Kamer debatteert over migratie-top: ‘Hoe vindt de premier zelf dat het gaat?’

Achtergrond
Versteviging van de Europese buitengrenzen met hekken: Het is een van de thema’s die donderdag en vrijdag wordt besproken op de Europese top over migratie. Namens Nederland zal premier Rutte dat voorstel waarschijnlijk steunen. De Tweede Kamer verwijt Rutte woensdagavond verkiezingsretoriek.
Niels van den Bovenkamp
woensdag 8 februari 2023 om 21:18
 Premier Mark Rutte tijdens een debat in de Tweede Kamer over de Europese top van 9 en 10 februari. Belangrijke onderwerpen tijdens de bijeenkomst zijn migratie, de economie en de oorlog in Oekraine.
Premier Mark Rutte tijdens een debat in de Tweede Kamer over de Europese top van 9 en 10 februari. Belangrijke onderwerpen tijdens de bijeenkomst zijn migratie, de economie en de oorlog in Oekraine. beeld anp / sem van der wal

Telkens als er verkiezingen in aantocht zijn, komt de VVD met hetzelfde verhaal over een lagere asielinstroom, merkt DENK-Kamerlid Tunahan Kuzu woensdagavond op tijdens het voorbereidingsdebat over de Europese top. In plaats van focus op instroombeperkende maatregelen zou Rutte er volgens Kuzu beter aan doen zich eindelijk op te stellen ‘aan de kant van de medemenselijkheid’. 

De premier zal donderdag met een andere inzet afreizen naar de Europese top. In november werd hij door de VVD-fractie openlijk ter verantwoording geroepen. De hoge instroomcijfers zorgde bij VVD’ers voor grote ongerustheid. De fractie eiste dat er afspraken gemaakt zouden worden over het beperken van de instroom. De premier beloofde daarop deemoedig aan de..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Strategische stem kan coalitie nog aan een zeer gewilde 23ste zetel helpen, en de CU aan een derde zetel

Hoewel de regeringscoalitie volgens de laatste prognoses 22 zetels haalt in de Eerste Kamer, is er een grote kans dat de vier partijen nog een extra zetel in de wacht slepen. Een Statenlid van VVD, CDA of D66 moet dan op de ChristenUnie stemmen.

Afbeelding

Spanning loopt op: de identiteitscrisis van het CDA bezorgt ook het kabinet kopzorgen

Het CDA hobbelt van het ene naar het andere crisisoverleg over de desastreus verlopen verkiezingen. De partij vindt dat de politieke realiteit een andere houding op stikstofgebied vereist. Maar daar botst het met D66.

Afbeelding

Wiersma tracht Kamer gerust te stellen: Lentekriebels-lessen zijn heus wel aangepast aan de leeftijd

Zonder uit te willen sluiten dat er weleens iets mis gaat, heeft het kabinet geen probleem met de seksuele voorlichting die deze week op veel basisscholen wordt gegeven, stelde minister Wiersma in de Tweede Kamer.

Afbeelding

CDA in crisissfeer: 'Met het verhaal is niets mis, maar het is té laat en té zwak gecommuniceerd'

Na opnieuw een verkiezingsnederlaag hangt al dagen een crisissfeer in het CDA. Dinsdag praat de CDA-top met afdelingsvoorzitters over de desastreus verlopen verkiezingen. Hoe moet het verder en met welke leider?

Afbeelding

BBB bestormt ook de waterschappen en dat kan tot pittige discussies leiden

De BoerBurgerBeweging heeft ook de waterschapsverkiezingen gewonnen, al werd de partij van Caroline van der Plas niet in alle 21 waterschappen de grootste. Dat belooft pittige discussies tussen boeren en natuurbeschermers.

Afbeelding

Adri Duivesteijn,1950-2023

Adri Duivesteijn, voormalig Tweede Kamerlid, wethouder en senator namens de PvdA, is vrijdag overleden. Duivesteijn is 72 jaar geworden. Hij leed al jaren aan prostaatkanker.