Spanning loopt op: de identiteitscrisis van het CDA bezorgt ook het kabinet kopzorgen

Achtergrond
Het CDA hobbelt van het ene naar het andere crisisoverleg over de desastreus verlopen verkiezingen. De partij vindt dat de nieuwe politieke realiteit in ieder geval een andere houding op stikstofgebied vereist. Maar daar botst het met coalitiegenoot D66.
Niels van den Bovenkamp
dinsdag 21 maart 2023 om 19:58 aangepast 22 maart 2023 06:58
CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma zei dinsdag dat er na de provinciale verkiezingen een ‘nieuwe politieke realiteit is’ waartoe het kabinet zich heeft te verhouden.
CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma zei dinsdag dat er na de provinciale verkiezingen een ‘nieuwe politieke realiteit is’ waartoe het kabinet zich heeft te verhouden. beeld anp/ Peter Hilz
Niet te missen

Den Haag

‘Pittig en emotioneel’, was het overleg van de Kamerfractie van het CDA dinsdagochtend, volgens verschillende CDA-fractieleden. In het overleg werd gesproken over hoe het verder moet met het CDA. Binnen de partij leeft sterk het gevoel dat het ‘anders’ moet, maar over een concrete invulling van het nieuwe geluid bestaan ook binnen het CDA grote kloven, erkende CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma. De komende dagen wordt daarover binnen de partij doorgepraat.

Wel maakte Heerma dinsdag al duidelijk dat er na de provinciale verkiezingen een ‘nieuwe politieke realiteit is’ waartoe ‘het kabinet zich heeft te verhouden.’ Om recht te doen aan de nieuwe verhoudingen moet het kabinet volgens Heerma in ieder geval op stikstofgebied..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kees van der Staaij zit 25 jaar in de Tweede Kamer: 'Ik ben krachtiger geworden in mijn uitdrukkingen'

Al 25 jaar komt SGP-leider Kees van der Staaij met genoegen op voor orthodox-christelijke standpunten. Hoe beleefde hij deze kwarteeuw? ‘Dan denk ik: daar gáán we weer. Mijn parlementaire hart doet dan zeer.’

Afbeelding

Wéér kreeg de SGPJ publiciteit met een nare nasmaak. Tot groot ongenoegen van de partijtop

Telkens poppen ze weer op: jonge SGP'ers die zich profileren op een manier die de moederpartij irriteert. Om dat aan te pakken, heeft het bestuur een gereedschapskistje ingericht.

Afbeelding

Opgewekt orthodox, een zonnekind. Wie is Chris Stoffer, de mogelijke opvolger van Kees van der Staaij?

SGP-Kamerlid Chris Stoffer is de gedoodverfde opvolger van nestor Kees van der Staaij. Wie is die man, van wie wordt gezegd dat hij behoort tot de nieuwe generatie SGP’ers?

Afbeelding

Pieter Omtzigt kiest zijn eigen koers: 'Niemand kan bepalen dat ik bij hun partij hoor'

Als onafhankelijk Kamerlid Pieter Omtzigt een eigen partij begint, liggen er volgens de peilingen meer dan dertig zetels binnen handbereik. 'Dat is helemaal niet fijn', zegt de oud-CDA'er. Hij ervaart vooral veel druk.

Afbeelding

Kopzorgen bij ChristenUnie om weglopen traditionele stemmer: 'Keuzes in Den Haag kosten ons kiezers'

Lokale CU-afdelingen zijn bezig met een brief aan het landelijk bestuur van de partij. Ze maken zich zorgen over het afhaken van de ‘traditionele’ CU-stemmer. De partij verloor veel stemmen in traditionele bolwerken.

Afbeelding

Spanning loopt op: de identiteitscrisis van het CDA bezorgt ook het kabinet kopzorgen

Het CDA hobbelt van het ene naar het andere crisisoverleg over de desastreus verlopen verkiezingen. De partij vindt dat de politieke realiteit een andere houding op stikstofgebied vereist. Maar daar botst het met D66.