Israël-liefde domineert bij de ChristenUnie. Maar er zijn steeds meer vraagtekens

Achtergrond
In de ChristenUnie wordt opnieuw het debat aangezwengeld over het Israël-standpunt van de partij. Bijbelse beloften en hedendaagse politiek lopen in die gevoelige discussie door elkaar heen. ‘Over Israël praten is ingewikkeld.’
Gerard Beverdam
donderdag 2 februari 2023 om 18:17 aangepast 15:20
Pro-Israëldemonstratie in Den Haag, in mei 2021, met onder anderen Don Ceder van de ChristenUnie.
Pro-Israëldemonstratie in Den Haag, in mei 2021, met onder anderen Don Ceder van de ChristenUnie. beeld epa / Sem van der Wal

Den Haag - Amersfoort

Israël en het conflict met de Palestijnen? Een van de moeilijkste thema’s binnen de ChristenUnie, ervaart Trineke Palm, sinds vorige zomer directeur van het Wetenschappelijk Instituut (WI) van de partij. ‘Er is lang weinig over gesproken, ook vanuit het idee: we worden het toch niet eens.’

Wanneer het debat af en toe opflakkerde, werd het snel weer de kop ingedrukt. De vorige WI-directeur Wouter Beekers gooide in 2014 een flinke steen in de vijver. In een opiniestuk in het Nederlands Dagblad stelde hij de vraag of het leven van een Jood zwaarder weegt dan dat van een Palestijn. ‘Ik zou woordvoerders van ChristenUnie en SGP wel eens wat vaker willen horen wanneer Palestijnen slachtoffer worden van ge..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

VVD-achterban verliest geduld. 'Mark schiet eens op', waarschuwt fractievoorzitter Sophie Hermans

De VVD wil dat het kabinet op korte termijn met concrete maatregelen komt om het aantal asielzoekers dat naar Nederland komt in te perken. Sommige partijleden willen dat de VVD nu al uit het kabinet stapt.

Afbeelding

Op haar eerste congres als partijleider heeft Mirjam Bikker een duidelijke boodschap aan coalitiegenoten

Ongewild hing het asielvraagstuk zaterdag toch weer boven het ChristenUnie-congres. Tijdens haar eerste congresspeech als partijleider bakende Mirjam Bikker op dat thema haar grenzen af.

Afbeelding

ChristenUnie-partijleider Mirjam Bikker op congres: 'Verantwoordelijkheid pakken in opvang asielzoekers'

In plaats van ‘stoere plannetjes voor de korte termijn’ moet Nederland zijn verantwoordelijkheid pakken in het opvangen van asielzoekers. Dat zei Mirjam Bikker zaterdag op het congres van de ChristenUnie.

Afbeelding

SP herziet na kwart eeuw eigen principes: geen strijd meer voor een maximumloon of vertrek uit de NAVO

De SP stemt zaterdag op haar ledencongres voor het eerst in een kwarteeuw over herziening van het beginselprogramma. De strijd voor meer zeggenschap van werknemers blijft.

Afbeelding

ChristenUnie-voorzitter Ankie van Tatenhove: 'De uitersten laten zich steeds meer horen'

De flanken roeren zich binnen de ChristenUnie, ziet partijvoorzitter Ankie van Tatenhove. Of het nu gaat om asiel, klimaat of homoseksualiteit: leden schromen niet hun mening kenbaar te maken.

Afbeelding

Hoe 'voltooid leven' al steeds meer verweven raakt met de huidige euthanasiepraktijk

De maatschappelijke opvattingen over zelfbeschikking en 'voltooid leven' raken steeds meer verweven met de bestaande euthanasiepraktijk. Is er wel een aparte stervensregeling nodig voor mensen die 'klaar met leven' zijn?