Overmacht BBB en coalitiekansen verschillen sterk per landsdeel

Achtergrond
Pas na anderhalve dag tellen was er zekerheid: overal is BBB de grootste, ook in de Randstad. Maar de mate van overmacht loopt per provincie sterk uiteen.
Sjirk Kuijper
zaterdag 18 maart 2023 om 03:22 aangepast 08:48
beeld

Den Haag

In alle provincies is BBB de grootste. Maar de kiezerssteun was niet overal even massaal. in Zuid-Holland heeft pakweg een op de acht burgers BBB gestemd, in Drenthe en Overijssel een op de drie. Ook de afstand tot de tweede partij verschilt sterk. In Utrecht hebben BBB en GroenLinks allebei even veel zetels (7) en in zowel Noord- als Zuid-Holland blijft BBB de VVD maar één zetel voor (9 tegen 8). Terwijl BBB in Drenthe en Overijssel met 17 zetels ruim vier keer zo groot is als de tweede partij (respectievelijk PvdA en CDA).
Coalities zonder BBB zijn nagenoeg ondenkbaar, maar anderzijds: BBB zal overal partners moeten zoeken onder de landelijke coalitiepartijen, en soms óók bij de ‘linkse wolk’: PvdA en GroenLinks.

Zeeland

In Zeeland w..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

BBB bestormt ook de waterschappen en dat kan tot pittige discussies leiden

De BoerBurgerBeweging heeft ook de waterschapsverkiezingen gewonnen, al werd de partij van Caroline van der Plas niet in alle 21 waterschappen de grootste. Dat belooft pittige discussies tussen boeren en natuurbeschermers.

Afbeelding

Adri Duivesteijn,1950-2023

Adri Duivesteijn, voormalig Tweede Kamerlid, wethouder en senator namens de PvdA, is vrijdag overleden. Duivesteijn is 72 jaar geworden. Hij leed al jaren aan prostaatkanker.

Afbeelding

Overmacht BBB en coalitiekansen verschillen sterk per landsdeel

Pas na anderhalve dag tellen was er zekerheid: overal is BBB de grootste, ook in de Randstad.

Afbeelding

Caroline van der Plas won. 'Mam, realiseer jij je dat je binnen een jaar premier kan zijn?'

In haar achtertuin in een volksbuurt in Deventer vertelt Caroline van der Plas twee dagen na de verkiezingen over de druk op haar schouders, lonkend premierschap en een partijstandpunt dat wordt ingetrokken.

Afbeelding

ChristenUnie-raadslid in Ermelo treedt af uit onvrede over landelijk partijbeleid

Het Ermelose gemeenteraadslid Dick Tillema treedt af omdat hij het principieel oneens is met het landelijk partijbeleid. Tillema werd een jaar geleden nog voor een tweede termijn in de raad van Ermelo gekozen.

Afbeelding

Hoe moet het CDA verder na de dreun? 'We zijn in de marge van de politieke invloed terechtgekomen'

Na eerder stembusverlies ontglippen nu ook de provincies aan het CDA: bij de verkiezingen van deze week verloren de christendemocraten opnieuw. Wat is er nodig voor een trendbreuk die gunstig uitpakt voor de partij?