Zeeland op weg naar de verkiezingen. ‘Overal waar jodiumpillen worden uitgedeeld, moeten mensen mee kunnen praten’

Interview
Twaalf unieke provincies, met elk hun eigen sores en regionale karakter. Op weg naar de Provinciale Statenverkiezingen zoekt het Nederlands Dagblad uit wie er aan de knoppen zitten en welke kwesties er spelen. Vandaag: Zeeland.
Ilse Brandemann
donderdag 2 februari 2023 om 15:30 aangepast 20:30
Pijpelink en Van der Maas zitten genoeglijk met elkaar in het provinciale bestuur: het college van Gedeputeerde Staten. En dat bevalt goed.
Pijpelink en Van der Maas zitten genoeglijk met elkaar in het provinciale bestuur: het college van Gedeputeerde Staten. En dat bevalt goed. beeld Dirk-Jan Gjeltema
Provinciale Statenverkiezingen

Middelburg

Roosendaal, Rilland-Bath, Krabb’ndieke, Krunege-Iese, Goes (Hoes) en Arnemuiden (Erremuu). Die route legt de Intercity af om vanaf Amsterdam via Rotterdam in Zeeland te komen. Nieuw is de hoeveelheid Intercity’s. De trein rijdt niet meer twee, maar zelfs drie keer per uur sinds december 2021.

Het is één van de schrale troostprijzen die de Zeeuwen ontvingen, toen de marinierskazerne uiteindelijk toch niet in Vlissingen kwam te staan. Want de militairen wilden niet naar Zeeland. En dat steekt, diep. Gedeputeerde Anita Pijpelink (PvdA/GroenLinks): ‘Het raakte ons in onze diepste kern. Wat nou? Waarom zou je hier niet willen wonen en werken? Het is hier fantastisch! Dat Den Haag de plannen heeft gewijzigd en daarmee bevestigt dat de..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe moet het CDA verder na de dreun? 'We zijn in de marge van de politieke invloed terechtgekomen'

Na eerder stembusverlies ontglippen nu ook de provincies aan het CDA: bij de verkiezingen van deze week verloren de christendemocraten opnieuw. Wat is er nodig voor een trendbreuk die gunstig uitpakt voor de partij?

Afbeelding

Besturen zonder BBB kan haast niet, maar mét geeft praktische problemen: informateurs wacht zware klus

De trend van politieke versnippering zet door in de Statenzalen. De stikstofkwestie splijt ondertussen het politieke spectrum. Blijven provincies bestuurbaar? BBB gaat er voor. En VVD en CDA moeten kleur bekennen.

Afbeelding

Verlies van de ChristenUnie stemt tot nadenken. 'Het perspectief ontbreekt'

De ChristenUnie verloor veel kiezers ten opzichte van de vorige provinciale verkiezingen. Een groot deel van hen koos BBB. ‘De overheid is niet meer bij machte het goede te doen.’

Afbeelding

Coalitie staart in zwart gat: hoe moet het verder na de zege van BBB?

Hoe gaat BBB zich opstellen na de enorme verkiezingswinst? En hoe stabiel is de partij van Caroline van der Plas eigenlijk? Dat moet de toekomst uitwijzen. Intussen dringt de tijd, want de stikstofcrisis moet opgelost.

Afbeelding

Opvallende verkiezingsuitslagen: historisch lage opkomst, troost voor het CDA en succesvolle nieuwkomers

De BoerBurgerBeweging is de grote winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen, terwijl de christelijke partijen op verlies staan. Wat valt nog meer op in de uitslagen?

Afbeelding

Gaan provincies het stikstofbeleid saboteren en moet het kabinet daar rekening mee houden?

Met de machtsgreep van de BoerBurgerBeweging wordt de vraag pregnant: gaan provincies het stikstofbeleid nu saboteren? Zo'n vaart lijkt het niet te lopen. 'Natuurlijk moet je je wel aan de wet houden.'