Staarde kabinet zich blind op coronabestrijding? ‘Hoogoplopende conflicten tussen bewindspersonen’

Nieuws
Tweede Kamerleden hekelen de tunnelvisie van het kabinet in de beginfase van de coronacrisis. Ze vinden dat het kabinet zich blind staarde op het OMT.
Niels van den Bovenkamp
woensdag 1 februari 2023 om 21:11 aangepast 2 februari 2023 08:27
Dilan Yesilgoz, minister van Justitie en Veiligheid, Mirjam Bikker (Christenunie) en Premier Mark Rutte in de Tweede Kamer tijdens een debat over het eerste deelrapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid inzake de coronacrisis.
Dilan Yesilgoz, minister van Justitie en Veiligheid, Mirjam Bikker (Christenunie) en Premier Mark Rutte in de Tweede Kamer tijdens een debat over het eerste deelrapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid inzake de coronacrisis. beeld anp / Bart Maat

Den Haag

Zowel Kamerleden als premier Mark Rutte kunnen zich de beginperiode van de pandemie nog helder voor de geest halen, maar dat doen ze wel op een heel andere manier. Waar Rutte ogenschijnlijk tevreden terugkijkt op de kabinetsaanpak, voelen Kamerleden zich maandenlang buitenspel gezet. Zij konden hun werk in de beginfase van de coronacrisis niet fatsoenlijk doen, menen zij.

Bij het bestrijden van de pandemie, zeker in de eerste fase, miste ChristenUnie-leider Mirjam Bikker een bredere blik dan alleen de medische. Haar voorganger Gert-Jan Segers had er al vrij snel na het uitbreken van de pandemie voor gepleit om ook andere onderdelen te laten meewegen – economische en, vooral, maatschappelijke gevolgen. Maar het duurde ‘la..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

BBB kan met haar charmeoffensief beter niet stoppen bij de Nederlandse grens

BBB is bezig met een charmeoffensief in de provincies. Intussen moet Caroline van der Plas oppassen dat ze elders geen sympathie verspeelt. Zo kan ze Brussel nog weleens hard nodig hebben, wil ze écht iets bereiken.

Afbeelding

Kabinet stuurt asielwet ondanks kritiek in ongewijzigde vorm naar Tweede Kamer

Het kabinet neemt de kritiek van de Raad van State, gemeenten en Veiligheidsberaad op de beoogde ‘spreidingswet’ voor asielopvang niet over. De ministerraad is vrijdag akkoord gegaan met het oorspronkelijke wetsvoorstel.

Afbeelding

Einde in zicht voor tijdelijk huurcontract: Kamer wil positie huurders verstevigen

De Tweede Kamer ligt op koers om de regels voor particuliere huur aan te scherpen. Het wetsvoorstel van PvdA en ChristenUnie om tijdelijke huurcontracten te verbieden, lijkt te kunnen rekenen op een overgrote meerderheid.

Afbeelding

Strategische stem kan coalitie nog aan een zeer gewilde 23ste zetel helpen, en de CU aan een derde zetel

Hoewel de regeringscoalitie volgens de laatste prognoses 22 zetels haalt in de Eerste Kamer, is er een grote kans dat de vier partijen nog een extra zetel in de wacht slepen. Een Statenlid van VVD, CDA of D66 moet dan op de ChristenUnie stemmen.

Afbeelding

Spanning loopt op: de identiteitscrisis van het CDA bezorgt ook het kabinet kopzorgen

Het CDA hobbelt van het ene naar het andere crisisoverleg over de desastreus verlopen verkiezingen. De partij vindt dat de politieke realiteit een andere houding op stikstofgebied vereist. Maar daar botst het met D66.

Afbeelding

Wiersma tracht Kamer gerust te stellen: Lentekriebels-lessen zijn heus wel aangepast aan de leeftijd

Zonder uit te willen sluiten dat er weleens iets mis gaat, heeft het kabinet geen probleem met de seksuele voorlichting die deze week op veel basisscholen wordt gegeven, stelde minister Wiersma in de Tweede Kamer.