Minister Carola Schouten prijst de armoedebestrijding door kerken: ‘Ze doen wat de overheid moeilijk kan’

Interview
Het werk dat kerken doen voor armoedebestrijding moet erkend en gewaardeerd worden, zegt minister Carola Schouten (Armoedebeleid). Zelf gaat ze vanaf nu met kerken om tafel om te leren van hun ervaringen. ‘Ik zit niet met hen aan tafel om alleen te zeggen: nou, bedankt, de koffie was lekker en tot ziens.’
Eduard Sloot Ilse Brandemann
maandag 30 januari 2023 om 21:37
Minister Schouten: ‘Ik denk wel eens: we hadden de energietoeslag nooit een toeslag moeten noemen. Want dat woord roept de associatie op met terugbetalen.'
Minister Schouten: ‘Ik denk wel eens: we hadden de energietoeslag nooit een toeslag moeten noemen. Want dat woord roept de associatie op met terugbetalen.' beeld anp / Robin Utrecht

Den Haag

‘De overheid vraagt best veel van mensen’, zegt ChristenUnie-minister Carola Schouten (Armoedebeleid). ‘Kijk nu naar de mensen met een taalbarrière, of mensen die net in Nederland aangekomen zijn. Die mensen doorgronden de Nederlandse bureaucratie nog niet. Daardoor weten ze ook niet welke regelingen er zijn om te voorkomen dat mensen in armoede raken.’ Schouten noemt het om te laten zien hoe de kerk, aanvullend op de overheid, voor mensen in armoede kan zorgen. ‘Kerken bereiken mensen die de overheid niet altijd in het vizier heeft.’  

Uit een nieuw onderzoeksrapport blijkt dat kerken en diaconale organisaties veel doen aan armoedebestrijding. Er wordt veertig miljoen euro uitgegeven en vrijwilligers bestee..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kabinet stuurt asielwet ondanks kritiek in ongewijzigde vorm naar Tweede Kamer

Het kabinet neemt de kritiek van de Raad van State, gemeenten en Veiligheidsberaad op de beoogde ‘spreidingswet’ voor asielopvang niet over. De ministerraad is vrijdag akkoord gegaan met het oorspronkelijke wetsvoorstel.

Afbeelding

Einde in zicht voor tijdelijk huurcontract: Kamer wil positie huurders verstevigen

De Tweede Kamer ligt op koers om de regels voor particuliere huur aan te scherpen. Het wetsvoorstel van PvdA en ChristenUnie om tijdelijke huurcontracten te verbieden, lijkt te kunnen rekenen op een overgrote meerderheid.

Afbeelding

Strategische stem kan coalitie nog aan een zeer gewilde 23ste zetel helpen, en de CU aan een derde zetel

Hoewel de regeringscoalitie volgens de laatste prognoses 22 zetels haalt in de Eerste Kamer, is er een grote kans dat de vier partijen nog een extra zetel in de wacht slepen. Een Statenlid van VVD, CDA of D66 moet dan op de ChristenUnie stemmen.

Afbeelding

Spanning loopt op: de identiteitscrisis van het CDA bezorgt ook het kabinet kopzorgen

Het CDA hobbelt van het ene naar het andere crisisoverleg over de desastreus verlopen verkiezingen. De partij vindt dat de politieke realiteit een andere houding op stikstofgebied vereist. Maar daar botst het met D66.

Afbeelding

Wiersma tracht Kamer gerust te stellen: Lentekriebels-lessen zijn heus wel aangepast aan de leeftijd

Zonder uit te willen sluiten dat er weleens iets mis gaat, heeft het kabinet geen probleem met de seksuele voorlichting die deze week op veel basisscholen wordt gegeven, stelde minister Wiersma in de Tweede Kamer.

Afbeelding

CDA in crisissfeer: 'Met het verhaal is niets mis, maar het is té laat en té zwak gecommuniceerd'

Na opnieuw een verkiezingsnederlaag hangt al dagen een crisissfeer in het CDA. Dinsdag praat de CDA-top met afdelingsvoorzitters over de desastreus verlopen verkiezingen. Hoe moet het verder en met welke leider?