De strijd tussen BBB en CDA in Gelderland. ‘Je krijgt wat je hebt verdiend’

Reportage
Hoe stemt de boer? Het is de grote vraag woensdagavond in Arnhem, in de provincie met de grootste veestapel van Nederland.
Berendien Tetelepta
woensdag 15 maart 2023 om 22:13 aangepast 16 maart 2023 08:21
Het provinciehuis in Arnhem op de uitslagenavond.
Het provinciehuis in Arnhem op de uitslagenavond. beeld nd
Provinciale Statenverkiezingen

Arnhem

Het team van de BoerBurgerBeweging komt met een grote lach op het gezicht binnen in het Gelderse provinciehuis. ‘Je krijgt wat je hebt verdiend’, zegt een van de BBB-kandidaten. ‘Als je maar hard werkt.’ 

Gelderland geldt als de ‘stikstofbrandhaard’ van het land. Veel veehouders, maar ook het grootste aaneengesloten natuurgebied van Nederland: de Veluwe. De strijd gaat tussen Peter Drenth (CDA) en oud CDA’ er Rik Loeters, lijsttrekker voor de BoerBurgerBeweging (BBB). Verliest het CDA inderdaad de helft van zijn zetels, zoals de peilingen voorspellen? En haalt BBB er écht negen? 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe moet het CDA verder na de dreun? 'We zijn in de marge van de politieke invloed terechtgekomen'

Na eerder stembusverlies ontglippen nu ook de provincies aan het CDA: bij de verkiezingen van deze week verloren de christendemocraten opnieuw. Wat is er nodig voor een trendbreuk die gunstig uitpakt voor de partij?

Afbeelding

Besturen zonder BBB kan haast niet, maar mét geeft praktische problemen: informateurs wacht zware klus

De trend van politieke versnippering zet door in de Statenzalen. De stikstofkwestie splijt ondertussen het politieke spectrum. Blijven provincies bestuurbaar? BBB gaat er voor. En VVD en CDA moeten kleur bekennen.

Afbeelding

Verlies van de ChristenUnie stemt tot nadenken. 'Het perspectief ontbreekt'

De ChristenUnie verloor veel kiezers ten opzichte van de vorige provinciale verkiezingen. Een groot deel van hen koos BBB. ‘De overheid is niet meer bij machte het goede te doen.’

Afbeelding

Coalitie staart in zwart gat: hoe moet het verder na de zege van BBB?

Hoe gaat BBB zich opstellen na de enorme verkiezingswinst? En hoe stabiel is de partij van Caroline van der Plas eigenlijk? Dat moet de toekomst uitwijzen. Intussen dringt de tijd, want de stikstofcrisis moet opgelost.

Afbeelding

Opvallende verkiezingsuitslagen: historisch lage opkomst, troost voor het CDA en succesvolle nieuwkomers

De BoerBurgerBeweging is de grote winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen, terwijl de christelijke partijen op verlies staan. Wat valt nog meer op in de uitslagen?

Afbeelding

Gaan provincies het stikstofbeleid saboteren en moet het kabinet daar rekening mee houden?

Met de machtsgreep van de BoerBurgerBeweging wordt de vraag pregnant: gaan provincies het stikstofbeleid nu saboteren? Zo'n vaart lijkt het niet te lopen. 'Natuurlijk moet je je wel aan de wet houden.'