Met het kandideren van Kaags bedreiger ondermijnt Jezus Leeft de rechtsstaat

Analyse
Jezus Leeft haalde nog nooit ergens een zetel. Dat deerde niet, want het belangrijkste doel was het evangelie verkondigen. Maar de buitenissige partij gaat nu op de complottoer, door ‘fakkeldrager’ Max van den Berg te kandideren voor Provinciale Staten in Noord-Holland.
Gerard Beverdam
dinsdag 31 januari 2023 om 19:22
Jezus Leeft heeft Max van den Berg, veroordeeld voor het bedreigen van Sigrid Kaag, voor de Provinciale Staten in Noord-Holland gekandideerd. Op de foto is Van den Berg aanwezig bij een protest bij de Tweede Kamer, afgelopen december.
Jezus Leeft heeft Max van den Berg, veroordeeld voor het bedreigen van Sigrid Kaag, voor de Provinciale Staten in Noord-Holland gekandideerd. Op de foto is Van den Berg aanwezig bij een protest bij de Tweede Kamer, afgelopen december. beeld anp / Peter Hilz

Den Haag

Max van den Berg stond met een brandende fakkel voor de deur van D66-leider Sigrid Kaag, en werd daarvoor veroordeeld tot een half jaar cel. Nu mag hij van Jezus Leeft de Provinciale Staten van Noord-Holland in. De kans dat dit ook gaat gebeuren, is uiterst klein. Nog nooit haalde Jezus Leeft ergens een zetel. Maar van een eigenaardige partij die het evangelie wil verkondigen, gaat Jezus Leeft met de keuze voor Van den Berg nu op de complottoer. De politierechter was eerder klip en klaar over de actie van Van den Berg: intimiderend, bedreigend, beangstigend, en zelfs met een opruiende kant.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

BBB kan met haar charmeoffensief beter niet stoppen bij de Nederlandse grens

BBB is bezig met een charmeoffensief in de provincies. Intussen moet Caroline van der Plas oppassen dat ze elders geen sympathie verspeelt. Zo kan ze Brussel nog weleens hard nodig hebben, wil ze écht iets bereiken.

Afbeelding

Kabinet stuurt asielwet ondanks kritiek in ongewijzigde vorm naar Tweede Kamer

Het kabinet neemt de kritiek van de Raad van State, gemeenten en Veiligheidsberaad op de beoogde ‘spreidingswet’ voor asielopvang niet over. De ministerraad is vrijdag akkoord gegaan met het oorspronkelijke wetsvoorstel.

Afbeelding

Einde in zicht voor tijdelijk huurcontract: Kamer wil positie huurders verstevigen

De Tweede Kamer ligt op koers om de regels voor particuliere huur aan te scherpen. Het wetsvoorstel van PvdA en ChristenUnie om tijdelijke huurcontracten te verbieden, lijkt te kunnen rekenen op een overgrote meerderheid.

Afbeelding

Strategische stem kan coalitie nog aan een zeer gewilde 23ste zetel helpen, en de CU aan een derde zetel

Hoewel de regeringscoalitie volgens de laatste prognoses 22 zetels haalt in de Eerste Kamer, is er een grote kans dat de vier partijen nog een extra zetel in de wacht slepen. Een Statenlid van VVD, CDA of D66 moet dan op de ChristenUnie stemmen.

Afbeelding

Spanning loopt op: de identiteitscrisis van het CDA bezorgt ook het kabinet kopzorgen

Het CDA hobbelt van het ene naar het andere crisisoverleg over de desastreus verlopen verkiezingen. De partij vindt dat de politieke realiteit een andere houding op stikstofgebied vereist. Maar daar botst het met D66.

Afbeelding

Wiersma tracht Kamer gerust te stellen: Lentekriebels-lessen zijn heus wel aangepast aan de leeftijd

Zonder uit te willen sluiten dat er weleens iets mis gaat, heeft het kabinet geen probleem met de seksuele voorlichting die deze week op veel basisscholen wordt gegeven, stelde minister Wiersma in de Tweede Kamer.