Hoe moet het CDA verder na de dreun? ‘We zijn in de marge van de politieke invloed terechtgekomen’

Achtergrond
Na eerder stembusverlies ontglippen nu ook de provincies aan het CDA: bij de verkiezingen van deze week verloren de christendemocraten opnieuw. Wat is er nodig voor een trendbreuk die gunstig uitpakt voor de partij?
Gerard Beverdam Ilse Brandemann
vrijdag 17 maart 2023 om 11:04 aangepast 15:02
Jan Schinkelshoek: ‘Onder het tijdperk Lubbers en Balkenende had het CDA een helder profiel en dat is verwaterd. Mensen die nu op het CDA willen stemmen, weten eigenlijk niet meer waar ze precies op stemmen.
Jan Schinkelshoek: ‘Onder het tijdperk Lubbers en Balkenende had het CDA een helder profiel en dat is verwaterd. Mensen die nu op het CDA willen stemmen, weten eigenlijk niet meer waar ze precies op stemmen. beeld anp / Tobias Kleuver
Provinciale Statenverkiezingen

Den Haag

‘Als de partij nog niet bestond, zou ik haar vandaag nog oprichten’, sprak CDA-woonminister Hugo de Jonge eind vorig jaar in dagblad Trouw. 

Na de teleurstellende verkiezingsuitslag van deze week namen meerdere CDA’ers zijn woorden opnieuw in de mond. Het CDA, willen ze maar zeggen, is écht een relevante partij met een mooie boodschap. Het lukt alleen niet om dat aan de kiezer te laten zien. 

‘We hebben een heleboel in huis wat de moeite waard is’, zegt oud-Kamerlid Jan Schinkelshoek. ‘Hoe is het mogelijk dat we dit hebben laten gebeuren, terwijl we zo’n goed verhaal hebben?’ 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe moet het CDA verder na de dreun? 'We zijn in de marge van de politieke invloed terechtgekomen'

Na eerder stembusverlies ontglippen nu ook de provincies aan het CDA: bij de verkiezingen van deze week verloren de christendemocraten opnieuw. Wat is er nodig voor een trendbreuk die gunstig uitpakt voor de partij?

Afbeelding

Besturen zonder BBB kan haast niet, maar mét geeft praktische problemen: informateurs wacht zware klus

De trend van politieke versnippering zet door in de Statenzalen. De stikstofkwestie splijt ondertussen het politieke spectrum. Blijven provincies bestuurbaar? BBB gaat er voor. En VVD en CDA moeten kleur bekennen.

Afbeelding

Verlies van de ChristenUnie stemt tot nadenken. 'Het perspectief ontbreekt'

De ChristenUnie verloor veel kiezers ten opzichte van de vorige provinciale verkiezingen. Een groot deel van hen koos BBB. ‘De overheid is niet meer bij machte het goede te doen.’

Afbeelding

Coalitie staart in zwart gat: hoe moet het verder na de zege van BBB?

Hoe gaat BBB zich opstellen na de enorme verkiezingswinst? En hoe stabiel is de partij van Caroline van der Plas eigenlijk? Dat moet de toekomst uitwijzen. Intussen dringt de tijd, want de stikstofcrisis moet opgelost.

Afbeelding

Opvallende verkiezingsuitslagen: historisch lage opkomst, troost voor het CDA en succesvolle nieuwkomers

De BoerBurgerBeweging is de grote winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen, terwijl de christelijke partijen op verlies staan. Wat valt nog meer op in de uitslagen?

Afbeelding

Gaan provincies het stikstofbeleid saboteren en moet het kabinet daar rekening mee houden?

Met de machtsgreep van de BoerBurgerBeweging wordt de vraag pregnant: gaan provincies het stikstofbeleid nu saboteren? Zo'n vaart lijkt het niet te lopen. 'Natuurlijk moet je je wel aan de wet houden.'