Bontenbal (CDA): ‘Er gaat geen 17,5 miljard subsidie naar de fossiele industrie. Wij zijn niet gek’

Nieuws
Extinction Rebellion, de actiegroep achter de A12-blokkades, zegt dat Nederland jaarlijks 17,5 miljard euro subsidie geeft voor fossiele brandstoffen. Onzin, vindt CDA-Kamerlid Henri Bontenbal.
Aliene Boele
maandag 30 januari 2023 om 19:57
Henri Bontenbal: 'We investeren miljarden in verduurzaming. Het idee dat er niets gebeurt, is echt een fabel.’
Henri Bontenbal: 'We investeren miljarden in verduurzaming. Het idee dat er niets gebeurt, is echt een fabel.’ anp / Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Den Haag

‘Ik vind het zó bijzonder dat mensen zich massaal achter het getal van 17,5 miljard scharen’, zegt Bontenbal verontwaardigd. Namens het CDA voert hij het woord over klimaat- en energiebeleid. ‘Dat getal is gebaseerd op een houtje-touwtjeberekening.’

Ook het idee dat de overheid de fossiele industrie met miljarden subsidieert, is ‘onzin’, volgens Bontenbal. ‘De Nederlandse overheid geeft geen directe subsidies. Als het zo simpel was, hadden we dat allang afgeschaft. Wij zijn natuurlijk niet gek in Den Haag.’

Onder fossiele subsidie vallen fiscale maatregelen, zoals kortingen en compensaties, legt Bontenbal uit, die begrijpt dat de wirwar aan regels ‘complex’ overkomt. ‘Er zijn internationale verdragen waar Nederland zich aan moet ho..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

BBB kan met haar charmeoffensief beter niet stoppen bij de Nederlandse grens

BBB is bezig met een charmeoffensief in de provincies. Intussen moet Caroline van der Plas oppassen dat ze elders geen sympathie verspeelt. Zo kan ze Brussel nog weleens hard nodig hebben, wil ze écht iets bereiken.

Afbeelding

Kabinet stuurt asielwet ondanks kritiek in ongewijzigde vorm naar Tweede Kamer

Het kabinet neemt de kritiek van de Raad van State, gemeenten en Veiligheidsberaad op de beoogde ‘spreidingswet’ voor asielopvang niet over. De ministerraad is vrijdag akkoord gegaan met het oorspronkelijke wetsvoorstel.

Afbeelding

Einde in zicht voor tijdelijk huurcontract: Kamer wil positie huurders verstevigen

De Tweede Kamer ligt op koers om de regels voor particuliere huur aan te scherpen. Het wetsvoorstel van PvdA en ChristenUnie om tijdelijke huurcontracten te verbieden, lijkt te kunnen rekenen op een overgrote meerderheid.

Afbeelding

Strategische stem kan coalitie nog aan een zeer gewilde 23ste zetel helpen, en de CU aan een derde zetel

Hoewel de regeringscoalitie volgens de laatste prognoses 22 zetels haalt in de Eerste Kamer, is er een grote kans dat de vier partijen nog een extra zetel in de wacht slepen. Een Statenlid van VVD, CDA of D66 moet dan op de ChristenUnie stemmen.

Afbeelding

Spanning loopt op: de identiteitscrisis van het CDA bezorgt ook het kabinet kopzorgen

Het CDA hobbelt van het ene naar het andere crisisoverleg over de desastreus verlopen verkiezingen. De partij vindt dat de politieke realiteit een andere houding op stikstofgebied vereist. Maar daar botst het met D66.

Afbeelding

Wiersma tracht Kamer gerust te stellen: Lentekriebels-lessen zijn heus wel aangepast aan de leeftijd

Zonder uit te willen sluiten dat er weleens iets mis gaat, heeft het kabinet geen probleem met de seksuele voorlichting die deze week op veel basisscholen wordt gegeven, stelde minister Wiersma in de Tweede Kamer.