Herinvoering van de dienstplicht klinkt goed. Maar is het ook realistisch?

Analyse
Als er verkiezingen aankomen, duikt het plan telkens weer op: voer maatschappelijke diensttijd of dienstplicht in. Steevast komt dit plan uit de koker van het CDA, en ook de ChristenUnie is er voorstander van.
Gerard Beverdam Gerard Beverdam
dinsdag 7 februari 2023 om 19:27 aangepast 08:33
Is het realistisch dat jaarlijks 200.000 jongeren weer een dienstplicht gaan vervullen, bijvoorbeeld bij het leger? Op de foto: de laatste dienstplichtigen zwaaien op 22 augustus 1996 af.
Is het realistisch dat jaarlijks 200.000 jongeren weer een dienstplicht gaan vervullen, bijvoorbeeld bij het leger? Op de foto: de laatste dienstplichtigen zwaaien op 22 augustus 1996 af. beeld anp / Marcel Antonisse

Afgelopen zaterdag stofte CDA-leider Wopke Hoekstra het weer af. ‘Jarenlang is lacherig gedaan over ons voorstel voor een maatschappelijke diensttijd. Het was nergens voor nodig en te veel gevraagd voor jongeren. Maar wat blijkt? Het dienjaar is een groot succes. Jongeren willen bijdragen aan een groter geheel.’

Met beide constateringen schiet Hoekstra raak: het plan is inderdaad vaak weinig serieus genomen, en het nieuwe ‘dienjaar’ bij Defensie - dat overigens pas in september voor de eerste keer start - lijkt een succes te worden.

Onder het vorige kabinet is voor het eerst werk gemaakt van maatschappelijke diensttijd, door staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, ChristenUnie). Dit bleef echter een vrijwillige keuze, di..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
In een brief aan de leden zegt Nathánaël Post dat hij als voorzitter nauwelijks toekwam aan het uitvoeren van zijn missie omdat er binnen de vereniging ‘te weinig focus was op wat ons bindt’.

Nathánaël Post stopt na half jaar als voorzitter ChristenUnie-jongerenclub: 'Gebrek aan vertrouwen'

Nathánaël Post stopt na zes maanden als voorzitter van Perspectief, de jongerenvereniging van de ChristenUnie. Reden voor zijn snelle vertrek is de grote interne verdeeldheid in de jongerenclub. 'Het gaf chronische stress.'

Chris Stoffer (SGP), Mirjam Bikker (ChristenUnie) en Henri Bontenbal (CDA) zijn op donderdag 16 november bij het ND Verkiezingsdebat.

ND Verkiezingsdebat over migratie, klimaat en bestaanszekerheid - en jij kunt ook thema's aandragen

De lijsttrekkers van CDA, ChristenUnie en SGP gaan donderdag 16 november met elkaar in debat. Het is de enige keer tijdens de campagne dat de lijsttrekkers van drie christelijke partijen met elkaar de degens kruisen.

André Flach, Nathanaël Middelkoop en Wouter-Jan Vroegindeweij. Ze dragen allen een baard. Voor buitenstaanders vermoedelijk een onbelangrijk detail, maar in een deel van de achterban is dit omstreden.

Over vrouwen en baarden: de SGP vernieuwt de kandidatenlijst, maar slechts subtiel

De kandidatenlijst van de SGP is baanbrekend op twee punten. Maar de SGP zou de SGP niet zijn als ze niet ook zou teruggrijpen op een vertrouwd concept.

Henri Bontenbal werd geboren in Rotterdam-Zuid, zijn vrouw is er verloskundige in de wijk Charlois en ze kerken in de Pelgrimskerk in de wijk IJsselmonde.

Henri Bontenbal is een katholiek protestant zonder franje. Wat karakteriseert de nieuwe CDA-leider?

Hij is populair in de energiesector en binnen het CDA klinkt er door zijn komst voorzichtig optimisme over de toekomst. Wie is Henri Bontenbal, die zaterdag zijn eerste congres als partijleider beleeft?

Henri Bontenbal (CDA), Mirjam Bikker (ChristenUnie) en Chris Stoffer (SGP)

Vuurdoop voor Bontenbal, Bikker en Stoffer bij Politieke Beschouwingen. Hoe doen zij het?

Henri Bontenbal (CDA), Mirjam Bikker (ChristenUnie) en Chris Stoffer (SGP) beleven allemaal hun eerste Algemene Politieke Beschouwingen als fractievoorzitter. Hoe doen zij het?

Bart Bolhuis (l) en Nathánaël Post. Bolhuis kreeg een aanbeveling van oud-Kamerlid Carla Dik-Faber, Post van oud-partijleider Gert-Jan Segers.

Strijd om voorzitterschap ChristenUnie-jongeren. Ook partijkopstukken bemoeien zich ermee

ChristenUnie-jongeren Bart Bolhuis (24) en Nathánaël Post (21) strijden om het voorzitterschap van jongerenorganisatie Perspectief. Dat gaat er stevig aan toe. ‘Mensen maken zich zorgen over zijn onvoorspelbaarheid.’