Strategische stem kan coalitie nog aan een zeer gewilde 23ste zetel helpen, en de CU aan een derde zetel

Nieuws
Hoewel de regeringscoalitie volgens de laatste prognoses 22 zetels haalt in de Eerste Kamer, is er een grote kans dat de vier partijen nog een extra zetel in de wacht slepen. Een Statenlid van VVD, CDA of D66 moet dan op de ChristenUnie stemmen.
Wian Slendebroek / vk
woensdag 22 maart 2023 om 21:04 aangepast 23 maart 2023 08:27
CU-leider Mirjam Bikker
CU-leider Mirjam Bikker beeld anp / Remko de Waal

Den Haag

De partij kan via de restzetelverdeling een extra zetel verdienen, ten koste van de PVV. Deze verdeling is van extra politiek belang nu de coalitie zoveel zetels tekortkomt en zelfs met de 15 zetels van PvdA en GroenLinks – de partijen waarmee vaak zaken worden gedaan – net niet aan de 38 lijkt te gaan komen die nodig zijn voor een meerderheid.

Eerste Kamerleden zijn de enige volksvertegenwoordigers die niet rechtstreeks door het volk worden gekozen. De kiezer stemt voor de zetelverdeling in de Provinciale Staten. De nieuwgekozen Statenleden zijn op hun beurt verantwoordelijk voor de samenstelling van de Eerste Kamer. De Eerste Kamerleden worden op 30 mei gekozen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Echte werk voor pensioen begint nu: vier uitdagingen waar het nieuwe stelsel mee te maken krijgt

Nu de politieke discussie over de pensioenwet voorbij is, begint het echte werk pas. Bij de stemming tekende zich dinsdagavond in de Eerste Kamer een meerderheid af voor de grootste hervorming van het stelsel ooit.

Afbeelding

Afrika wordt een wereldspeler en verdient een strategie, vindt het kabinet. Wat staat erin?

Voor het eerst ligt er een Nederlandse Afrika-strategie, die een visie schetst op hete hangijzers als migratiestromen en de strijd om grondstoffen. Eén van de grote thema’s is migratie.

Afbeelding

Extra zetels voor CDA en CU: coalitie helpt zichzelf aan 24 zetels in Eerste Kamer

De regeringscoalitie heeft zich door strategisch stemmen verzekerd van 24 zetels in de Eerste Kamer. Vooral confessionele partijen profiteren van de verdeling van de restzetels.

Afbeelding

SGP krijgt twee zetels in de Eerste Kamer, mede dankzij ChristenUnie

Met een beetje hulp én door eigen groei is de SGP zo goed als verzekerd van opnieuw twee zetels in de Eerste Kamer. En hoe zat het ook alweer met het kiezen van senatoren?

Afbeelding

Minister Wiersma wil strenger toezicht op informele scholen, zoals zondagsscholen. Wat betekent dat?

Onderwijsminister Dennis Wiersma heeft nog een lange weg te gaan als het gaat om zijn wet die gaat over strenger toezicht op informele scholen. De Onderwijsinspectie, die de taak moet uitvoeren, heeft bezwaren.

Afbeelding

De wind in huize VVD - álles voor de beeldvorming! - wakkerde storm en drang van Dennis Wiersma aan

In de VVD-partijcultuur gedijde een Dennis Wiersma. Met lessen die hij in het klasje van Klaas Dijkhoff leerde, bereikte hij een ministerspost. Maar dat ambt en z'n entourage is er niet om de persoon te dienen.