Afrika hoeft abortus niet te verruimen, zegt minister, maar: ‘Mensenrechten zijn niet exclusief westers’

Nieuws
Afrikaanse landen hoeven hun wetten en regels over abortus en lhbt+-rechten niet te veranderen in ruil voor een nieuw handelsverdrag met Europa. Dat stelt minister Liesje Schreinemacher (VVD) van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. De SGP had haar vragen gesteld over de woede van Afrikaanse leiders tegen Europa vanwege ‘koloniaal gedrag’.
Hilbrand Rozema
maandag 27 maart 2023 om 02:00
Minister Liesje Schreinemacher voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking: ‘Zelfcensuur past Nederland niet.’
Minister Liesje Schreinemacher voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking: ‘Zelfcensuur past Nederland niet.’ beeld anp / Bart Maat

Den Haag

Aanleiding voor de vragen van SGP-Kamerlid Chris Stoffer was onderzoek door het Nederlands Dagblad. Eind januari bleek dat de Europese Unie alleen handelsdeals met Afrikaanse landen wil sluiten als die hun wetgeving aanpassen, vooral ten aanzien van abortus en de rechten van minderheden, waaronder homo’s en transgenders. Stoffer wilde weten of het klopte dat Afrikaanse en andere landen ‘gevraagd of zelfs verplicht worden hun wet- en regelgeving over onder meer abortus en lhbti aan te passen’. 

Tegenstanders van deze voorwaarden spreken van neokolonialisme. De minister verwijst echter naar eerdere afspraken met veel landen op het zuidelijk halfrond. Die eerdere verdragen zijn al wereldwijd ondertekend, ook door Afrikaanse landen. E..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Minister Wiersma wil strenger toezicht op informele scholen, zoals zondagsscholen. Wat betekent dat?

Onderwijsminister Dennis Wiersma heeft nog een lange weg te gaan als het gaat om zijn wet die gaat over strenger toezicht op informele scholen. De Onderwijsinspectie, die de taak moet uitvoeren, heeft bezwaren.

Afbeelding

De wind in huize VVD - álles voor de beeldvorming! - wakkerde storm en drang van Dennis Wiersma aan

In de VVD-partijcultuur gedijde een Dennis Wiersma. Met lessen die hij in het klasje van Klaas Dijkhoff leerde, bereikte hij een ministerspost. Maar dat ambt en z'n entourage is er niet om de persoon te dienen.

Afbeelding

Kerken willen dat 'immoreel' kabinetsbeleid stopt, armsten moeten niet dupe zijn van asielopvang

Religieuze leiders in Nederland roepen het kabinet op te stoppen met een bezuiniging op het budget voor ontwikkelingssamenwerking om asielopvang te kunnen betalen.

Afbeelding

Dochters van Sigrid Kaag vrezen voor hun moeder door bedreigingen: 'Ik ben bang dat ze eindig als Els Borst'

D66-leider en minister van Financiën Sigrid Kaag twijfelt over haar politieke toekomst in Nederland. Minstens twee van haar kinderen vrezen dat hun moeder binnenkort slachtoffer wordt van een politieke moord.

Afbeelding

Coalitie loopt steeds verder vast in oplossing asielvraagstuk, Spreidingswet opnieuw vertraagd

De opvang van asielzoekers stuit op steeds grotere problemen, terwijl de politieke patstelling zich verhardt. De Spreidingswet raakt alsmaar verder uit beeld.

Afbeelding

Hoort de Europese vlag in de Tweede Kamer, of steken we de brand erin?

Wat betekent de Europese Unie voor Nederland? Terwijl PVV-leider Geert Wilders de Europese vlag het liefste wil affakkelen, roept BBB-leider Van der Plas de hulp in van Brussel bij het schrijven van haar stikstofplan.