Einde in zicht voor tijdelijk huurcontract: Kamer wil positie huurders verstevigen

Nieuws
De Tweede Kamer ligt op koers om de regels voor particuliere huur verder aan te scherpen. Het wetsvoorstel van PvdA en ChristenUnie om tijdelijke huurcontracten te verbieden, lijkt te kunnen rekenen op een overgrote meerderheid. Tijdelijke contracten voor studentenkamers blijven wel mogelijk.
Wian Slendebroek / vk
vrijdag 24 maart 2023 om 17:11
Na een wisseling van huurders stijgt de huurprijs gemiddeld 7 procent.
Na een wisseling van huurders stijgt de huurprijs gemiddeld 7 procent. beeld anp / Robin Utrecht

Den Haag

Doordat het plan werd ingediend door een oppositie- en een coalitiepartij was vooraf onduidelijk of het wetsvoorstel op een meerderheid kon rekenen. Uiteindelijk bleken alleen de VVD en de Groep van Haga grote bezwaren te hebben tegen het plan. Zij vrezen dat het voorstel leidt tot een kleiner aanbod van huurwoningen, omdat verhuurders mogelijk afhaken. ‘Dit is een verdere stapeling van regels in een al behoorlijk gereguleerde huurmarkt, we hebben het gevoel dat het aanbod een knauw krijgt’, sprak VVD-Kamerlid Peter de Groot.

De initiatiefnemers Henk Nijboer (PvdA) en Pieter Grinwis (ChristenUnie) hopen met hun plan juist een grotere bescherming voor huurders te regelen. Huurders met een tijdelijk contract die bijvoorbeeld klagen ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Minister Wiersma wil strenger toezicht op informele scholen, zoals zondagsscholen. Wat betekent dat?

Onderwijsminister Dennis Wiersma heeft nog een lange weg te gaan als het gaat om zijn wet die gaat over strenger toezicht op informele scholen. De Onderwijsinspectie, die de taak moet uitvoeren, heeft bezwaren.

Afbeelding

De wind in huize VVD - álles voor de beeldvorming! - wakkerde storm en drang van Dennis Wiersma aan

In de VVD-partijcultuur gedijde een Dennis Wiersma. Met lessen die hij in het klasje van Klaas Dijkhoff leerde, bereikte hij een ministerspost. Maar dat ambt en z'n entourage is er niet om de persoon te dienen.

Afbeelding

Kerken willen dat 'immoreel' kabinetsbeleid stopt, armsten moeten niet dupe zijn van asielopvang

Religieuze leiders in Nederland roepen het kabinet op te stoppen met een bezuiniging op het budget voor ontwikkelingssamenwerking om asielopvang te kunnen betalen.

Afbeelding

Dochters van Sigrid Kaag vrezen voor hun moeder door bedreigingen: 'Ik ben bang dat ze eindig als Els Borst'

D66-leider en minister van Financiën Sigrid Kaag twijfelt over haar politieke toekomst in Nederland. Minstens twee van haar kinderen vrezen dat hun moeder binnenkort slachtoffer wordt van een politieke moord.

Afbeelding

Coalitie loopt steeds verder vast in oplossing asielvraagstuk, Spreidingswet opnieuw vertraagd

De opvang van asielzoekers stuit op steeds grotere problemen, terwijl de politieke patstelling zich verhardt. De Spreidingswet raakt alsmaar verder uit beeld.

Afbeelding

Hoort de Europese vlag in de Tweede Kamer, of steken we de brand erin?

Wat betekent de Europese Unie voor Nederland? Terwijl PVV-leider Geert Wilders de Europese vlag het liefste wil affakkelen, roept BBB-leider Van der Plas de hulp in van Brussel bij het schrijven van haar stikstofplan.