ChristenUnie opgelucht over drie zetels. ‘Daar gaan we goede dingen mee doen’

Reportage
In Utrecht komen prominente ChristenUnie-leden bijeen voor de verkiezingsuitslag. In de peilingen stond de partij op verlies, maar met één zetel minder lijkt de schade beperkt.
ilse brandemann
woensdag 15 maart 2023 om 22:15 aangepast 16 maart 2023 08:08
CU-leider Mirjam Bikker reageert op de uitslagen voor de Provinciale Statenverkiezingen.
CU-leider Mirjam Bikker reageert op de uitslagen voor de Provinciale Statenverkiezingen. beeld anp / Jeroen Jumelet
Provinciale Statenverkiezingen

Utrecht

De laatste peilingen lieten geen rooskleurig beeld zien, maar de aanwezigen in Utrecht zijn hoopvol gestemd. Nu zitten er nog vier ChristenUnie-senatoren in de Eerste Kamer, in de peilingen halveerde dat aantal. Bij de vorige Provinciale Statenverkiezingen kreeg de partij drie zetels door de kiezers, één zetel werd aan hen gegeven vanuit de coalitiepartijen. 

Aan het begin van de avond zijn de leden hoopvol, maar ook gespannen. Gaat de partij van vier naar twee zetels in de Eerste Kamer? Een paar uur later kunnen de CU-leden opgelucht adem halen, de schade valt mee: de verwachting is dat de partij drie zetels behaalt. De sfeer is goed, leden zijn blij.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Besturen zonder BBB kan haast niet, maar mét geeft praktische problemen: informateurs wacht zware klus

De trend van politieke versnippering zet door in de Statenzalen. De stikstofkwestie splijt ondertussen het politieke spectrum. Blijven provincies bestuurbaar? BBB gaat er voor. En VVD en CDA moeten kleur bekennen.

Afbeelding

Verlies van de ChristenUnie stemt tot nadenken. 'Het perspectief ontbreekt'

De ChristenUnie verloor veel kiezers ten opzichte van de vorige provinciale verkiezingen. Een groot deel van hen koos BBB. ‘De overheid is niet meer bij machte het goede te doen.’

Afbeelding

Coalitie staart in zwart gat: hoe moet het verder na de zege van BBB?

Hoe gaat BBB zich opstellen na de enorme verkiezingswinst? En hoe stabiel is de partij van Caroline van der Plas eigenlijk? Dat moet de toekomst uitwijzen. Intussen dringt de tijd, want de stikstofcrisis moet opgelost.

Afbeelding

Opvallende verkiezingsuitslagen: historisch lage opkomst, troost voor het CDA en succesvolle nieuwkomers

De BoerBurgerBeweging is de grote winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen, terwijl de christelijke partijen op verlies staan. Wat valt nog meer op in de uitslagen?

Afbeelding

Gaan provincies het stikstofbeleid saboteren en moet het kabinet daar rekening mee houden?

Met de machtsgreep van de BoerBurgerBeweging wordt de vraag pregnant: gaan provincies het stikstofbeleid nu saboteren? Zo'n vaart lijkt het niet te lopen. 'Natuurlijk moet je je wel aan de wet houden.'

Afbeelding

ChristenUnie opgelucht over drie zetels. 'Daar gaan we goede dingen mee doen'

In Utrecht kwam prominente ChristenUnie-leden bijeen voor de verkiezingsuitslag. In de peilingen stond de partij op verlies, maar met één zetel minder lijkt de schade beperkt.