Herinvoering van de dienstplicht klinkt goed. Maar is het ook realistisch?

Analyse
Als er verkiezingen aankomen, duikt het plan telkens weer op: voer maatschappelijke diensttijd of dienstplicht in. Steevast komt dit plan uit de koker van het CDA, en ook de ChristenUnie is er voorstander van.
Gerard Beverdam
dinsdag 7 februari 2023 om 19:27 aangepast 8 februari 2023 08:33
Is het realistisch dat jaarlijks 200.000 jongeren weer een dienstplicht gaan vervullen, bijvoorbeeld bij het leger? Op de foto: de laatste dienstplichtigen zwaaien op 22 augustus 1996 af.
Is het realistisch dat jaarlijks 200.000 jongeren weer een dienstplicht gaan vervullen, bijvoorbeeld bij het leger? Op de foto: de laatste dienstplichtigen zwaaien op 22 augustus 1996 af. beeld anp / Marcel Antonisse
Student Student: achtergrond

Afgelopen zaterdag stofte CDA-leider Wopke Hoekstra het weer af. ‘Jarenlang is lacherig gedaan over ons voorstel voor een maatschappelijke diensttijd. Het was nergens voor nodig en te veel gevraagd voor jongeren. Maar wat blijkt? Het dienjaar is een groot succes. Jongeren willen bijdragen aan een groter geheel.’

Met beide constateringen schiet Hoekstra raak: het plan is inderdaad vaak weinig serieus genomen, en het nieuwe ‘dienjaar’ bij Defensie - dat overigens pas in september voor de eerste keer start - lijkt een succes te worden.

Onder het vorige kabinet is voor het eerst werk gemaakt van maatschappelijke diensttijd, door staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, ChristenUnie). Dit bleef echter een vrijwillige keuze, di..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

CDA in crisissfeer: 'Met het verhaal is niets mis, maar het is té laat en té zwak gecommuniceerd'

Na opnieuw een verkiezingsnederlaag hangt al dagen een crisissfeer in het CDA. Dinsdag praat de CDA-top met afdelingsvoorzitters over de desastreus verlopen verkiezingen. Hoe moet het verder en met welke leider?

Afbeelding

Waar gaat gebouwd worden? Dit zijn de vier scenario's voor de herinrichting van Nederland

Nederland gaat de komende jaren op de schop. Het Planbureau voor de Leefomgeving laat zien wat er allemaal mogelijk is om de ruimte te verdelen. Er moet gekozen worden. De politiek moet daar goed over nadenken.

Afbeelding

Kandidaat-Statenlid Yvonne Buit (25): 'Op sommige punten is de ChristenUnie groener dan GroenLinks'

Wat geeft jou hoop? Vandaag Yvonne Buit (25), zij is ChristenUnie-kandidaat voor de Provinciale Staten. ‘Ik hoop dat, doordat ik erover praat, mijn generatie wél naar de stembus gaat.’

Afbeelding

Tweede Kamer bejubelt terugkomst van de basisbeurs, maar hekelt voor de laatste keer de lage compensatie

Onderwijsminister Robbert Dijkgraaf houdt na uren debatteren voet bij stuk. Ja, er komt weer een basisbeurs. Maar er is zoals verwacht geen ruimte voor meer geld voor de pechgeneratie.

Afbeelding

Tweede Kamer staat positief tegenover terugkeer basisbeurs en dat is een bijzondere omslag

Zelden zal een grote politieke ingreep zo snel zijn teruggedraaid als de invoering van het leenstelsel voor studenten. Dertig jaar bestond de basisbeurs, toen hij in 2015 werd afgeschaft. Alles wijst erop dat hij na acht jaar alweer terugkeert.

Afbeelding

Herinvoering van de dienstplicht klinkt goed. Maar is het ook realistisch?

Bij verkiezingen duikt het plan telkens weer op: voer maatschappelijke diensttijd of dienstplicht in. Maar is het realistisch dat ons huidige leger jaarlijks tienduizenden jongeren hun dienstplicht kan laten vervullen?