Tweede Kamer staat positief tegenover terugkeer basisbeurs en dat is een bijzondere omslag

Analyse
Zelden zal een grote politieke ingreep zo snel zijn teruggedraaid als de invoering van het leenstelsel voor studenten. Dertig jaar bestond de basisbeurs, toen hij in 2015 werd afgeschaft. Alles wijst erop dat hij per september na acht jaar alweer terugkeert.
Remco Meijer / vk
woensdag 15 februari 2023 om 03:22 aangepast 07:00
Februari 2022, Amsterdam: studentenmanifestatie voor een hogere compensatie voor degenen die onder het zogenoemde leenstelsel studeerden.
Februari 2022, Amsterdam: studentenmanifestatie voor een hogere compensatie voor degenen die onder het zogenoemde leenstelsel studeerden. beeld Marcel van den Bergh
Student Student: achtergrond

Den Haag

De Tweede Kamer debatteert woensdag de hele dag met minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs, D66) over de herinvoering van de basisbeurs, die in het coalitieakkoord van VVD, D66, CDA en ChristenUnie is afgesproken. Ook oppositiepartijen als PvdA en GroenLinks zijn daarvan warm voorstander, in weerwil van de steun die zij acht jaar geleden gaven aan de afschaffing.

Het ‘sociaal leenstelsel’ was een wens van vooral de PvdA, die het bij herhaling in het verkiezingsprogramma opnam. ‘Waarom moet de slager betalen voor de studie van het kind van de advocaat?’, vroeg toenmalig PvdA-leider Wouter Bos zich in 2006 af. Onder het kabinet-Rutte II (2012-2017), met coalitiepartner VVD, werd de PvdA-wens vervuld.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Jongerenclub ChristenUnie doet mee aan klimaatprotest Extinction Rebellion: 'Bijna religieuze sfeer'

Het bestuur van de jongerenvereniging van de ChristenUnie, Perspectief, doet zaterdag mee aan het klimaatprotest van Extinction Rebellion. Dat leidt tot veel kritiek en bijval.

Afbeelding

Kees van der Staaij zit 25 jaar in de Tweede Kamer: 'Ik ben krachtiger geworden in mijn uitdrukkingen'

Al 25 jaar komt SGP-leider Kees van der Staaij met genoegen op voor orthodox-christelijke standpunten. Hoe beleefde hij deze kwarteeuw? ‘Dan denk ik: daar gáán we weer. Mijn parlementaire hart doet dan zeer.’

Afbeelding

Wéér kreeg de SGPJ publiciteit met een nare nasmaak. Tot groot ongenoegen van de partijtop

Telkens poppen ze weer op: jonge SGP'ers die zich profileren op een manier die de moederpartij irriteert. Om dat aan te pakken, heeft het bestuur een gereedschapskistje ingericht.

Afbeelding

Opgewekt orthodox, een zonnekind. Wie is Chris Stoffer, de mogelijke opvolger van Kees van der Staaij?

SGP-Kamerlid Chris Stoffer is de gedoodverfde opvolger van nestor Kees van der Staaij. Wie is die man, van wie wordt gezegd dat hij behoort tot de nieuwe generatie SGP’ers?

Afbeelding

CDA in crisissfeer: 'Met het verhaal is niets mis, maar het is té laat en té zwak gecommuniceerd'

Na opnieuw een verkiezingsnederlaag hangt al dagen een crisissfeer in het CDA. Dinsdag praat de CDA-top met afdelingsvoorzitters over de desastreus verlopen verkiezingen. Hoe moet het verder en met welke leider?

Afbeelding

Waar gaat gebouwd worden? Dit zijn de vier scenario's voor de herinrichting van Nederland

Nederland gaat de komende jaren op de schop. Het Planbureau voor de Leefomgeving laat zien wat er allemaal mogelijk is om de ruimte te verdelen. Er moet gekozen worden. De politiek moet daar goed over nadenken.