BBB bestormt ook de waterschappen en dat kan tot pittige discussies leiden

Nieuws
De BoerBurgerBeweging heeft ook de waterschapsverkiezingen gewonnen, al werd de partij van Caroline van der Plas niet in alle 21 waterschappen de grootste. Dat belooft pittige discussies in de waterschappen tussen boeren en natuurbeschermers.
Peter de Graaf / vk
zaterdag 18 maart 2023 om 17:48
Een kiezer brengt in een Arnhemse moskee zijn stem uit voor de waterschappen. In twee derde van de waterschappen werd BBB de grootste partij.
Een kiezer brengt in een Arnhemse moskee zijn stem uit voor de waterschappen. In twee derde van de waterschappen werd BBB de grootste partij. beeld anp / Jeroen Jumelet

Den Haag

In circa tweederde van de waterschappen is nieuwkomer BBB als winnaar uit de bus gekomen. De enorme winst van de partij betekent vrijwel zeker dat, net als in de provincies, ook in de waterschappen de strijd tussen landbouw en natuur op het scherpst van de snede zal worden gevoerd.

Bij de vorige waterschapsverkiezingen in 2019 kwam WaterNatuurlijk (WN) nog als grootste partij uit de bus. Dat is een samenwerkingsverband tussen GroenLinks en D66, dat inmiddels ook de steun van Volt heeft gekregen. In sommige gebieden wist WN (dat zich afficheert als ‘de groene en sociale stem in het waterschap’) opnieuw de koppositie te pakken. Maar in het leeuwendeel van de waterschappen stormde nieuwkomer BBB het bestuur binnen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe 'voltooid leven' al steeds meer verweven raakt met de huidige euthanasiepraktijk

De maatschappelijke opvattingen over zelfbeschikking en 'voltooid leven' raken steeds meer verweven met de bestaande euthanasiepraktijk. Is er wel een aparte stervensregeling nodig voor mensen die 'klaar met leven' zijn?

Afbeelding

Uitvoeringsorganisaties hekelen spreidingswet in huidige vorm: 'Daar passen wij voor'

De wet om asielzoekers te verdelen over gemeenten is hard nodig om de opvangcrisis te bezweren, maar in zijn huidige vorm te onuitvoerbaar en complex, zeggen uitvoerende organisaties donderdag in een rondetafelgesprek.

Afbeelding

Hoe de nieuwe ChristenUnie-leider Mirjam Bikker een ander spoor kiest dan Gert-Jan Segers

Sterk inhoudelijk, maar ook met een zekere lichtheid, probeert Mirjam Bikker haar rol als ChristenUnie-aanvoerder op te bouwen. Hoe doet zij het tot nu toe? ‘Ik vind haar een mooi gezicht voor de partij.’

Afbeelding

Weerwind in actie voor vrouwengevangenis

Minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) neemt maatregelen om grensoverschrijdend gedrag in vrouwengevangenissen tegen te gaan.

Afbeelding

Echte werk voor pensioen begint nu: vier uitdagingen waar het nieuwe stelsel mee te maken krijgt

Nu de politieke discussie over de pensioenwet voorbij is, begint het echte werk pas. Bij de stemming tekende zich dinsdagavond in de Eerste Kamer een meerderheid af voor de grootste hervorming van het stelsel ooit.

Afbeelding

Afrika wordt een wereldspeler en verdient een strategie, vindt het kabinet. Wat staat erin?

Voor het eerst ligt er een Nederlandse Afrika-strategie, die een visie schetst op hete hangijzers als migratiestromen en de strijd om grondstoffen. Eén van de grote thema’s is migratie.