CDA-fractie wil af van Randstaddenken: overheid moet actief opkomen voor de regio

Analyse
De kloof tussen stad en platteland is een te simpel beeld. De ongelijkheid in Nederland zit ingewikkelder in elkaar. Die ongelijkheid is ook het gevolg van overheidsbeleid dat zich liet leiden door rendementsdenken.
Piet H. de Jong
vrijdag 3 februari 2023 om 17:00
Als voorbeeld van het Randstaddenken noemt de CDA-fractie de provincie Zeeland. Tal van overheidsdiensten werden er weggehaald, waardoor er steeds minder banen overbleven. Wat voor de Zeeuwen overbleef was de tol voor de Westerscheldetunnel.
Als voorbeeld van het Randstaddenken noemt de CDA-fractie de provincie Zeeland. Tal van overheidsdiensten werden er weggehaald, waardoor er steeds minder banen overbleven. Wat voor de Zeeuwen overbleef was de tol voor de Westerscheldetunnel. beeld anp / Branko de Lang

Omgekeerde vlaggen langs tal van akkers en boze boeren die snelwegen blokkeren met hun machtige tractoren. Dat zichtbare protest was een uiting van een dieper liggende en langer sluimerende onvrede. Stikstofbemiddelaar Johan Remkes sprak over een kloof tussen stad en platteland. Het is een frame dat maar al te gemakkelijk wordt overgenomen. Maar klopt dat beeld wel? 

De Tweede Kamerfractie van het CDA denkt dat het zo simpel niet ligt. In een eerder deze week gepubliceerde notitie Voor heel Nederland graven de christendemocraten wat dieper om de verschillen in Nederland beter in kaart te brengen en van een duiding te voorzien. Opmerkelijk is dat de fractie veelvuldig gebruik maakt van recent verschenen journalistieke en..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Uitvoeringsorganisaties hekelen spreidingswet in huidige vorm: 'Daar passen wij voor'

De wet om asielzoekers te verdelen over gemeenten is hard nodig om de opvangcrisis te bezweren, maar in zijn huidige vorm te onuitvoerbaar en complex, zeggen uitvoerende organisaties donderdag in een rondetafelgesprek.

Afbeelding

Hoe de nieuwe ChristenUnie-leider Mirjam Bikker een ander spoor kiest dan Gert-Jan Segers

Sterk inhoudelijk, maar ook met een zekere lichtheid, probeert Mirjam Bikker haar rol als ChristenUnie-aanvoerder op te bouwen. Hoe doet zij het tot nu toe? ‘Ik vind haar een mooi gezicht voor de partij.’

Afbeelding

Weerwind in actie voor vrouwengevangenis

Minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) neemt maatregelen om grensoverschrijdend gedrag in vrouwengevangenissen tegen te gaan.

Afbeelding

Echte werk voor pensioen begint nu: vier uitdagingen waar het nieuwe stelsel mee te maken krijgt

Nu de politieke discussie over de pensioenwet voorbij is, begint het echte werk pas. Bij de stemming tekende zich dinsdagavond in de Eerste Kamer een meerderheid af voor de grootste hervorming van het stelsel ooit.

Afbeelding

Afrika wordt een wereldspeler en verdient een strategie, vindt het kabinet. Wat staat erin?

Voor het eerst ligt er een Nederlandse Afrika-strategie, die een visie schetst op hete hangijzers als migratiestromen en de strijd om grondstoffen. Eén van de grote thema’s is migratie.

Afbeelding

Extra zetels voor CDA en CU: coalitie helpt zichzelf aan 24 zetels in Eerste Kamer

De regeringscoalitie heeft zich door strategisch stemmen verzekerd van 24 zetels in de Eerste Kamer. Vooral confessionele partijen profiteren van de verdeling van de restzetels.