De kazerne van Assen mag toch openblijven. En dat komt sommige partijen goed uit

Analyse
Voor het CDA en de ChristenUnie komt het goed uit dat de kazerne in Assen tóch open blijft. Net voor de Provinciale Statenverkiezingen claimen zij hun winst: zie je wel, de regio wordt niet vergeten.
Ilse Brandemann
dinsdag 7 februari 2023 om 17:01 aangepast 19:29
De kazerne, zo vinden ze in Assen en omgeving, is helemaal verweven met de stad.  Ze zien de militairen vanuit het provinciehuis gewoon over straat marcheren.
De kazerne, zo vinden ze in Assen en omgeving, is helemaal verweven met de stad. Ze zien de militairen vanuit het provinciehuis gewoon over straat marcheren. beeld anp / Marcel Jurian de Jong

Assen  

De kazerne in Assen blijft behouden, een resultaat van een effectieve lobby. Ook de oorlog in Oekraïne speelt een rol; defensie is van sluitpost weer een belangrijk thema geworden. Maar, zeggen betrokkenen tevreden, gelukkig was staatssecretaris Christophe van der Maat (Defensie) ook bereidwillig goede gesprekken te voeren. Voorvechters moesten wel net iets harder hun best doen dan wanneer de kazerne in de Randstad had gestaan, is het gevoel. Tevreden kunnen de betrokkenen nu hun overwinning vieren. 

Assen stond op zijn kop, precies een jaar geleden. De staatssecretaris zei tegen de provincie Drenthe dat de sluiting van de Johan Willem Friso Kazerne een ‘serieuze optie’ was. Van der Maat wilde het vastgoed van Defensie co..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Strategische stem kan coalitie nog aan een zeer gewilde 23ste zetel helpen, en de CU aan een derde zetel

Hoewel de regeringscoalitie volgens de laatste prognoses 22 zetels haalt in de Eerste Kamer, is er een grote kans dat de vier partijen nog een extra zetel in de wacht slepen. Een Statenlid van VVD, CDA of D66 moet dan op de ChristenUnie stemmen.

Afbeelding

Spanning loopt op: de identiteitscrisis van het CDA bezorgt ook het kabinet kopzorgen

Het CDA hobbelt van het ene naar het andere crisisoverleg over de desastreus verlopen verkiezingen. De partij vindt dat de politieke realiteit een andere houding op stikstofgebied vereist. Maar daar botst het met D66.

Afbeelding

Wiersma tracht Kamer gerust te stellen: Lentekriebels-lessen zijn heus wel aangepast aan de leeftijd

Zonder uit te willen sluiten dat er weleens iets mis gaat, heeft het kabinet geen probleem met de seksuele voorlichting die deze week op veel basisscholen wordt gegeven, stelde minister Wiersma in de Tweede Kamer.

Afbeelding

CDA in crisissfeer: 'Met het verhaal is niets mis, maar het is té laat en té zwak gecommuniceerd'

Na opnieuw een verkiezingsnederlaag hangt al dagen een crisissfeer in het CDA. Dinsdag praat de CDA-top met afdelingsvoorzitters over de desastreus verlopen verkiezingen. Hoe moet het verder en met welke leider?

Afbeelding

BBB bestormt ook de waterschappen en dat kan tot pittige discussies leiden

De BoerBurgerBeweging heeft ook de waterschapsverkiezingen gewonnen, al werd de partij van Caroline van der Plas niet in alle 21 waterschappen de grootste. Dat belooft pittige discussies tussen boeren en natuurbeschermers.

Afbeelding

Adri Duivesteijn,1950-2023

Adri Duivesteijn, voormalig Tweede Kamerlid, wethouder en senator namens de PvdA, is vrijdag overleden. Duivesteijn is 72 jaar geworden. Hij leed al jaren aan prostaatkanker.