Kandidaat-Statenlid Yvonne Buit (25): ‘Op sommige punten is de ChristenUnie groener dan GroenLinks’

Interview
Wat geeft jou hoop? In deze serie beantwoorden bijzondere jongeren deze vraag. Vandaag Yvonne Buit (25), zij is ChristenUnie-kandidaat voor de Provinciale Staten. ‘Ik hoop dat, doordat ik erover praat, mijn generatie wél naar de stembus gaat.’
Ilse Brandemann
maandag 6 maart 2023 om 01:29
Yvonne Buit: 'Natuurlijk vertel je in campagnetijd wat je het liefst zou willen en komt er daarna een tijd van compromissen sluiten. Zo werkt het nu eenmaal, dat betekent niet dat je liegt of oneerlijk bent.'
Yvonne Buit: 'Natuurlijk vertel je in campagnetijd wat je het liefst zou willen en komt er daarna een tijd van compromissen sluiten. Zo werkt het nu eenmaal, dat betekent niet dat je liegt of oneerlijk bent.' beeld Martin Waalboer
Student Student: interviews

‘Ik was een jaar of zeven toen ik met mijn moeder naar de basisschool in Amersfoort fietste. We reden langs weilanden, waar paarden in stonden. Het land zou worden opgekocht door een afvalverwerkingsbedrijf. Hoe kan ik dat stoppen? Die vraag stelde ik aan mijn moeder. Ze zei dat als ik dat wilde, ik de politiek in moest gaan. Sindsdien is dat idee blijven hangen. 

Nu sta ik als nummer twee op de kandidatenlijst van de ChristenUnie in Noord-Holland en ben ik verkiesbaar bij de Provinciale Statenverkiezingen op 15 maart. Vijf jaar geleden werd ik politiek actief, toen nog in de gemeenteraad van Amersfoort. Mijn vader had een vacature gezien en zei dat zoiets wel iets voor mij zou zijn, omdat ik altijd al geïnteresseerd was in de politiek. 

Als ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Jongerenclub ChristenUnie doet mee aan klimaatprotest Extinction Rebellion: 'Bijna religieuze sfeer'

Het bestuur van de jongerenvereniging van de ChristenUnie, Perspectief, doet zaterdag mee aan het klimaatprotest van Extinction Rebellion. Dat leidt tot veel kritiek en bijval.

Afbeelding

Kees van der Staaij zit 25 jaar in de Tweede Kamer: 'Ik ben krachtiger geworden in mijn uitdrukkingen'

Al 25 jaar komt SGP-leider Kees van der Staaij met genoegen op voor orthodox-christelijke standpunten. Hoe beleefde hij deze kwarteeuw? ‘Dan denk ik: daar gáán we weer. Mijn parlementaire hart doet dan zeer.’

Afbeelding

Wéér kreeg de SGPJ publiciteit met een nare nasmaak. Tot groot ongenoegen van de partijtop

Telkens poppen ze weer op: jonge SGP'ers die zich profileren op een manier die de moederpartij irriteert. Om dat aan te pakken, heeft het bestuur een gereedschapskistje ingericht.

Afbeelding

Opgewekt orthodox, een zonnekind. Wie is Chris Stoffer, de mogelijke opvolger van Kees van der Staaij?

SGP-Kamerlid Chris Stoffer is de gedoodverfde opvolger van nestor Kees van der Staaij. Wie is die man, van wie wordt gezegd dat hij behoort tot de nieuwe generatie SGP’ers?

Afbeelding

CDA in crisissfeer: 'Met het verhaal is niets mis, maar het is té laat en té zwak gecommuniceerd'

Na opnieuw een verkiezingsnederlaag hangt al dagen een crisissfeer in het CDA. Dinsdag praat de CDA-top met afdelingsvoorzitters over de desastreus verlopen verkiezingen. Hoe moet het verder en met welke leider?

Afbeelding

Waar gaat gebouwd worden? Dit zijn de vier scenario's voor de herinrichting van Nederland

Nederland gaat de komende jaren op de schop. Het Planbureau voor de Leefomgeving laat zien wat er allemaal mogelijk is om de ruimte te verdelen. Er moet gekozen worden. De politiek moet daar goed over nadenken.