Euforische stemming in Bathmen na monsteroverwinning van BBB: ‘Dit is echt onbeschrijfelijk’

Reportage
Boeren, burgers en buitenlui verzamelen zich woensdagavond in café-restaurant Boode in het Overijsselse Bathmen om de uitslagenavond van de BBB te volgen. De euforie is groot als de eerste exitpolls binnenkomen.
Niels van den Bovenkamp
woensdag 15 maart 2023 om 21:56 aangepast 16 maart 2023 08:20
BBB-leider Caroline van der Plas reageert op de uitslagen voor de Provinciale Statenverkiezingen.
BBB-leider Caroline van der Plas reageert op de uitslagen voor de Provinciale Statenverkiezingen. beeld anp / Sem van der Wal
Provinciale Statenverkiezingen

Bathmen

Vijftien zetels! Hebben we daar wel genoeg mensen voor? Ilona Lagas, lijstrekker voor de Eerste Kamer namens BBB, kan nauwelijks geloven dat haar partij zó groot lijkt te worden in de Senaat. Lagas zou tien Eerste Kamerzetels al geweldig gevonden hebben, maar vijftien? ‘Dat is zo verschrikkelijk veel en zo ontzettend mooi.’ En Lagas zegt: voor het kabinet is dit een drama. ‘Wij staan open voor samenwerking, maar we gaan niet aan koehandel doen. Als je gaat koehandelen, neem je de mensen niet serieus.’

Dat het een feestelijke avond zou gaan worden, stond vooraf al vast. Nog voordat alle gasten in Bathmen aanwezig zijn, repeteert BBB-leider Caroline van der Plas op de klanken van het popnummer Sweet Caroline haar overwinnin..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe moet het CDA verder na de dreun? 'We zijn in de marge van de politieke invloed terechtgekomen'

Na eerder stembusverlies ontglippen nu ook de provincies aan het CDA: bij de verkiezingen van deze week verloren de christendemocraten opnieuw. Wat is er nodig voor een trendbreuk die gunstig uitpakt voor de partij?

Afbeelding

Besturen zonder BBB kan haast niet, maar mét geeft praktische problemen: informateurs wacht zware klus

De trend van politieke versnippering zet door in de Statenzalen. De stikstofkwestie splijt ondertussen het politieke spectrum. Blijven provincies bestuurbaar? BBB gaat er voor. En VVD en CDA moeten kleur bekennen.

Afbeelding

Verlies van de ChristenUnie stemt tot nadenken. 'Het perspectief ontbreekt'

De ChristenUnie verloor veel kiezers ten opzichte van de vorige provinciale verkiezingen. Een groot deel van hen koos BBB. ‘De overheid is niet meer bij machte het goede te doen.’

Afbeelding

Coalitie staart in zwart gat: hoe moet het verder na de zege van BBB?

Hoe gaat BBB zich opstellen na de enorme verkiezingswinst? En hoe stabiel is de partij van Caroline van der Plas eigenlijk? Dat moet de toekomst uitwijzen. Intussen dringt de tijd, want de stikstofcrisis moet opgelost.

Afbeelding

Opvallende verkiezingsuitslagen: historisch lage opkomst, troost voor het CDA en succesvolle nieuwkomers

De BoerBurgerBeweging is de grote winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen, terwijl de christelijke partijen op verlies staan. Wat valt nog meer op in de uitslagen?

Afbeelding

Gaan provincies het stikstofbeleid saboteren en moet het kabinet daar rekening mee houden?

Met de machtsgreep van de BoerBurgerBeweging wordt de vraag pregnant: gaan provincies het stikstofbeleid nu saboteren? Zo'n vaart lijkt het niet te lopen. 'Natuurlijk moet je je wel aan de wet houden.'