Telkens buitenspel gezet, maar nu mag de Kamer eindelijk in debat over de aanpak van de coronacrisis

Achtergrond
Een gebrek aan kennis, onvoldoende voorbereid en te weinig oog voor verpleeghuizen: de kritiek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) op de kabinetsaanpak van de coronacrisis liegt er niet om. Bijna een jaar na de presentatie van het eerste deelrapport over de coronacrisis gaat de Tweede Kamer woensdag in debat met minister Kuipers (Volksgezondheid).
Niels van den Bovenkamp
woensdag 1 februari 2023 om 02:01
Zorgminister Ernst Kuipers met zijn voorganger Hugo de Jonge. Laatstgenoemde is kritisch op het rapport van de OVV waar de Kamer woensdag over debatteert.
Zorgminister Ernst Kuipers met zijn voorganger Hugo de Jonge. Laatstgenoemde is kritisch op het rapport van de OVV waar de Kamer woensdag over debatteert. beeld anp / Sem van der Wal

Den Haag

Waarover gaat het debat? 

De OVV onderzoekt de aanpak van de coronacrisis door de overheid. Het onderzoek is opgedeeld in drieën. Het eerste deel, over de periode van maart tot september 2020, gaat voornamelijk over de voorbereidingen op een pandemie, de maatregelen die aan het begin van de coronacrisis werden getroffen en de ‘stille ramp’ die zich toen voltrok in verpleeghuizen. Dat deelrapport werd in februari vorig jaar gepresenteerd. 

Het tweede deelrapport, over de effecten van ingrijpende coronamaatregelen als de mondkapjesplicht en de avondklok, werd in oktober 2022 gepresenteerd. Het derde deel over de periode na juli 2021 wordt nog verwacht. Woensdag debatteert de Kamer over het eerste deelrapport.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

BBB bestormt ook de waterschappen en dat kan tot pittige discussies leiden

De BoerBurgerBeweging heeft ook de waterschapsverkiezingen gewonnen, al werd de partij van Caroline van der Plas niet in alle 21 waterschappen de grootste. Dat belooft pittige discussies tussen boeren en natuurbeschermers.

Afbeelding

Adri Duivesteijn,1950-2023

Adri Duivesteijn, voormalig Tweede Kamerlid, wethouder en senator namens de PvdA, is vrijdag overleden. Duivesteijn is 72 jaar geworden. Hij leed al jaren aan prostaatkanker.

Afbeelding

Overmacht BBB en coalitiekansen verschillen sterk per landsdeel

Pas na anderhalve dag tellen was er zekerheid: overal is BBB de grootste, ook in de Randstad.

Afbeelding

Caroline van der Plas won. 'Mam, realiseer jij je dat je binnen een jaar premier kan zijn?'

In haar achtertuin in een volksbuurt in Deventer vertelt Caroline van der Plas twee dagen na de verkiezingen over de druk op haar schouders, lonkend premierschap en een partijstandpunt dat wordt ingetrokken.

Afbeelding

ChristenUnie-raadslid in Ermelo treedt af uit onvrede over landelijk partijbeleid

Het Ermelose gemeenteraadslid Dick Tillema treedt af omdat hij het principieel oneens is met het landelijk partijbeleid. Tillema werd een jaar geleden nog voor een tweede termijn in de raad van Ermelo gekozen.

Afbeelding

Hoe moet het CDA verder na de dreun? 'We zijn in de marge van de politieke invloed terechtgekomen'

Na eerder stembusverlies ontglippen nu ook de provincies aan het CDA: bij de verkiezingen van deze week verloren de christendemocraten opnieuw. Wat is er nodig voor een trendbreuk die gunstig uitpakt voor de partij?