Herinvoering van de dienstplicht klinkt goed. Maar is het ook realistisch?

Analyse
Als er verkiezingen aankomen, duikt het plan telkens weer op: voer maatschappelijke diensttijd of dienstplicht in. Steevast komt dit plan uit de koker van het CDA, en ook de ChristenUnie is er voorstander van.
Gerard Beverdam
dinsdag 7 februari 2023 om 19:27 aangepast 08:33
Is het realistisch dat jaarlijks 200.000 jongeren weer een dienstplicht gaan vervullen, bijvoorbeeld bij het leger? Op de foto: de laatste dienstplichtigen zwaaien op 22 augustus 1996 af.
Is het realistisch dat jaarlijks 200.000 jongeren weer een dienstplicht gaan vervullen, bijvoorbeeld bij het leger? Op de foto: de laatste dienstplichtigen zwaaien op 22 augustus 1996 af. beeld anp / Marcel Antonisse
Student Student: achtergrond

Afgelopen zaterdag stofte CDA-leider Wopke Hoekstra het weer af. ‘Jarenlang is lacherig gedaan over ons voorstel voor een maatschappelijke diensttijd. Het was nergens voor nodig en te veel gevraagd voor jongeren. Maar wat blijkt? Het dienjaar is een groot succes. Jongeren willen bijdragen aan een groter geheel.’

Met beide constateringen schiet Hoekstra raak: het plan is inderdaad vaak weinig serieus genomen, en het nieuwe ‘dienjaar’ bij Defensie - dat overigens pas in september voor de eerste keer start - lijkt een succes te worden.

Onder het vorige kabinet is voor het eerst werk gemaakt van maatschappelijke diensttijd, door staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, ChristenUnie). Dit bleef echter een vrijwillige keuze, di..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe de nieuwe ChristenUnie-leider Mirjam Bikker een ander spoor kiest dan Gert-Jan Segers

Sterk inhoudelijk, maar ook met een zekere lichtheid, probeert Mirjam Bikker haar rol als ChristenUnie-aanvoerder op te bouwen. Hoe doet zij het tot nu toe? ‘Ik vind haar een mooi gezicht voor de partij.’

Afbeelding

Jongerenclub ChristenUnie doet mee aan klimaatprotest Extinction Rebellion: 'Bijna religieuze sfeer'

Het bestuur van de jongerenvereniging van de ChristenUnie, Perspectief, doet zaterdag mee aan het klimaatprotest van Extinction Rebellion. Dat leidt tot veel kritiek en bijval.

Afbeelding

Kees van der Staaij zit 25 jaar in de Tweede Kamer: 'Ik ben krachtiger geworden in mijn uitdrukkingen'

Al 25 jaar komt SGP-leider Kees van der Staaij met genoegen op voor orthodox-christelijke standpunten. Hoe beleefde hij deze kwarteeuw? ‘Dan denk ik: daar gáán we weer. Mijn parlementaire hart doet dan zeer.’

Afbeelding

Wéér kreeg de SGPJ publiciteit met een nare nasmaak. Tot groot ongenoegen van de partijtop

Telkens poppen ze weer op: jonge SGP'ers die zich profileren op een manier die de moederpartij irriteert. Om dat aan te pakken, heeft het bestuur een gereedschapskistje ingericht.

Afbeelding

Opgewekt orthodox, een zonnekind. Wie is Chris Stoffer, de mogelijke opvolger van Kees van der Staaij?

SGP-Kamerlid Chris Stoffer is de gedoodverfde opvolger van nestor Kees van der Staaij. Wie is die man, van wie wordt gezegd dat hij behoort tot de nieuwe generatie SGP’ers?

Afbeelding

CDA in crisissfeer: 'Met het verhaal is niets mis, maar het is té laat en té zwak gecommuniceerd'

Na opnieuw een verkiezingsnederlaag hangt al dagen een crisissfeer in het CDA. Dinsdag praat de CDA-top met afdelingsvoorzitters over de desastreus verlopen verkiezingen. Hoe moet het verder en met welke leider?