CDA in crisissfeer: ‘Met het verhaal is niets mis, maar het is té laat en té zwak gecommuniceerd’

Achtergrond
Na opnieuw een verpletterende verkiezingsnederlaag hangt al dagen een crisissfeer in het CDA. Dinsdag praat de CDA-top met twaalf provinciale afdelingsvoorzitters over de desastreus verlopen verkiezingen. Hoe moet het verder en met welke leider?
Niels van den Bovenkamp
maandag 20 maart 2023 om 17:43 aangepast 18:47
Vanzelfsprekend is het allerminst dat partijleider Wopke Hoekstra aanblijft als partijleider van de christendemocraten.
Vanzelfsprekend is het allerminst dat partijleider Wopke Hoekstra aanblijft als partijleider van de christendemocraten. beeld anp / Remko de Waal
Student Student: achtergrond

Den Haag

De positie van Wopke Hoekstra werd de afgelopen dagen steeds nadrukkelijker ter discussie gesteld. Sommige CDA-leden uitten openlijk hun twijfel over de partijleider en vinden dat hij onvoldoende is geslaagd in het overbrengen van het CDA-geluid. Een deel van de CDA-bestuurders deelt die analyse en zal dat dinsdag kenbaar maken. Tegelijk kreeg Hoekstra maandagavond bijval vanuit het partijbestuur en de Tweede Kamerfractie. Zij scharen zich achter Hoekstra en vinden dat hij moet blijven als CDA-leider, ondanks de grote verkiezingsnederlaag.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe de nieuwe ChristenUnie-leider Mirjam Bikker een ander spoor kiest dan Gert-Jan Segers

Sterk inhoudelijk, maar ook met een zekere lichtheid, probeert Mirjam Bikker haar rol als ChristenUnie-aanvoerder op te bouwen. Hoe doet zij het tot nu toe? ‘Ik vind haar een mooi gezicht voor de partij.’

Afbeelding

Jongerenclub ChristenUnie doet mee aan klimaatprotest Extinction Rebellion: 'Bijna religieuze sfeer'

Het bestuur van de jongerenvereniging van de ChristenUnie, Perspectief, doet zaterdag mee aan het klimaatprotest van Extinction Rebellion. Dat leidt tot veel kritiek en bijval.

Afbeelding

Kees van der Staaij zit 25 jaar in de Tweede Kamer: 'Ik ben krachtiger geworden in mijn uitdrukkingen'

Al 25 jaar komt SGP-leider Kees van der Staaij met genoegen op voor orthodox-christelijke standpunten. Hoe beleefde hij deze kwarteeuw? ‘Dan denk ik: daar gáán we weer. Mijn parlementaire hart doet dan zeer.’

Afbeelding

Wéér kreeg de SGPJ publiciteit met een nare nasmaak. Tot groot ongenoegen van de partijtop

Telkens poppen ze weer op: jonge SGP'ers die zich profileren op een manier die de moederpartij irriteert. Om dat aan te pakken, heeft het bestuur een gereedschapskistje ingericht.

Afbeelding

Opgewekt orthodox, een zonnekind. Wie is Chris Stoffer, de mogelijke opvolger van Kees van der Staaij?

SGP-Kamerlid Chris Stoffer is de gedoodverfde opvolger van nestor Kees van der Staaij. Wie is die man, van wie wordt gezegd dat hij behoort tot de nieuwe generatie SGP’ers?

Afbeelding

CDA in crisissfeer: 'Met het verhaal is niets mis, maar het is té laat en té zwak gecommuniceerd'

Na opnieuw een verkiezingsnederlaag hangt al dagen een crisissfeer in het CDA. Dinsdag praat de CDA-top met afdelingsvoorzitters over de desastreus verlopen verkiezingen. Hoe moet het verder en met welke leider?