Monsterzege BBB; christelijke partijen verliezen alledrie zetels in Eerste Kamer

Nieuws
BoerBurgerBeweging (BBB) is de grote winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen. De monsterzege voor de plattelandsbeweging levert de partij naar verwachting vijftien Eerste Kamerzetels op, evenveel als PvdA/GroenLinks.
Gerard Beverdam
woensdag 15 maart 2023 om 22:06 aangepast 16 maart 2023 10:08
BBB-leider Caroline van der Plas reageert in Bathmen euforisch op de exitpolls.
BBB-leider Caroline van der Plas reageert in Bathmen euforisch op de exitpolls. beeld anp / Sem van der Wal
Provinciale Statenverkiezingen

Den Haag

Dat blijkt uit de voorlopige prognose van de zetelverdeling in de Eerste Kamer, door de verkiezingsdienst van het ANP. Even na 5.30 uur vanochtend kwam die prognose naar buiten, na het tellen van 85 procent van de stemmen.

Net als voor BBB voorziet het ANP ook voor Pvda/GroenLinks 15 zetels; een winst van één zetel. De VVD komt op tien zetels (nu twaalf), D66 op zes (nu zeven), het CDA op vijf (nu negen) en de ChristenUnie op drie (nu vier). Ook de SGP verliest volgens de prognose een van de twee huidige senaatszetels.

Verder zijn er in de prognose vier zetels voor zowel PVV als Partij voor de Dieren, en drie voor de SP en JA21. Forum en Volt zouden elk op twee senaatszetels uitkomen en verder bemachtigen 50PLUS en OSF elk één zete..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe moet het CDA verder na de dreun? 'We zijn in de marge van de politieke invloed terechtgekomen'

Na eerder stembusverlies ontglippen nu ook de provincies aan het CDA: bij de verkiezingen van deze week verloren de christendemocraten opnieuw. Wat is er nodig voor een trendbreuk die gunstig uitpakt voor de partij?

Afbeelding

Besturen zonder BBB kan haast niet, maar mét geeft praktische problemen: informateurs wacht zware klus

De trend van politieke versnippering zet door in de Statenzalen. De stikstofkwestie splijt ondertussen het politieke spectrum. Blijven provincies bestuurbaar? BBB gaat er voor. En VVD en CDA moeten kleur bekennen.

Afbeelding

Verlies van de ChristenUnie stemt tot nadenken. 'Het perspectief ontbreekt'

De ChristenUnie verloor veel kiezers ten opzichte van de vorige provinciale verkiezingen. Een groot deel van hen koos BBB. ‘De overheid is niet meer bij machte het goede te doen.’

Afbeelding

Coalitie staart in zwart gat: hoe moet het verder na de zege van BBB?

Hoe gaat BBB zich opstellen na de enorme verkiezingswinst? En hoe stabiel is de partij van Caroline van der Plas eigenlijk? Dat moet de toekomst uitwijzen. Intussen dringt de tijd, want de stikstofcrisis moet opgelost.

Afbeelding

Opvallende verkiezingsuitslagen: historisch lage opkomst, troost voor het CDA en succesvolle nieuwkomers

De BoerBurgerBeweging is de grote winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen, terwijl de christelijke partijen op verlies staan. Wat valt nog meer op in de uitslagen?

Afbeelding

Gaan provincies het stikstofbeleid saboteren en moet het kabinet daar rekening mee houden?

Met de machtsgreep van de BoerBurgerBeweging wordt de vraag pregnant: gaan provincies het stikstofbeleid nu saboteren? Zo'n vaart lijkt het niet te lopen. 'Natuurlijk moet je je wel aan de wet houden.'