Fel debat in Kamer over rol van kerken bij armenzorg. ‘Het zijn partners die we keihard nodig hebben’

Achtergrond
De rol van kerken bij armoedebestrijding leidde woensdag tot een felle discussie in de Tweede Kamer. ‘Kijk niet naar de kerken, maar naar het kapitaal.’
Eduard Sloot
donderdag 9 februari 2023 om 02:00 aangepast 08:40
SP-Kamerlid Bart van Kent
SP-Kamerlid Bart van Kent beeld anp

Den Haag

‘Terwijl het Rode Kruis voedselpakketten uitdeelt, roept de minister kerken op om te helpen bij het bestrijden van armoede’, sneert SP-Kamerlid Bart van Kent woensdag over het armoedebeleid van minister Carola Schouten. Hij vindt dat de overheid zelf meer moet doen tegen armoede. ‘In een ver verleden is ervoor gekozen dat de overheid daarin een leidende taak heeft omdat je op die manier iedereen die hulp nodig heeft kunt bereiken’, zegt hij. ‘En omdat je dan niet de vermenging krijgt tussen religie en armenzorg.’

Die laatste opmerking schiet CDA’er Hilde Palland in het verkeerde keelgat. Ze vindt het terecht dat armoedebestrijding nu een kerntaak van de overheid is. Maar zij bestrijdt de ‘veronderstelde vermenging’ van religie en ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wiersma tracht Kamer gerust te stellen: Lentekriebels-lessen zijn heus wel aangepast aan de leeftijd

Zonder uit te willen sluiten dat er weleens iets mis gaat, heeft het kabinet geen probleem met de seksuele voorlichting die deze week op veel basisscholen wordt gegeven, stelde minister Wiersma in de Tweede Kamer.

Afbeelding

CDA in crisissfeer: 'Met het verhaal is niets mis, maar het is té laat en té zwak gecommuniceerd'

Na opnieuw een verkiezingsnederlaag hangt al dagen een crisissfeer in het CDA. Dinsdag praat de CDA-top met afdelingsvoorzitters over de desastreus verlopen verkiezingen. Hoe moet het verder en met welke leider?

Afbeelding

BBB bestormt ook de waterschappen en dat kan tot pittige discussies leiden

De BoerBurgerBeweging heeft ook de waterschapsverkiezingen gewonnen, al werd de partij van Caroline van der Plas niet in alle 21 waterschappen de grootste. Dat belooft pittige discussies tussen boeren en natuurbeschermers.

Afbeelding

Adri Duivesteijn,1950-2023

Adri Duivesteijn, voormalig Tweede Kamerlid, wethouder en senator namens de PvdA, is vrijdag overleden. Duivesteijn is 72 jaar geworden. Hij leed al jaren aan prostaatkanker.

Afbeelding

Overmacht BBB en coalitiekansen verschillen sterk per landsdeel

Pas na anderhalve dag tellen was er zekerheid: overal is BBB de grootste, ook in de Randstad.

Afbeelding

Caroline van der Plas won. 'Mam, realiseer jij je dat je binnen een jaar premier kan zijn?'

In haar achtertuin in een volksbuurt in Deventer vertelt Caroline van der Plas twee dagen na de verkiezingen over de druk op haar schouders, lonkend premierschap en een partijstandpunt dat wordt ingetrokken.