Bontenbal (CDA): ‘Er gaat geen 17,5 miljard subsidie naar de fossiele industrie. Wij zijn niet gek’

Nieuws
Extinction Rebellion, de actiegroep achter de A12-blokkades, zegt dat Nederland jaarlijks 17,5 miljard euro subsidie geeft voor fossiele brandstoffen. Onzin, vindt CDA-Kamerlid Henri Bontenbal.
Aliene Boele
maandag 30 januari 2023 om 19:57
Henri Bontenbal: 'We investeren miljarden in verduurzaming. Het idee dat er niets gebeurt, is echt een fabel.’
Henri Bontenbal: 'We investeren miljarden in verduurzaming. Het idee dat er niets gebeurt, is echt een fabel.’ anp / Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Den Haag

‘Ik vind het zó bijzonder dat mensen zich massaal achter het getal van 17,5 miljard scharen’, zegt Bontenbal verontwaardigd. Namens het CDA voert hij het woord over klimaat- en energiebeleid. ‘Dat getal is gebaseerd op een houtje-touwtjeberekening.’

Ook het idee dat de overheid de fossiele industrie met miljarden subsidieert, is ‘onzin’, volgens Bontenbal. ‘De Nederlandse overheid geeft geen directe subsidies. Als het zo simpel was, hadden we dat allang afgeschaft. Wij zijn natuurlijk niet gek in Den Haag.’

Onder fossiele subsidie vallen fiscale maatregelen, zoals kortingen en compensaties, legt Bontenbal uit, die begrijpt dat de wirwar aan regels ‘complex’ overkomt. ‘Er zijn internationale verdragen waar Nederland zich aan moet ho..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Het is crisis hier, crisis daar in Europa, maar de regerende coalities hebben weinig slagkracht

Vruchteloos overleg in het Torentje, marathoncrisisberaad in de Duitse coalitie, onrust in Frankrijk. Meerdere Europese landen staan voor grote, fundamentele opgaven, maar de regeringen staan er zwak voor.

Afbeelding

Coalitie piept en kraakt: CDA wil opnieuw onderhandelen over stikstofbeleid

Het stikstofbeleid van het kabinet hangt aan een zijden draadje, nu het CDA binnenkort over dit gevoelige dossier opnieuw wil onderhandelen. Tot die tijd wil het kabinet het huidige beleid voortzetten.

Afbeelding

Kabinetscrisis van de baan: pauze in stikstofbeleid

Het kabinet heeft na urenlang spoedberaad een compromis gesloten over het stikstofbeleid. Vooral regeringspartijen D66 en CDA lagen hierover op ramkoers. Door de deal is een kabinetscrisis van de baan.

Afbeelding

Staatssecretaris Van der Burg: kabinet blijft asielopvang betalen met ontwikkelingsgeld

Het kabinet blijft voorlopig geld dat bedoeld is voor ontwikkelingshulp uitgeven aan asielopvang. Het geld moet namelijk érgens vandaan komen, zei staatssecretaris Van der Burg (Asiel) donderdag.

Afbeelding

Tweede Kamer gefrustreerd over 'vage' klimaatstrategie. 'De plannen staan bol van abstracte intenties'

De Nederlandse plannen om arme landen te helpen klimaatverandering tegen te gaan, zijn te abstract. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat het kabinet de plannen concreter maakt.

Afbeelding

Kopzorgen bij ChristenUnie om weglopen traditionele stemmer: 'Keuzes in Den Haag kosten ons kiezers'

Lokale CU-afdelingen zijn bezig met een brief aan het landelijk bestuur van de partij. Ze maken zich zorgen over het afhaken van de ‘traditionele’ CU-stemmer. De partij verloor veel stemmen in traditionele bolwerken.