Kamer debatteert over migratie-top: ‘Hoe vindt de premier zelf dat het gaat?’

Achtergrond
Versteviging van de Europese buitengrenzen met hekken: Het is een van de thema’s die donderdag en vrijdag wordt besproken op de Europese top over migratie. Namens Nederland zal premier Rutte dat voorstel waarschijnlijk steunen. De Tweede Kamer verwijt Rutte woensdagavond verkiezingsretoriek.
Niels van den Bovenkamp
woensdag 8 februari 2023 om 21:18
 Premier Mark Rutte tijdens een debat in de Tweede Kamer over de Europese top van 9 en 10 februari. Belangrijke onderwerpen tijdens de bijeenkomst zijn migratie, de economie en de oorlog in Oekraine.
Premier Mark Rutte tijdens een debat in de Tweede Kamer over de Europese top van 9 en 10 februari. Belangrijke onderwerpen tijdens de bijeenkomst zijn migratie, de economie en de oorlog in Oekraine. beeld anp / sem van der wal

Telkens als er verkiezingen in aantocht zijn, komt de VVD met hetzelfde verhaal over een lagere asielinstroom, merkt DENK-Kamerlid Tunahan Kuzu woensdagavond op tijdens het voorbereidingsdebat over de Europese top. In plaats van focus op instroombeperkende maatregelen zou Rutte er volgens Kuzu beter aan doen zich eindelijk op te stellen ‘aan de kant van de medemenselijkheid’. 

De premier zal donderdag met een andere inzet afreizen naar de Europese top. In november werd hij door de VVD-fractie openlijk ter verantwoording geroepen. De hoge instroomcijfers zorgde bij VVD’ers voor grote ongerustheid. De fractie eiste dat er afspraken gemaakt zouden worden over het beperken van de instroom. De premier beloofde daarop deemoedig aan de..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Minister Kaag is 'welwillend' maar zegt niet toe dat bezuinigingen ontwikkelingshulp van tafel gaan

Hoezeer politieke partijen ook hoopten op toezeggingen van minister Sigrid Kaag (Financiën) om niet te bezuinigen op het ontwikkelingsbudget, gaf ze niet toe.

Afbeelding

SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij voor het eerst te zien in reclamespotje op tv

Wat nooit gebeurde is vanaf deze week geen taboe meer: de SGP is met een eigen reclamespotje te zien op tv. De partij maakte nooit eerder gebruik van hun Zendtijd voor Politieke Partijen.

Afbeelding

Verdeelde coalitie komt tóch met plan om ontwikkelingshulp te redden en bezuinigingen van tafel te vegen

Na veel gesteggel binnen de coalitie ligt er nu een plan om de bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking voorlopig ongedaan te maken.

Afbeelding

Tweede Kamer fel op Rutte en milder over staatssecretaris Vijlbrief die gaswinningsproblemen moet oplossen

Het twee dagen durende debat over de gaswinningsproblemen in Groningen ging vooral over de positie van Mark Rutte en, in mindere mate, over de toekomst.

Afbeelding

Strijd om voorzitterschap ChristenUnie-jongeren. Ook partijkopstukken bemoeien zich ermee

ChristenUnie-jongeren Bart Bolhuis (24) en Nathánaël Post (21) strijden om het voorzitterschap van jongerenorganisatie Perspectief. Dat gaat er stevig aan toe. ‘Mensen maken zich zorgen over zijn onvoorspelbaarheid.’

Afbeelding

Wanneer mag de minister ingrijpen bij misstanden op scholen? Eerste Kamer steunt 'afgezwakte' wet

Bij scholen die niet veilig zijn voor alle leerlingen of die hun burgerschapsonderwijs verwaarlozen, kan de minister voortaan sneller ingrijpen. Dat kan alleen als de misstanden op die scholen ernstig genoeg zijn.