De kazerne van Assen mag toch openblijven. En dat komt sommige partijen goed uit

Analyse
Voor het CDA en de ChristenUnie komt het goed uit dat de kazerne in Assen tóch open blijft. Net voor de Provinciale Statenverkiezingen claimen zij hun winst: zie je wel, de regio wordt niet vergeten.
Ilse Brandemann
dinsdag 7 februari 2023 om 17:01 aangepast 19:29
De kazerne, zo vinden ze in Assen en omgeving, is helemaal verweven met de stad.  Ze zien de militairen vanuit het provinciehuis gewoon over straat marcheren.
De kazerne, zo vinden ze in Assen en omgeving, is helemaal verweven met de stad. Ze zien de militairen vanuit het provinciehuis gewoon over straat marcheren. beeld anp / Marcel Jurian de Jong

Assen  

De kazerne in Assen blijft behouden, een resultaat van een effectieve lobby. Ook de oorlog in Oekraïne speelt een rol; defensie is van sluitpost weer een belangrijk thema geworden. Maar, zeggen betrokkenen tevreden, gelukkig was staatssecretaris Christophe van der Maat (Defensie) ook bereidwillig goede gesprekken te voeren. Voorvechters moesten wel net iets harder hun best doen dan wanneer de kazerne in de Randstad had gestaan, is het gevoel. Tevreden kunnen de betrokkenen nu hun overwinning vieren. 

Assen stond op zijn kop, precies een jaar geleden. De staatssecretaris zei tegen de provincie Drenthe dat de sluiting van de Johan Willem Friso Kazerne een ‘serieuze optie’ was. Van der Maat wilde het vastgoed van Defensie co..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Minister Kaag is 'welwillend' maar zegt niet toe dat bezuinigingen ontwikkelingshulp van tafel gaan

Hoezeer politieke partijen ook hoopten op toezeggingen van minister Sigrid Kaag (Financiën) om niet te bezuinigen op het ontwikkelingsbudget, gaf ze niet toe.

Afbeelding

SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij voor het eerst te zien in reclamespotje op tv

Wat nooit gebeurde is vanaf deze week geen taboe meer: de SGP is met een eigen reclamespotje te zien op tv. De partij maakte nooit eerder gebruik van hun Zendtijd voor Politieke Partijen.

Afbeelding

Verdeelde coalitie komt tóch met plan om ontwikkelingshulp te redden en bezuinigingen van tafel te vegen

Na veel gesteggel binnen de coalitie ligt er nu een plan om de bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking voorlopig ongedaan te maken.

Afbeelding

Tweede Kamer fel op Rutte en milder over staatssecretaris Vijlbrief die gaswinningsproblemen moet oplossen

Het twee dagen durende debat over de gaswinningsproblemen in Groningen ging vooral over de positie van Mark Rutte en, in mindere mate, over de toekomst.

Afbeelding

Strijd om voorzitterschap ChristenUnie-jongeren. Ook partijkopstukken bemoeien zich ermee

ChristenUnie-jongeren Bart Bolhuis (24) en Nathánaël Post (21) strijden om het voorzitterschap van jongerenorganisatie Perspectief. Dat gaat er stevig aan toe. ‘Mensen maken zich zorgen over zijn onvoorspelbaarheid.’

Afbeelding

Wanneer mag de minister ingrijpen bij misstanden op scholen? Eerste Kamer steunt 'afgezwakte' wet

Bij scholen die niet veilig zijn voor alle leerlingen of die hun burgerschapsonderwijs verwaarlozen, kan de minister voortaan sneller ingrijpen. Dat kan alleen als de misstanden op die scholen ernstig genoeg zijn.