ChristenUnie-raadslid in Ermelo treedt af uit onvrede over landelijk partijbeleid

Nieuws
Het Ermelose gemeenteraadslid Dick Tillema treedt af omdat hij het principieel oneens is met het landelijk partijbeleid. Tillema werd een jaar geleden nog voor een tweede termijn in de raad van Ermelo gekozen.
Sjirk Kuijper
vrijdag 17 maart 2023 om 13:40
Partijcongres van de ChristenUnie in mei 2022; het Ermelose raadslid Dick Tillema verlaat de partij vanwege een 'principiële koerswijziging' die - ná toetreding tot het kabinet Rutte IV - is ingezet.
Partijcongres van de ChristenUnie in mei 2022; het Ermelose raadslid Dick Tillema verlaat de partij vanwege een 'principiële koerswijziging' die - ná toetreding tot het kabinet Rutte IV - is ingezet. beeld anp / Vincent Jannink

In een verklaring op Facebook stelt Tillema dat de ChristenUnie pas daarná (dus ook na  het besluit om deel te nemen in het kabinet Rutte IV) een ‘principiële koerswijziging’ heeft ingezet.  Die is ‘zozeer in strijd met waar ik voor sta, dat het me vervreemd heeft van mijn partij’. En: ‘als de panelen eenmaal beginnen te schuiven dan komen er steeds nieuwe vragen bij. Van mezelf en van anderen.’ 

Tillema wil niet toelichten op welke ‘principiële koerswijziging’ ná maart 2022 hij doelt. In november ging het partijcongres bij acclamatie akkoord met de kandidatenlijst voor de Eerste Kamer. Voor het eerst staat op die lijst een kandidaat die samenleeft met iemand van hetzelfde geslacht. Volgens partijvoorzitter Ankie van Tatenhove tekent dat ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

VVD-achterban verliest geduld. 'Mark schiet eens op', waarschuwt fractievoorzitter Sophie Hermans

De VVD wil dat het kabinet op korte termijn met concrete maatregelen komt om het aantal asielzoekers dat naar Nederland komt in te perken. Sommige partijleden willen dat de VVD nu al uit het kabinet stapt.

Afbeelding

Op haar eerste congres als partijleider heeft Mirjam Bikker een duidelijke boodschap aan coalitiegenoten

Ongewild hing het asielvraagstuk zaterdag toch weer boven het ChristenUnie-congres. Tijdens haar eerste congresspeech als partijleider bakende Mirjam Bikker op dat thema haar grenzen af.

Afbeelding

ChristenUnie-partijleider Mirjam Bikker op congres: 'Verantwoordelijkheid pakken in opvang asielzoekers'

In plaats van ‘stoere plannetjes voor de korte termijn’ moet Nederland zijn verantwoordelijkheid pakken in het opvangen van asielzoekers. Dat zei Mirjam Bikker zaterdag op het congres van de ChristenUnie.

Afbeelding

SP herziet na kwart eeuw eigen principes: geen strijd meer voor een maximumloon of vertrek uit de NAVO

De SP stemt zaterdag op haar ledencongres voor het eerst in een kwarteeuw over herziening van het beginselprogramma. De strijd voor meer zeggenschap van werknemers blijft.

Afbeelding

ChristenUnie-voorzitter Ankie van Tatenhove: 'De uitersten laten zich steeds meer horen'

De flanken roeren zich binnen de ChristenUnie, ziet partijvoorzitter Ankie van Tatenhove. Of het nu gaat om asiel, klimaat of homoseksualiteit: leden schromen niet hun mening kenbaar te maken.

Afbeelding

Hoe 'voltooid leven' al steeds meer verweven raakt met de huidige euthanasiepraktijk

De maatschappelijke opvattingen over zelfbeschikking en 'voltooid leven' raken steeds meer verweven met de bestaande euthanasiepraktijk. Is er wel een aparte stervensregeling nodig voor mensen die 'klaar met leven' zijn?