ChristenUnie-raadslid in Ermelo treedt af uit onvrede over landelijk partijbeleid

Nieuws
Het Ermelose gemeenteraadslid Dick Tillema treedt af omdat hij het principieel oneens is met het landelijk partijbeleid. Tillema werd een jaar geleden nog voor een tweede termijn in de raad van Ermelo gekozen.
Sjirk Kuijper
vrijdag 17 maart 2023 om 13:40
Partijcongres van de ChristenUnie in mei 2022; het Ermelose raadslid Dick Tillema verlaat de partij vanwege een 'principiële koerswijziging' die - ná toetreding tot het kabinet Rutte IV - is ingezet.
Partijcongres van de ChristenUnie in mei 2022; het Ermelose raadslid Dick Tillema verlaat de partij vanwege een 'principiële koerswijziging' die - ná toetreding tot het kabinet Rutte IV - is ingezet. beeld anp / Vincent Jannink

In een verklaring op Facebook stelt Tillema dat de ChristenUnie pas daarná (dus ook na  het besluit om deel te nemen in het kabinet Rutte IV) een ‘principiële koerswijziging’ heeft ingezet.  Die is ‘zozeer in strijd met waar ik voor sta, dat het me vervreemd heeft van mijn partij’. En: ‘als de panelen eenmaal beginnen te schuiven dan komen er steeds nieuwe vragen bij. Van mezelf en van anderen.’ 

Tillema wil niet toelichten op welke ‘principiële koerswijziging’ ná maart 2022 hij doelt. In november ging het partijcongres bij acclamatie akkoord met de kandidatenlijst voor de Eerste Kamer. Voor het eerst staat op die lijst een kandidaat die samenleeft met iemand van hetzelfde geslacht. Volgens partijvoorzitter Ankie van Tatenhove tekent dat ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

BBB kan met haar charmeoffensief beter niet stoppen bij de Nederlandse grens

BBB is bezig met een charmeoffensief in de provincies. Intussen moet Caroline van der Plas oppassen dat ze elders geen sympathie verspeelt. Zo kan ze Brussel nog weleens hard nodig hebben, wil ze écht iets bereiken.

Afbeelding

Kabinet stuurt asielwet ondanks kritiek in ongewijzigde vorm naar Tweede Kamer

Het kabinet neemt de kritiek van de Raad van State, gemeenten en Veiligheidsberaad op de beoogde ‘spreidingswet’ voor asielopvang niet over. De ministerraad is vrijdag akkoord gegaan met het oorspronkelijke wetsvoorstel.

Afbeelding

Einde in zicht voor tijdelijk huurcontract: Kamer wil positie huurders verstevigen

De Tweede Kamer ligt op koers om de regels voor particuliere huur aan te scherpen. Het wetsvoorstel van PvdA en ChristenUnie om tijdelijke huurcontracten te verbieden, lijkt te kunnen rekenen op een overgrote meerderheid.

Afbeelding

Strategische stem kan coalitie nog aan een zeer gewilde 23ste zetel helpen, en de CU aan een derde zetel

Hoewel de regeringscoalitie volgens de laatste prognoses 22 zetels haalt in de Eerste Kamer, is er een grote kans dat de vier partijen nog een extra zetel in de wacht slepen. Een Statenlid van VVD, CDA of D66 moet dan op de ChristenUnie stemmen.

Afbeelding

Spanning loopt op: de identiteitscrisis van het CDA bezorgt ook het kabinet kopzorgen

Het CDA hobbelt van het ene naar het andere crisisoverleg over de desastreus verlopen verkiezingen. De partij vindt dat de politieke realiteit een andere houding op stikstofgebied vereist. Maar daar botst het met D66.

Afbeelding

Wiersma tracht Kamer gerust te stellen: Lentekriebels-lessen zijn heus wel aangepast aan de leeftijd

Zonder uit te willen sluiten dat er weleens iets mis gaat, heeft het kabinet geen probleem met de seksuele voorlichting die deze week op veel basisscholen wordt gegeven, stelde minister Wiersma in de Tweede Kamer.