Tweede Kamer bejubelt terugkomst van de basisbeurs, maar hekelt voor de laatste keer de lage compensatie

Achtergrond
Helaas voor de oppositiepartijen en de (oud-)studenten houdt onderwijsminister Robbert Dijkgraaf na uren debatteren voet bij stuk. Ja, er komt weer een basisbeurs. Maar er is zoals verwacht geen ruimte voor meer geld voor de pechgeneratie.
Ilse Brandemann
woensdag 15 februari 2023 om 21:12 aangepast 06:49
 ‘De basisbeurs was in acht jaar geleden 286 euro. Die zou voor het komende jaar 275 euro zijn. Dat is dus 10 euro per maand minder.'
‘De basisbeurs was in acht jaar geleden 286 euro. Die zou voor het komende jaar 275 euro zijn. Dat is dus 10 euro per maand minder.' beeld anp / Laurens van Putten
Student Student: achtergrond

Den Haag 

‘Het leenstelsel is morsdood en dat is uitstekend nieuws’, zegt SP-Kamerlid Peter Kwint. Met grote woorden rekenen bijna alle politieke partijen met het leenstelsel af. Of, zoals Harm Beertema (PVV) en Frank Wassenberg (PvdD) het noemen, met het schuldenstelsel. De Tweede Kamer juicht de basisbeurs toe, maar veel partijen vinden wel dat er te weinig geld wordt uitgetrokken voor de ‘pechgeneratie’. 

Woensdag debatteerde de Tweede Kamer de hele dag over het wetsvoorstel dat de basisbeurs terugbrengt. Voor die opdracht kreeg D66-minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs) 1 miljard euro. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Jongerenclub ChristenUnie doet mee aan klimaatprotest Extinction Rebellion: 'Bijna religieuze sfeer'

Het bestuur van de jongerenvereniging van de ChristenUnie, Perspectief, doet zaterdag mee aan het klimaatprotest van Extinction Rebellion. Dat leidt tot veel kritiek en bijval.

Afbeelding

Kees van der Staaij zit 25 jaar in de Tweede Kamer: 'Ik ben krachtiger geworden in mijn uitdrukkingen'

Al 25 jaar komt SGP-leider Kees van der Staaij met genoegen op voor orthodox-christelijke standpunten. Hoe beleefde hij deze kwarteeuw? ‘Dan denk ik: daar gáán we weer. Mijn parlementaire hart doet dan zeer.’

Afbeelding

Wéér kreeg de SGPJ publiciteit met een nare nasmaak. Tot groot ongenoegen van de partijtop

Telkens poppen ze weer op: jonge SGP'ers die zich profileren op een manier die de moederpartij irriteert. Om dat aan te pakken, heeft het bestuur een gereedschapskistje ingericht.

Afbeelding

Opgewekt orthodox, een zonnekind. Wie is Chris Stoffer, de mogelijke opvolger van Kees van der Staaij?

SGP-Kamerlid Chris Stoffer is de gedoodverfde opvolger van nestor Kees van der Staaij. Wie is die man, van wie wordt gezegd dat hij behoort tot de nieuwe generatie SGP’ers?

Afbeelding

CDA in crisissfeer: 'Met het verhaal is niets mis, maar het is té laat en té zwak gecommuniceerd'

Na opnieuw een verkiezingsnederlaag hangt al dagen een crisissfeer in het CDA. Dinsdag praat de CDA-top met afdelingsvoorzitters over de desastreus verlopen verkiezingen. Hoe moet het verder en met welke leider?

Afbeelding

Waar gaat gebouwd worden? Dit zijn de vier scenario's voor de herinrichting van Nederland

Nederland gaat de komende jaren op de schop. Het Planbureau voor de Leefomgeving laat zien wat er allemaal mogelijk is om de ruimte te verdelen. Er moet gekozen worden. De politiek moet daar goed over nadenken.