Raad van State: verbod op ‘homogenezing’ voegt weinig toe, en werkt mogelijk averechts

Nieuws
Een verbod op ‘homogenezing’ voegt weinig toe aan de huidige wetgeving rond mishandeling en dwang. Ook is een algeheel verbod om veranderingstherapieën aan te bieden, in strijd met de grondrechten.
Gerard Beverdam
maandag 30 januari 2023 om 17:51
De Raad van State heeft veel kritiek op een wetsvoorstel om 'homogenezing' te verbieden, waarvan D66-Kamerlid Jeanet van der Laan de belangrijkste initiatiefnemer is.
De Raad van State heeft veel kritiek op een wetsvoorstel om 'homogenezing' te verbieden, waarvan D66-Kamerlid Jeanet van der Laan de belangrijkste initiatiefnemer is. beeld anp / Bas Czerwinski

Den Haag

De Raad van State, het belangrijkste adviesorgaan van de regering en de Tweede Kamer, is zelfs bang voor een averechts effect van het wetsvoorstel. Dat staat in een advies over een voorstel van D66, VVD, PvdA, GroenLinks, SP en Partij voor de Dieren om zogenoemde conversietherapieën te verbieden. De wet zou gaan over het aanbieden van dit soort ‘behandelingen’ aan minderjarigen en kwetsbare volwassenen.

De belangrijkste initiatiefnemer, D66-Kamerlid Jeanet van der Laan, zei eerder in het Nederlands Dagblad dat ook predikanten wat haar betreft niet gevrijwaard zijn. ‘Als een predikant vanuit het geloof aangeeft dat homoseksualiteit niet mag, of helpt die gevoelens te onderdrukken, dan gaat het fout. Je moet die keuze aan het indivi..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

VVD-achterban verliest geduld. 'Mark schiet eens op', waarschuwt fractievoorzitter Sophie Hermans

De VVD wil dat het kabinet op korte termijn met concrete maatregelen komt om het aantal asielzoekers dat naar Nederland komt in te perken. Sommige partijleden willen dat de VVD nu al uit het kabinet stapt.

Afbeelding

ChristenUnie-partijleider Mirjam Bikker op congres: 'Verantwoordelijkheid pakken in opvang asielzoekers'

In plaats van ‘stoere plannetjes voor de korte termijn’ moet Nederland zijn verantwoordelijkheid pakken in het opvangen van asielzoekers. Dat zei Mirjam Bikker zaterdag op het congres van de ChristenUnie.

Afbeelding

SP herziet na kwart eeuw eigen principes: geen strijd meer voor een maximumloon of vertrek uit de NAVO

De SP stemt zaterdag op haar ledencongres voor het eerst in een kwarteeuw over herziening van het beginselprogramma. De strijd voor meer zeggenschap van werknemers blijft.

Afbeelding

ChristenUnie-voorzitter Ankie van Tatenhove: 'De uitersten laten zich steeds meer horen'

De flanken roeren zich binnen de ChristenUnie, ziet partijvoorzitter Ankie van Tatenhove. Of het nu gaat om asiel, klimaat of homoseksualiteit: leden schromen niet hun mening kenbaar te maken.

Afbeelding

Hoe 'voltooid leven' al steeds meer verweven raakt met de huidige euthanasiepraktijk

De maatschappelijke opvattingen over zelfbeschikking en 'voltooid leven' raken steeds meer verweven met de bestaande euthanasiepraktijk. Is er wel een aparte stervensregeling nodig voor mensen die 'klaar met leven' zijn?

Afbeelding

Uitvoeringsorganisaties hekelen spreidingswet in huidige vorm: 'Daar passen wij voor'

De wet om asielzoekers te verdelen over gemeenten is hard nodig om de opvangcrisis te bezweren, maar in zijn huidige vorm te onuitvoerbaar en complex, zeggen uitvoerende organisaties donderdag in een rondetafelgesprek.