Mirjam Bikker flyert tijdens campagne in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen. De partij verloor veel stemmen in traditionele bolwerken. beeld anp / Jeroen Jumelet
Niet te missen

Bunschoten, Urk, Renswoude en Staphorst: het zijn plaatsen waar de ChristenUnie traditioneel veel trouwe kiezers heeft. Maar tijdens de afgelopen Provinciale Statenverkiezingen bleek dat de kiezerstrouw in die traditionele bolwerken onder druk staat. In Staphorst verloor de partij tien procent van de kiezers ten opzichte van de provinciale verkiezingen vier jaar geleden. In Renswoude, Urk en Bunschoten ruim negen procent. Bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2021 liep in die gemeenten het stemmenaantal ook al terug ten opzichte van de Kamerverkiezingen in 2017. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kees van der Staaij zit 25 jaar in de Tweede Kamer: 'Ik ben krachtiger geworden in mijn uitdrukkingen'

Al 25 jaar komt SGP-leider Kees van der Staaij met genoegen op voor orthodox-christelijke standpunten. Hoe beleefde hij deze kwarteeuw? ‘Dan denk ik: daar gáán we weer. Mijn parlementaire hart doet dan zeer.’

Afbeelding

Wéér kreeg de SGPJ publiciteit met een nare nasmaak. Tot groot ongenoegen van de partijtop

Telkens poppen ze weer op: jonge SGP'ers die zich profileren op een manier die de moederpartij irriteert. Om dat aan te pakken, heeft het bestuur een gereedschapskistje ingericht.

Afbeelding

Opgewekt orthodox, een zonnekind. Wie is Chris Stoffer, de mogelijke opvolger van Kees van der Staaij?

SGP-Kamerlid Chris Stoffer is de gedoodverfde opvolger van nestor Kees van der Staaij. Wie is die man, van wie wordt gezegd dat hij behoort tot de nieuwe generatie SGP’ers?

Afbeelding

Pieter Omtzigt kiest zijn eigen koers: 'Niemand kan bepalen dat ik bij hun partij hoor'

Als onafhankelijk Kamerlid Pieter Omtzigt een eigen partij begint, liggen er volgens de peilingen meer dan dertig zetels binnen handbereik. 'Dat is helemaal niet fijn', zegt de oud-CDA'er. Hij ervaart vooral veel druk.

Afbeelding

Kopzorgen bij ChristenUnie om weglopen traditionele stemmer: 'Keuzes in Den Haag kosten ons kiezers'

Lokale CU-afdelingen zijn bezig met een brief aan het landelijk bestuur van de partij. Ze maken zich zorgen over het afhaken van de ‘traditionele’ CU-stemmer. De partij verloor veel stemmen in traditionele bolwerken.

Afbeelding

Spanning loopt op: de identiteitscrisis van het CDA bezorgt ook het kabinet kopzorgen

Het CDA hobbelt van het ene naar het andere crisisoverleg over de desastreus verlopen verkiezingen. De partij vindt dat de politieke realiteit een andere houding op stikstofgebied vereist. Maar daar botst het met D66.