Staarde kabinet zich blind op coronabestrijding? ‘Hoogoplopende conflicten tussen bewindspersonen’

Nieuws
Tweede Kamerleden hekelen de tunnelvisie van het kabinet in de beginfase van de coronacrisis. Ze vinden dat het kabinet zich blind staarde op het OMT.
Niels van den Bovenkamp
woensdag 1 februari 2023 om 21:11 aangepast 2 februari 2023 08:27
Dilan Yesilgoz, minister van Justitie en Veiligheid, Mirjam Bikker (Christenunie) en Premier Mark Rutte in de Tweede Kamer tijdens een debat over het eerste deelrapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid inzake de coronacrisis.
Dilan Yesilgoz, minister van Justitie en Veiligheid, Mirjam Bikker (Christenunie) en Premier Mark Rutte in de Tweede Kamer tijdens een debat over het eerste deelrapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid inzake de coronacrisis. beeld anp / Bart Maat

Den Haag

Zowel Kamerleden als premier Mark Rutte kunnen zich de beginperiode van de pandemie nog helder voor de geest halen, maar dat doen ze wel op een heel andere manier. Waar Rutte ogenschijnlijk tevreden terugkijkt op de kabinetsaanpak, voelen Kamerleden zich maandenlang buitenspel gezet. Zij konden hun werk in de beginfase van de coronacrisis niet fatsoenlijk doen, menen zij.

Bij het bestrijden van de pandemie, zeker in de eerste fase, miste ChristenUnie-leider Mirjam Bikker een bredere blik dan alleen de medische. Haar voorganger Gert-Jan Segers had er al vrij snel na het uitbreken van de pandemie voor gepleit om ook andere onderdelen te laten meewegen – economische en, vooral, maatschappelijke gevolgen. Maar het duurde ‘la..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

BBB bestormt ook de waterschappen en dat kan tot pittige discussies leiden

De BoerBurgerBeweging heeft ook de waterschapsverkiezingen gewonnen, al werd de partij van Caroline van der Plas niet in alle 21 waterschappen de grootste. Dat belooft pittige discussies tussen boeren en natuurbeschermers.

Afbeelding

Adri Duivesteijn,1950-2023

Adri Duivesteijn, voormalig Tweede Kamerlid, wethouder en senator namens de PvdA, is vrijdag overleden. Duivesteijn is 72 jaar geworden. Hij leed al jaren aan prostaatkanker.

Afbeelding

Overmacht BBB en coalitiekansen verschillen sterk per landsdeel

Pas na anderhalve dag tellen was er zekerheid: overal is BBB de grootste, ook in de Randstad.

Afbeelding

Caroline van der Plas won. 'Mam, realiseer jij je dat je binnen een jaar premier kan zijn?'

In haar achtertuin in een volksbuurt in Deventer vertelt Caroline van der Plas twee dagen na de verkiezingen over de druk op haar schouders, lonkend premierschap en een partijstandpunt dat wordt ingetrokken.

Afbeelding

ChristenUnie-raadslid in Ermelo treedt af uit onvrede over landelijk partijbeleid

Het Ermelose gemeenteraadslid Dick Tillema treedt af omdat hij het principieel oneens is met het landelijk partijbeleid. Tillema werd een jaar geleden nog voor een tweede termijn in de raad van Ermelo gekozen.

Afbeelding

Hoe moet het CDA verder na de dreun? 'We zijn in de marge van de politieke invloed terechtgekomen'

Na eerder stembusverlies ontglippen nu ook de provincies aan het CDA: bij de verkiezingen van deze week verloren de christendemocraten opnieuw. Wat is er nodig voor een trendbreuk die gunstig uitpakt voor de partij?