Raad van State: verbod op ‘homogenezing’ voegt weinig toe, en werkt mogelijk averechts

Nieuws
Een verbod op ‘homogenezing’ voegt weinig toe aan de huidige wetgeving rond mishandeling en dwang. Ook is een algeheel verbod om veranderingstherapieën aan te bieden, in strijd met de grondrechten.
Gerard Beverdam
maandag 30 januari 2023 om 17:51
De Raad van State heeft veel kritiek op een wetsvoorstel om 'homogenezing' te verbieden, waarvan D66-Kamerlid Jeanet van der Laan de belangrijkste initiatiefnemer is.
De Raad van State heeft veel kritiek op een wetsvoorstel om 'homogenezing' te verbieden, waarvan D66-Kamerlid Jeanet van der Laan de belangrijkste initiatiefnemer is. beeld anp / Bas Czerwinski

Den Haag

De Raad van State, het belangrijkste adviesorgaan van de regering en de Tweede Kamer, is zelfs bang voor een averechts effect van het wetsvoorstel. Dat staat in een advies over een voorstel van D66, VVD, PvdA, GroenLinks, SP en Partij voor de Dieren om zogenoemde conversietherapieën te verbieden. De wet zou gaan over het aanbieden van dit soort ‘behandelingen’ aan minderjarigen en kwetsbare volwassenen.

De belangrijkste initiatiefnemer, D66-Kamerlid Jeanet van der Laan, zei eerder in het Nederlands Dagblad dat ook predikanten wat haar betreft niet gevrijwaard zijn. ‘Als een predikant vanuit het geloof aangeeft dat homoseksualiteit niet mag, of helpt die gevoelens te onderdrukken, dan gaat het fout. Je moet die keuze aan het indivi..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

BBB kan met haar charmeoffensief beter niet stoppen bij de Nederlandse grens

BBB is bezig met een charmeoffensief in de provincies. Intussen moet Caroline van der Plas oppassen dat ze elders geen sympathie verspeelt. Zo kan ze Brussel nog weleens hard nodig hebben, wil ze écht iets bereiken.

Afbeelding

Kabinet stuurt asielwet ondanks kritiek in ongewijzigde vorm naar Tweede Kamer

Het kabinet neemt de kritiek van de Raad van State, gemeenten en Veiligheidsberaad op de beoogde ‘spreidingswet’ voor asielopvang niet over. De ministerraad is vrijdag akkoord gegaan met het oorspronkelijke wetsvoorstel.

Afbeelding

Einde in zicht voor tijdelijk huurcontract: Kamer wil positie huurders verstevigen

De Tweede Kamer ligt op koers om de regels voor particuliere huur aan te scherpen. Het wetsvoorstel van PvdA en ChristenUnie om tijdelijke huurcontracten te verbieden, lijkt te kunnen rekenen op een overgrote meerderheid.

Afbeelding

Strategische stem kan coalitie nog aan een zeer gewilde 23ste zetel helpen, en de CU aan een derde zetel

Hoewel de regeringscoalitie volgens de laatste prognoses 22 zetels haalt in de Eerste Kamer, is er een grote kans dat de vier partijen nog een extra zetel in de wacht slepen. Een Statenlid van VVD, CDA of D66 moet dan op de ChristenUnie stemmen.

Afbeelding

Spanning loopt op: de identiteitscrisis van het CDA bezorgt ook het kabinet kopzorgen

Het CDA hobbelt van het ene naar het andere crisisoverleg over de desastreus verlopen verkiezingen. De partij vindt dat de politieke realiteit een andere houding op stikstofgebied vereist. Maar daar botst het met D66.

Afbeelding

Wiersma tracht Kamer gerust te stellen: Lentekriebels-lessen zijn heus wel aangepast aan de leeftijd

Zonder uit te willen sluiten dat er weleens iets mis gaat, heeft het kabinet geen probleem met de seksuele voorlichting die deze week op veel basisscholen wordt gegeven, stelde minister Wiersma in de Tweede Kamer.