Israël-liefde domineert bij de ChristenUnie. Maar er zijn steeds meer vraagtekens

Achtergrond
In de ChristenUnie wordt opnieuw het debat aangezwengeld over het Israël-standpunt van de partij. Bijbelse beloften en hedendaagse politiek lopen in die gevoelige discussie door elkaar heen. ‘Over Israël praten is ingewikkeld.’
Gerard Beverdam
donderdag 2 februari 2023 om 18:17 aangepast 3 februari 2023 15:20
Pro-Israëldemonstratie in Den Haag, in mei 2021, met onder anderen Don Ceder van de ChristenUnie.
Pro-Israëldemonstratie in Den Haag, in mei 2021, met onder anderen Don Ceder van de ChristenUnie. beeld epa / Sem van der Wal

Den Haag - Amersfoort

Israël en het conflict met de Palestijnen? Een van de moeilijkste thema’s binnen de ChristenUnie, ervaart Trineke Palm, sinds vorige zomer directeur van het Wetenschappelijk Instituut (WI) van de partij. ‘Er is lang weinig over gesproken, ook vanuit het idee: we worden het toch niet eens.’

Wanneer het debat af en toe opflakkerde, werd het snel weer de kop ingedrukt. De vorige WI-directeur Wouter Beekers gooide in 2014 een flinke steen in de vijver. In een opiniestuk in het Nederlands Dagblad stelde hij de vraag of het leven van een Jood zwaarder weegt dan dat van een Palestijn. ‘Ik zou woordvoerders van ChristenUnie en SGP wel eens wat vaker willen horen wanneer Palestijnen slachtoffer worden van ge..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

BBB kan met haar charmeoffensief beter niet stoppen bij de Nederlandse grens

BBB is bezig met een charmeoffensief in de provincies. Intussen moet Caroline van der Plas oppassen dat ze elders geen sympathie verspeelt. Zo kan ze Brussel nog weleens hard nodig hebben, wil ze écht iets bereiken.

Afbeelding

Kabinet stuurt asielwet ondanks kritiek in ongewijzigde vorm naar Tweede Kamer

Het kabinet neemt de kritiek van de Raad van State, gemeenten en Veiligheidsberaad op de beoogde ‘spreidingswet’ voor asielopvang niet over. De ministerraad is vrijdag akkoord gegaan met het oorspronkelijke wetsvoorstel.

Afbeelding

Einde in zicht voor tijdelijk huurcontract: Kamer wil positie huurders verstevigen

De Tweede Kamer ligt op koers om de regels voor particuliere huur aan te scherpen. Het wetsvoorstel van PvdA en ChristenUnie om tijdelijke huurcontracten te verbieden, lijkt te kunnen rekenen op een overgrote meerderheid.

Afbeelding

Strategische stem kan coalitie nog aan een zeer gewilde 23ste zetel helpen, en de CU aan een derde zetel

Hoewel de regeringscoalitie volgens de laatste prognoses 22 zetels haalt in de Eerste Kamer, is er een grote kans dat de vier partijen nog een extra zetel in de wacht slepen. Een Statenlid van VVD, CDA of D66 moet dan op de ChristenUnie stemmen.

Afbeelding

Spanning loopt op: de identiteitscrisis van het CDA bezorgt ook het kabinet kopzorgen

Het CDA hobbelt van het ene naar het andere crisisoverleg over de desastreus verlopen verkiezingen. De partij vindt dat de politieke realiteit een andere houding op stikstofgebied vereist. Maar daar botst het met D66.

Afbeelding

Wiersma tracht Kamer gerust te stellen: Lentekriebels-lessen zijn heus wel aangepast aan de leeftijd

Zonder uit te willen sluiten dat er weleens iets mis gaat, heeft het kabinet geen probleem met de seksuele voorlichting die deze week op veel basisscholen wordt gegeven, stelde minister Wiersma in de Tweede Kamer.