Fel debat in Kamer over rol van kerken bij armenzorg. ‘Het zijn partners die we keihard nodig hebben’

Achtergrond
De rol van kerken bij armoedebestrijding leidde woensdag tot een felle discussie in de Tweede Kamer. ‘Kijk niet naar de kerken, maar naar het kapitaal.’
Eduard Sloot
donderdag 9 februari 2023 om 02:00 aangepast 08:40
SP-Kamerlid Bart van Kent
SP-Kamerlid Bart van Kent beeld anp

Den Haag

‘Terwijl het Rode Kruis voedselpakketten uitdeelt, roept de minister kerken op om te helpen bij het bestrijden van armoede’, sneert SP-Kamerlid Bart van Kent woensdag over het armoedebeleid van minister Carola Schouten. Hij vindt dat de overheid zelf meer moet doen tegen armoede. ‘In een ver verleden is ervoor gekozen dat de overheid daarin een leidende taak heeft omdat je op die manier iedereen die hulp nodig heeft kunt bereiken’, zegt hij. ‘En omdat je dan niet de vermenging krijgt tussen religie en armenzorg.’

Die laatste opmerking schiet CDA’er Hilde Palland in het verkeerde keelgat. Ze vindt het terecht dat armoedebestrijding nu een kerntaak van de overheid is. Maar zij bestrijdt de ‘veronderstelde vermenging’ van religie en ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Het is crisis hier, crisis daar in Europa, maar de regerende coalities hebben weinig slagkracht

Vruchteloos overleg in het Torentje, marathoncrisisberaad in de Duitse coalitie, onrust in Frankrijk. Meerdere Europese landen staan voor grote, fundamentele opgaven, maar de regeringen staan er zwak voor.

Afbeelding

Coalitie piept en kraakt: CDA wil opnieuw onderhandelen over stikstofbeleid

Het stikstofbeleid van het kabinet hangt aan een zijden draadje, nu het CDA binnenkort over dit gevoelige dossier opnieuw wil onderhandelen. Tot die tijd wil het kabinet het huidige beleid voortzetten.

Afbeelding

Kabinetscrisis van de baan: pauze in stikstofbeleid

Het kabinet heeft na urenlang spoedberaad een compromis gesloten over het stikstofbeleid. Vooral regeringspartijen D66 en CDA lagen hierover op ramkoers. Door de deal is een kabinetscrisis van de baan.

Afbeelding

Staatssecretaris Van der Burg: kabinet blijft asielopvang betalen met ontwikkelingsgeld

Het kabinet blijft voorlopig geld dat bedoeld is voor ontwikkelingshulp uitgeven aan asielopvang. Het geld moet namelijk érgens vandaan komen, zei staatssecretaris Van der Burg (Asiel) donderdag.

Afbeelding

Tweede Kamer gefrustreerd over 'vage' klimaatstrategie. 'De plannen staan bol van abstracte intenties'

De Nederlandse plannen om arme landen te helpen klimaatverandering tegen te gaan, zijn te abstract. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat het kabinet de plannen concreter maakt.

Afbeelding

Kopzorgen bij ChristenUnie om weglopen traditionele stemmer: 'Keuzes in Den Haag kosten ons kiezers'

Lokale CU-afdelingen zijn bezig met een brief aan het landelijk bestuur van de partij. Ze maken zich zorgen over het afhaken van de ‘traditionele’ CU-stemmer. De partij verloor veel stemmen in traditionele bolwerken.