BBB bestormt ook de waterschappen en dat kan tot pittige discussies leiden

Nieuws
De BoerBurgerBeweging heeft ook de waterschapsverkiezingen gewonnen, al werd de partij van Caroline van der Plas niet in alle 21 waterschappen de grootste. Dat belooft pittige discussies in de waterschappen tussen boeren en natuurbeschermers.
Peter de Graaf / vk
zaterdag 18 maart 2023 om 17:48
Een kiezer brengt in een Arnhemse moskee zijn stem uit voor de waterschappen. In twee derde van de waterschappen werd BBB de grootste partij.
Een kiezer brengt in een Arnhemse moskee zijn stem uit voor de waterschappen. In twee derde van de waterschappen werd BBB de grootste partij. beeld anp / Jeroen Jumelet

Den Haag

In circa tweederde van de waterschappen is nieuwkomer BBB als winnaar uit de bus gekomen. De enorme winst van de partij betekent vrijwel zeker dat, net als in de provincies, ook in de waterschappen de strijd tussen landbouw en natuur op het scherpst van de snede zal worden gevoerd.

Bij de vorige waterschapsverkiezingen in 2019 kwam WaterNatuurlijk (WN) nog als grootste partij uit de bus. Dat is een samenwerkingsverband tussen GroenLinks en D66, dat inmiddels ook de steun van Volt heeft gekregen. In sommige gebieden wist WN (dat zich afficheert als ‘de groene en sociale stem in het waterschap’) opnieuw de koppositie te pakken. Maar in het leeuwendeel van de waterschappen stormde nieuwkomer BBB het bestuur binnen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

BBB kan met haar charmeoffensief beter niet stoppen bij de Nederlandse grens

BBB is bezig met een charmeoffensief in de provincies. Intussen moet Caroline van der Plas oppassen dat ze elders geen sympathie verspeelt. Zo kan ze Brussel nog weleens hard nodig hebben, wil ze écht iets bereiken.

Afbeelding

Kabinet stuurt asielwet ondanks kritiek in ongewijzigde vorm naar Tweede Kamer

Het kabinet neemt de kritiek van de Raad van State, gemeenten en Veiligheidsberaad op de beoogde ‘spreidingswet’ voor asielopvang niet over. De ministerraad is vrijdag akkoord gegaan met het oorspronkelijke wetsvoorstel.

Afbeelding

Einde in zicht voor tijdelijk huurcontract: Kamer wil positie huurders verstevigen

De Tweede Kamer ligt op koers om de regels voor particuliere huur aan te scherpen. Het wetsvoorstel van PvdA en ChristenUnie om tijdelijke huurcontracten te verbieden, lijkt te kunnen rekenen op een overgrote meerderheid.

Afbeelding

Strategische stem kan coalitie nog aan een zeer gewilde 23ste zetel helpen, en de CU aan een derde zetel

Hoewel de regeringscoalitie volgens de laatste prognoses 22 zetels haalt in de Eerste Kamer, is er een grote kans dat de vier partijen nog een extra zetel in de wacht slepen. Een Statenlid van VVD, CDA of D66 moet dan op de ChristenUnie stemmen.

Afbeelding

Spanning loopt op: de identiteitscrisis van het CDA bezorgt ook het kabinet kopzorgen

Het CDA hobbelt van het ene naar het andere crisisoverleg over de desastreus verlopen verkiezingen. De partij vindt dat de politieke realiteit een andere houding op stikstofgebied vereist. Maar daar botst het met D66.

Afbeelding

Wiersma tracht Kamer gerust te stellen: Lentekriebels-lessen zijn heus wel aangepast aan de leeftijd

Zonder uit te willen sluiten dat er weleens iets mis gaat, heeft het kabinet geen probleem met de seksuele voorlichting die deze week op veel basisscholen wordt gegeven, stelde minister Wiersma in de Tweede Kamer.