In Vriezenveen klinken vooral proteststemmen: ‘We moeten ons meer zorgen maken over ons eigen volk’

Reportage
Nederland kiest woensdag nieuwe besturen in de provincies en waterschappen. In het Overijsselse Vriezenveen gaan inwoners stemmen, verzekeren ze. ‘Er moet een nieuwe wind gaan waaien in Den Haag’.
Hans-Lukas Zuurman
dinsdag 14 maart 2023 om 21:13 aangepast 15 maart 2023 07:06
De opbouw van een stembureau in een loods, vlak voor de Provinciale Statenverkiezingen die vandaag plaatsvinden.
De opbouw van een stembureau in een loods, vlak voor de Provinciale Statenverkiezingen die vandaag plaatsvinden. beeld anp / Rob Engelaar
Provinciale Statenverkiezingen

Vriezenveen 

Op de doorgaande klinkerweg in Vriezenveen raast het autoverkeer luid heen en weer. Het lijkt de 83-jarige Berend Grevelink - petje op, licht voorover gebogen - weinig te schelen. Op zijn dooie gemak schuifelt hij over de stoep. Of hij gaat stemmen? Altijd, verzekert de inwoner van het Overijsselse lintdorp. ‘Maar niet altijd op dezelfde partij.’ 

Hij switcht dit jaar van de VVD naar de BoerBurgerBeweging (BBB). ‘Dit kabinet heeft de mensen in Groningen laten verrekken. Ik voel mij solidair met hen’, verklaart hij. En hij sympathiseert met de boeren. ‘Daar eten we van.’ Grevelink is minder geïnteresseerd in de keuze van een nieuw provinciaal bestuur, waar deze verkiezingen over gaan. Met zijn stem wil hij vooral ‘Den Haag’ lat..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe moet het CDA verder na de dreun? 'We zijn in de marge van de politieke invloed terechtgekomen'

Na eerder stembusverlies ontglippen nu ook de provincies aan het CDA: bij de verkiezingen van deze week verloren de christendemocraten opnieuw. Wat is er nodig voor een trendbreuk die gunstig uitpakt voor de partij?

Afbeelding

Besturen zonder BBB kan haast niet, maar mét geeft praktische problemen: informateurs wacht zware klus

De trend van politieke versnippering zet door in de Statenzalen. De stikstofkwestie splijt ondertussen het politieke spectrum. Blijven provincies bestuurbaar? BBB gaat er voor. En VVD en CDA moeten kleur bekennen.

Afbeelding

Verlies van de ChristenUnie stemt tot nadenken. 'Het perspectief ontbreekt'

De ChristenUnie verloor veel kiezers ten opzichte van de vorige provinciale verkiezingen. Een groot deel van hen koos BBB. ‘De overheid is niet meer bij machte het goede te doen.’

Afbeelding

Coalitie staart in zwart gat: hoe moet het verder na de zege van BBB?

Hoe gaat BBB zich opstellen na de enorme verkiezingswinst? En hoe stabiel is de partij van Caroline van der Plas eigenlijk? Dat moet de toekomst uitwijzen. Intussen dringt de tijd, want de stikstofcrisis moet opgelost.

Afbeelding

Opvallende verkiezingsuitslagen: historisch lage opkomst, troost voor het CDA en succesvolle nieuwkomers

De BoerBurgerBeweging is de grote winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen, terwijl de christelijke partijen op verlies staan. Wat valt nog meer op in de uitslagen?

Afbeelding

Gaan provincies het stikstofbeleid saboteren en moet het kabinet daar rekening mee houden?

Met de machtsgreep van de BoerBurgerBeweging wordt de vraag pregnant: gaan provincies het stikstofbeleid nu saboteren? Zo'n vaart lijkt het niet te lopen. 'Natuurlijk moet je je wel aan de wet houden.'