Deze nieuwkomers gaan voor BBB de provincie in: ‘Die tweede B is voor ons minstens zo belangrijk’

Achtergrond
Met 137 nieuwbakken politici gaat de BoerBurgerBeweging vandaag de twaalf Statenzalen in. Wie zijn de volksvertegenwoordigers van de club die belooft meer te zijn dan een boerenpartij, en hoe zijn ze klaargestoomd?
Jurre van den Berg, Peter de Graaf, Pieter Hotse Smit, Elsbeth Stoker en Iva Venneman / vk
woensdag 29 maart 2023 om 03:00 aangepast 12:44
BBB-leider Caroline van der Plas tijdens een brunch op het partijbureau van de BoerBurgerBeweging, een dag na de Provinciale Statenverkiezingen.
BBB-leider Caroline van der Plas tijdens een brunch op het partijbureau van de BoerBurgerBeweging, een dag na de Provinciale Statenverkiezingen. beeld anp / Sem van der Wal

‘Mensen hoeven niet bang te zijn voor Forum-achtige toestanden’, verzekerden BBB-kandidaten van Friesland tot Limburg na een verkiezingsnacht die alle verwachtingen overtrof. Woensdag worden 137 Provinciale Statenleden van de BoerBurgerBeweging geïnstalleerd. Ze bezetten samen bijna een kwart van de 572 zetels.

Niet eerder leverde een nieuwe politieke partij zo veel nieuwbakken politici. ‘Dit is wel uniek’, zegt Gerrit Voerman, directeur van het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen en hoogleraar ontwikkeling en functioneren van het Nederlandse en Europese partijstelsel aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Weerwind in actie voor vrouwengevangenis

Minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) neemt maatregelen om grensoverschrijdend gedrag in vrouwengevangenissen tegen te gaan.

Afbeelding

Echte werk voor pensioen begint nu: vier uitdagingen waar het nieuwe stelsel mee te maken krijgt

Nu de politieke discussie over de pensioenwet voorbij is, begint het echte werk pas. Bij de stemming tekende zich dinsdagavond in de Eerste Kamer een meerderheid af voor de grootste hervorming van het stelsel ooit.

Afbeelding

Afrika wordt een wereldspeler en verdient een strategie, vindt het kabinet. Wat staat erin?

Voor het eerst ligt er een Nederlandse Afrika-strategie, die een visie schetst op hete hangijzers als migratiestromen en de strijd om grondstoffen. Eén van de grote thema’s is migratie.

Afbeelding

Extra zetels voor CDA en CU: coalitie helpt zichzelf aan 24 zetels in Eerste Kamer

De regeringscoalitie heeft zich door strategisch stemmen verzekerd van 24 zetels in de Eerste Kamer. Vooral confessionele partijen profiteren van de verdeling van de restzetels.

Afbeelding

SGP krijgt twee zetels in de Eerste Kamer, mede dankzij ChristenUnie

Met een beetje hulp én door eigen groei is de SGP zo goed als verzekerd van opnieuw twee zetels in de Eerste Kamer. En hoe zat het ook alweer met het kiezen van senatoren?

Afbeelding

Minister Wiersma wil strenger toezicht op informele scholen, zoals zondagsscholen. Wat betekent dat?

Onderwijsminister Dennis Wiersma heeft nog een lange weg te gaan als het gaat om zijn wet die gaat over strenger toezicht op informele scholen. De Onderwijsinspectie, die de taak moet uitvoeren, heeft bezwaren.