Gaan provincies het stikstofbeleid saboteren en moet het kabinet daar rekening mee houden?

Achtergrond
Met de machtsgreep van de BoerBurgerBeweging wordt de vraag pregnant: gaan provincies het stikstofbeleid nu saboteren? Zo’n vaart lijkt het niet te lopen. ‘We kunnen in Friesland heel veel zelf. Maar natuurlijk moet je je wel aan de wet houden.’
Jurre van den Berg / vk
woensdag 15 maart 2023 om 22:29 aangepast 16 maart 2023 06:45
Boerenprotest in Friesland.
Boerenprotest in Friesland. beeld anp / Sabine Joosten
Provinciale Statenverkiezingen

Den Haag

‘Om boeren te beschermen, moet de provincie zich verzetten tegen het landelijke stikstofbeleid.’ De stelling in de Friese versie van het Kieskompas was helder, het standpunt van de regionale afdeling van de BoerBurgerBeweging (BBB) ook: ‘Helemaal mee eens’.

‘We willen de stemmen die we krijgen, laten gelden’, verklaart de Friese BBB-lijsttrekker Abel Kooistra, opgegroeid op een biologisch melkveebedrijf. De afgelopen maanden was protest tegen het landelijke stikstofbeleid het speerpunt van de BBB, ook in Friesland. Het is voor veel kiezers de belangrijkste aantrekkingskracht van de partij. Gaat dat beleid van tafel, nu de BBB een ongekende machtsgreep doet in meerdere provincies?

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Besturen zonder BBB kan haast niet, maar mét geeft praktische problemen: informateurs wacht zware klus

De trend van politieke versnippering zet door in de Statenzalen. De stikstofkwestie splijt ondertussen het politieke spectrum. Blijven provincies bestuurbaar? BBB gaat er voor. En VVD en CDA moeten kleur bekennen.

Afbeelding

Verlies van de ChristenUnie stemt tot nadenken. 'Het perspectief ontbreekt'

De ChristenUnie verloor veel kiezers ten opzichte van de vorige provinciale verkiezingen. Een groot deel van hen koos BBB. ‘De overheid is niet meer bij machte het goede te doen.’

Afbeelding

Coalitie staart in zwart gat: hoe moet het verder na de zege van BBB?

Hoe gaat BBB zich opstellen na de enorme verkiezingswinst? En hoe stabiel is de partij van Caroline van der Plas eigenlijk? Dat moet de toekomst uitwijzen. Intussen dringt de tijd, want de stikstofcrisis moet opgelost.

Afbeelding

Opvallende verkiezingsuitslagen: historisch lage opkomst, troost voor het CDA en succesvolle nieuwkomers

De BoerBurgerBeweging is de grote winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen, terwijl de christelijke partijen op verlies staan. Wat valt nog meer op in de uitslagen?

Afbeelding

Gaan provincies het stikstofbeleid saboteren en moet het kabinet daar rekening mee houden?

Met de machtsgreep van de BoerBurgerBeweging wordt de vraag pregnant: gaan provincies het stikstofbeleid nu saboteren? Zo'n vaart lijkt het niet te lopen. 'Natuurlijk moet je je wel aan de wet houden.'

Afbeelding

ChristenUnie opgelucht over drie zetels. 'Daar gaan we goede dingen mee doen'

In Utrecht kwam prominente ChristenUnie-leden bijeen voor de verkiezingsuitslag. In de peilingen stond de partij op verlies, maar met één zetel minder lijkt de schade beperkt.