Kandidaatstelling veroordeelde Jezus Leeft-fakkeldrager loopt in de soep

Nieuws
Max Van den Berg, die met een fakkel voor het huis van D66-leider Sigrid Kaag stond, wordt toch geen kandidaat voor Jezus Leeft bij de Provinciale Statenverkiezingen. Op Twitter laat hij weten dat zijn kandidaatstelling is mislukt, omdat hij zich te laat bij het gemeentehuis heeft gemeld.
Niels van den Bovenkamp
woensdag 1 februari 2023 om 10:40 aangepast 12:24
Jezus Leeft heeft Max van den Berg, veroordeeld voor het bedreigen van Sigrid Kaag, voor de Provinciale Staten in Noord-Holland gekandideerd. Op de foto is Van den Berg aanwezig bij een protest bij de Tweede Kamer, afgelopen december.
Jezus Leeft heeft Max van den Berg, veroordeeld voor het bedreigen van Sigrid Kaag, voor de Provinciale Staten in Noord-Holland gekandideerd. Op de foto is Van den Berg aanwezig bij een protest bij de Tweede Kamer, afgelopen december. beeld anp / Peter Hilz

Van den Berg wil bij de Raad van State (RVS) in hoger beroep vanwege zijn misgelopen kandidering. Politieke partijen moeten op de dag van kandidaatstelling de kandidatenlijst inleveren, en nog een aantal andere stukken. Bij de RVS wil Van den Berg uitleggen waarom hij te laat was. Naar eigen zeggen meldde hij zich dinsdag te laat op het gemeentehuis, vanwege een hoger beroepszaak die diende. 

Van den Berg werd voor zijn intimiderende fakkelactie voor de deur van Kaag veroordeeld tot zes maanden cel. Bij de rechtszaak kwam psychologisch onderzoek aan de orde waarin staat dat hij ‘kwetsbaar, beïnvloedbaar en instabiel’ is, ‘met een risico op escalatie’. In een interview met het AD keurde Florens van der Spek, een van de kartrekkers bij Jezu..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Minister Kaag is 'welwillend' maar zegt niet toe dat bezuinigingen ontwikkelingshulp van tafel gaan

Hoezeer politieke partijen ook hoopten op toezeggingen van minister Sigrid Kaag (Financiën) om niet te bezuinigen op het ontwikkelingsbudget, gaf ze niet toe.

Afbeelding

SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij voor het eerst te zien in reclamespotje op tv

Wat nooit gebeurde is vanaf deze week geen taboe meer: de SGP is met een eigen reclamespotje te zien op tv. De partij maakte nooit eerder gebruik van hun Zendtijd voor Politieke Partijen.

Afbeelding

Verdeelde coalitie komt tóch met plan om ontwikkelingshulp te redden en bezuinigingen van tafel te vegen

Na veel gesteggel binnen de coalitie ligt er nu een plan om de bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking voorlopig ongedaan te maken.

Afbeelding

Tweede Kamer fel op Rutte en milder over staatssecretaris Vijlbrief die gaswinningsproblemen moet oplossen

Het twee dagen durende debat over de gaswinningsproblemen in Groningen ging vooral over de positie van Mark Rutte en, in mindere mate, over de toekomst.

Afbeelding

Strijd om voorzitterschap ChristenUnie-jongeren. Ook partijkopstukken bemoeien zich ermee

ChristenUnie-jongeren Bart Bolhuis (24) en Nathánaël Post (21) strijden om het voorzitterschap van jongerenorganisatie Perspectief. Dat gaat er stevig aan toe. ‘Mensen maken zich zorgen over zijn onvoorspelbaarheid.’

Afbeelding

Wanneer mag de minister ingrijpen bij misstanden op scholen? Eerste Kamer steunt 'afgezwakte' wet

Bij scholen die niet veilig zijn voor alle leerlingen of die hun burgerschapsonderwijs verwaarlozen, kan de minister voortaan sneller ingrijpen. Dat kan alleen als de misstanden op die scholen ernstig genoeg zijn.