Waar gaat gebouwd worden? Dit zijn de vier scenario’s voor de herinrichting van Nederland

Achtergrond
Nederland gaat de komende tientallen jaren op de schop. Het Planbureau voor de Leefomgeving laat zien op welke manieren de ruimte kan worden verdeeld. Er moet gekozen worden. De politiek moet daar goed over nadenken, want bouwen en inrichten doe je voor vijftig tot honderd jaar.
Piet H. de Jong
woensdag 8 maart 2023 om 22:30 aangepast 9 maart 2023 06:07
In drie van de vier scenario’s van het planbureau is er geen plek meer voor Lelystad Airport.
In drie van de vier scenario’s van het planbureau is er geen plek meer voor Lelystad Airport. beeld anp / Sander Koning
Student

Den Haag

Voor het eerst sinds lange tijd wil de rijksoverheid bij de inrichting van Nederland, in het gevecht om de ruimte, weer de regierol nemen. Minister Hugo de Jonge treedt op als ruimtelijke regisseur. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) helpt de politiek bij het maken van die keuzes door vier scenario’s aan te bieden.

‘Deze scenariostudies bieden beleidsmakers handvatten voor het uitzetten van lijnen naar de toekomst. We moeten voorbij de korte termijn van steeds één kabinetsperiode van vier jaar kijken’, licht David Hamers, projectleider van de ‘Ruimtelijke Verkenning 2023’ toe.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Jongerenclub ChristenUnie doet mee aan klimaatprotest Extinction Rebellion: 'Bijna religieuze sfeer'

Het bestuur van de jongerenvereniging van de ChristenUnie, Perspectief, doet zaterdag mee aan het klimaatprotest van Extinction Rebellion. Dat leidt tot veel kritiek en bijval.

Afbeelding

Kees van der Staaij zit 25 jaar in de Tweede Kamer: 'Ik ben krachtiger geworden in mijn uitdrukkingen'

Al 25 jaar komt SGP-leider Kees van der Staaij met genoegen op voor orthodox-christelijke standpunten. Hoe beleefde hij deze kwarteeuw? ‘Dan denk ik: daar gáán we weer. Mijn parlementaire hart doet dan zeer.’

Afbeelding

Wéér kreeg de SGPJ publiciteit met een nare nasmaak. Tot groot ongenoegen van de partijtop

Telkens poppen ze weer op: jonge SGP'ers die zich profileren op een manier die de moederpartij irriteert. Om dat aan te pakken, heeft het bestuur een gereedschapskistje ingericht.

Afbeelding

Opgewekt orthodox, een zonnekind. Wie is Chris Stoffer, de mogelijke opvolger van Kees van der Staaij?

SGP-Kamerlid Chris Stoffer is de gedoodverfde opvolger van nestor Kees van der Staaij. Wie is die man, van wie wordt gezegd dat hij behoort tot de nieuwe generatie SGP’ers?

Afbeelding

CDA in crisissfeer: 'Met het verhaal is niets mis, maar het is té laat en té zwak gecommuniceerd'

Na opnieuw een verkiezingsnederlaag hangt al dagen een crisissfeer in het CDA. Dinsdag praat de CDA-top met afdelingsvoorzitters over de desastreus verlopen verkiezingen. Hoe moet het verder en met welke leider?

Afbeelding

Waar gaat gebouwd worden? Dit zijn de vier scenario's voor de herinrichting van Nederland

Nederland gaat de komende jaren op de schop. Het Planbureau voor de Leefomgeving laat zien wat er allemaal mogelijk is om de ruimte te verdelen. Er moet gekozen worden. De politiek moet daar goed over nadenken.