Kabinet stuurt asielwet ondanks kritiek in ongewijzigde vorm naar Tweede Kamer

Nieuws
Het kabinet neemt de kritiek van de Raad van State op de beoogde ‘spreidingswet’ voor asielopvang niet over. De ministerraad is vrijdag akkoord gegaan met het oorspronkelijke wetsvoorstel, zoals dat begin november al aan alle betrokken maatschappelijke organisaties is voorgelegd.
Remco Meijer / vk
vrijdag 24 maart 2023 om 17:39
Eric van der Burg, staatssecretaris Asiel en Migratie, na afloop van de wekelijkse ministerraad.
Eric van der Burg, staatssecretaris Asiel en Migratie, na afloop van de wekelijkse ministerraad. beeld anp / Bart Maat

Den Haag

De Raad van State oordeelde begin februari dat de Wet gemeentelijke taak mogelijk maken asielopvangvoorzieningen, zoals de volledige benaming luidt, ‘onnodig complex’ is en ‘indringende vragen’ oproept over de uitvoerbaarheid. Eerder vond ook de Vereniging Nederlandse Gemeenten de wet te onduidelijk. Die kritiek werd gedeeld door de provincies en het Veiligheidsberaad.

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel en Migratie, VVD) beaamde vrijdag na de ministerraad volmondig dat de steun van de coalitie voor het huidige voorstel ‘een dominante rol heeft gespeeld’ in het besluit om de wet nu toch naar de Tweede Kamer te sturen. Vervolgens moet ook de Eerste Kamer nog instemmen. Daar veranderen begin juni de politieke verhoudingen dras..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Minister Wiersma wil strenger toezicht op informele scholen, zoals zondagsscholen. Wat betekent dat?

Onderwijsminister Dennis Wiersma heeft nog een lange weg te gaan als het gaat om zijn wet die gaat over strenger toezicht op informele scholen. De Onderwijsinspectie, die de taak moet uitvoeren, heeft bezwaren.

Afbeelding

De wind in huize VVD - álles voor de beeldvorming! - wakkerde storm en drang van Dennis Wiersma aan

In de VVD-partijcultuur gedijde een Dennis Wiersma. Met lessen die hij in het klasje van Klaas Dijkhoff leerde, bereikte hij een ministerspost. Maar dat ambt en z'n entourage is er niet om de persoon te dienen.

Afbeelding

Kerken willen dat 'immoreel' kabinetsbeleid stopt, armsten moeten niet dupe zijn van asielopvang

Religieuze leiders in Nederland roepen het kabinet op te stoppen met een bezuiniging op het budget voor ontwikkelingssamenwerking om asielopvang te kunnen betalen.

Afbeelding

Dochters van Sigrid Kaag vrezen voor hun moeder door bedreigingen: 'Ik ben bang dat ze eindig als Els Borst'

D66-leider en minister van Financiën Sigrid Kaag twijfelt over haar politieke toekomst in Nederland. Minstens twee van haar kinderen vrezen dat hun moeder binnenkort slachtoffer wordt van een politieke moord.

Afbeelding

Coalitie loopt steeds verder vast in oplossing asielvraagstuk, Spreidingswet opnieuw vertraagd

De opvang van asielzoekers stuit op steeds grotere problemen, terwijl de politieke patstelling zich verhardt. De Spreidingswet raakt alsmaar verder uit beeld.

Afbeelding

Hoort de Europese vlag in de Tweede Kamer, of steken we de brand erin?

Wat betekent de Europese Unie voor Nederland? Terwijl PVV-leider Geert Wilders de Europese vlag het liefste wil affakkelen, roept BBB-leider Van der Plas de hulp in van Brussel bij het schrijven van haar stikstofplan.