Caroline van der Plas won. ‘Mam, realiseer jij je dat je binnen een jaar premier kan zijn?’

Interview
Caroline van der Plas staat in de spotlights na haar enorme verkiezingswinst. In haar achtertuin in een volksbuurt in Deventer vertelt ze twee dagen na de verkiezingen over de druk op haar schouders, lonkend premierschap en een partijstandpunt dat wordt ingetrokken.
Ilse Brandemann Niels van den Bovenkamp
vrijdag 17 maart 2023 om 19:51 aangepast 18 maart 2023 07:22
Caroline van der Plas is blij met haar enorme overwinning, maar voelt ook verantwoordelijkheid. 'Mensen verwachten nu iets van ons. Dat we stabiel blijven, geen ruzie krijgen en beloftes nakomen.'
Caroline van der Plas is blij met haar enorme overwinning, maar voelt ook verantwoordelijkheid. 'Mensen verwachten nu iets van ons. Dat we stabiel blijven, geen ruzie krijgen en beloftes nakomen.' beeld anp / Dirk Hol
Niet te missen

Deventer

Het interview moet vier uur later, want de grote winnares van de verkiezingen van afgelopen week is uitgeput en moet even bijslapen. Net voor het interview belt ze of het gesprek misschien ook bij haar thuis kan, in plaats van in haar stamcafé. ‘Anders worden we daar de hele tijd gestoord.’ 

Thuis is ze bezig met de schoonmaak. ‘De afgelopen week hebben we in alle drukte alles maar van ons af gegooid. ’Buiten schijnt de zon, Van der Plas neemt plaats op haar terras. ‘Wil je koffie? Ik heb geen melk, alleen suiker.’ Haar nagels zijn felgroen, om haar vinger zit een grote ring met de Nederlandse driekleur - bovenaan rood, daarna wit en blauw. ‘Ik verwissel even dit kopje’, zegt Van der Plas. ‘Het is wel schoon hoor. Maar e..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kees van der Staaij zit 25 jaar in de Tweede Kamer: 'Ik ben krachtiger geworden in mijn uitdrukkingen'

Al 25 jaar komt SGP-leider Kees van der Staaij met genoegen op voor orthodox-christelijke standpunten. Hoe beleefde hij deze kwarteeuw? ‘Dan denk ik: daar gáán we weer. Mijn parlementaire hart doet dan zeer.’

Afbeelding

Wéér kreeg de SGPJ publiciteit met een nare nasmaak. Tot groot ongenoegen van de partijtop

Telkens poppen ze weer op: jonge SGP'ers die zich profileren op een manier die de moederpartij irriteert. Om dat aan te pakken, heeft het bestuur een gereedschapskistje ingericht.

Afbeelding

Opgewekt orthodox, een zonnekind. Wie is Chris Stoffer, de mogelijke opvolger van Kees van der Staaij?

SGP-Kamerlid Chris Stoffer is de gedoodverfde opvolger van nestor Kees van der Staaij. Wie is die man, van wie wordt gezegd dat hij behoort tot de nieuwe generatie SGP’ers?

Afbeelding

Pieter Omtzigt kiest zijn eigen koers: 'Niemand kan bepalen dat ik bij hun partij hoor'

Als onafhankelijk Kamerlid Pieter Omtzigt een eigen partij begint, liggen er volgens de peilingen meer dan dertig zetels binnen handbereik. 'Dat is helemaal niet fijn', zegt de oud-CDA'er. Hij ervaart vooral veel druk.

Afbeelding

Kopzorgen bij ChristenUnie om weglopen traditionele stemmer: 'Keuzes in Den Haag kosten ons kiezers'

Lokale CU-afdelingen zijn bezig met een brief aan het landelijk bestuur van de partij. Ze maken zich zorgen over het afhaken van de ‘traditionele’ CU-stemmer. De partij verloor veel stemmen in traditionele bolwerken.

Afbeelding

Spanning loopt op: de identiteitscrisis van het CDA bezorgt ook het kabinet kopzorgen

Het CDA hobbelt van het ene naar het andere crisisoverleg over de desastreus verlopen verkiezingen. De partij vindt dat de politieke realiteit een andere houding op stikstofgebied vereist. Maar daar botst het met D66.