Staarde kabinet zich blind op coronabestrijding? ‘Hoogoplopende conflicten tussen bewindspersonen’

Nieuws
Tweede Kamerleden hekelen de tunnelvisie van het kabinet in de beginfase van de coronacrisis. Ze vinden dat het kabinet zich blind staarde op het OMT.
Niels van den Bovenkamp
woensdag 1 februari 2023 om 21:11 aangepast 08:27
Dilan Yesilgoz, minister van Justitie en Veiligheid, Mirjam Bikker (Christenunie) en Premier Mark Rutte in de Tweede Kamer tijdens een debat over het eerste deelrapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid inzake de coronacrisis.
Dilan Yesilgoz, minister van Justitie en Veiligheid, Mirjam Bikker (Christenunie) en Premier Mark Rutte in de Tweede Kamer tijdens een debat over het eerste deelrapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid inzake de coronacrisis. beeld anp / Bart Maat

Den Haag

Zowel Kamerleden als premier Mark Rutte kunnen zich de beginperiode van de pandemie nog helder voor de geest halen, maar dat doen ze wel op een heel andere manier. Waar Rutte ogenschijnlijk tevreden terugkijkt op de kabinetsaanpak, voelen Kamerleden zich maandenlang buitenspel gezet. Zij konden hun werk in de beginfase van de coronacrisis niet fatsoenlijk doen, menen zij.

Bij het bestrijden van de pandemie, zeker in de eerste fase, miste ChristenUnie-leider Mirjam Bikker een bredere blik dan alleen de medische. Haar voorganger Gert-Jan Segers had er al vrij snel na het uitbreken van de pandemie voor gepleit om ook andere onderdelen te laten meewegen – economische en, vooral, maatschappelijke gevolgen. Maar het duurde ‘la..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

VVD-achterban verliest geduld. 'Mark schiet eens op', waarschuwt fractievoorzitter Sophie Hermans

De VVD wil dat het kabinet op korte termijn met concrete maatregelen komt om het aantal asielzoekers dat naar Nederland komt in te perken. Sommige partijleden willen dat de VVD nu al uit het kabinet stapt.

Afbeelding

ChristenUnie-partijleider Mirjam Bikker op congres: 'Verantwoordelijkheid pakken in opvang asielzoekers'

In plaats van ‘stoere plannetjes voor de korte termijn’ moet Nederland zijn verantwoordelijkheid pakken in het opvangen van asielzoekers. Dat zei Mirjam Bikker zaterdag op het congres van de ChristenUnie.

Afbeelding

SP herziet na kwart eeuw eigen principes: geen strijd meer voor een maximumloon of vertrek uit de NAVO

De SP stemt zaterdag op haar ledencongres voor het eerst in een kwarteeuw over herziening van het beginselprogramma. De strijd voor meer zeggenschap van werknemers blijft.

Afbeelding

ChristenUnie-voorzitter Ankie van Tatenhove: 'De uitersten laten zich steeds meer horen'

De flanken roeren zich binnen de ChristenUnie, ziet partijvoorzitter Ankie van Tatenhove. Of het nu gaat om asiel, klimaat of homoseksualiteit: leden schromen niet hun mening kenbaar te maken.

Afbeelding

Hoe 'voltooid leven' al steeds meer verweven raakt met de huidige euthanasiepraktijk

De maatschappelijke opvattingen over zelfbeschikking en 'voltooid leven' raken steeds meer verweven met de bestaande euthanasiepraktijk. Is er wel een aparte stervensregeling nodig voor mensen die 'klaar met leven' zijn?

Afbeelding

Uitvoeringsorganisaties hekelen spreidingswet in huidige vorm: 'Daar passen wij voor'

De wet om asielzoekers te verdelen over gemeenten is hard nodig om de opvangcrisis te bezweren, maar in zijn huidige vorm te onuitvoerbaar en complex, zeggen uitvoerende organisaties donderdag in een rondetafelgesprek.