In Alkmaar is het ‘win-win’ in de asielopvang. Wethouder Joël Voordewind legt uit hoe dat werkt

Achtergrond
Met een groot oud kantoor helpt de gemeente Alkmaar de landelijke migratiecrisis vlot te trekken. Er is slim onderhandeld met het Rijk, want ook lokale woningzoekers profiteren van de deal. Wethouder Joël Voordewind legt uit hoe het zit.
Hans-Lukas Zuurman
zaterdag 28 januari 2023 om 20:49
Wethouder Joel Voordewind pleit voor een centrale ontvangstlocatie voor asielzoekers in Alkmaar.
Wethouder Joel Voordewind pleit voor een centrale ontvangstlocatie voor asielzoekers in Alkmaar. beeld anp / Bart Maat

Alkmaar

Helemaal onbekend is Alkmaar niet met de opvang van asielzoekers. Een voormalig belastingkantoor van het Rijk deed er van mei 2016 tot mei 2019 al dienst als asielzoekerscentrum. Eind vorige week maakt de gemeente bekend het opnieuw te willen gebruiken voor opvang van onder andere asielzoekers - tot vreugde van staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel), die een nieuwe asielcrisis vreest en dringend naar ruimte op zoek is.  

Waarom stak Alkmaar zijn vinger op? Gemeenten zijn doorgaans niet zo happig op bieden van opvang.

‘Dat klopt, maar de dramatische situatie van de asielzoekers die in Ter Apel buiten moesten slapen, terwijl wij een groot pand leeg hadden staan, zette ons in b..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Het is crisis hier, crisis daar in Europa, maar de regerende coalities hebben weinig slagkracht

Vruchteloos overleg in het Torentje, marathoncrisisberaad in de Duitse coalitie, onrust in Frankrijk. Meerdere Europese landen staan voor grote, fundamentele opgaven, maar de regeringen staan er zwak voor.

Afbeelding

Coalitie piept en kraakt: CDA wil opnieuw onderhandelen over stikstofbeleid

Het stikstofbeleid van het kabinet hangt aan een zijden draadje, nu het CDA binnenkort over dit gevoelige dossier opnieuw wil onderhandelen. Tot die tijd wil het kabinet het huidige beleid voortzetten.

Afbeelding

Kabinetscrisis van de baan: pauze in stikstofbeleid

Het kabinet heeft na urenlang spoedberaad een compromis gesloten over het stikstofbeleid. Vooral regeringspartijen D66 en CDA lagen hierover op ramkoers. Door de deal is een kabinetscrisis van de baan.

Afbeelding

Staatssecretaris Van der Burg: kabinet blijft asielopvang betalen met ontwikkelingsgeld

Het kabinet blijft voorlopig geld dat bedoeld is voor ontwikkelingshulp uitgeven aan asielopvang. Het geld moet namelijk érgens vandaan komen, zei staatssecretaris Van der Burg (Asiel) donderdag.

Afbeelding

Tweede Kamer gefrustreerd over 'vage' klimaatstrategie. 'De plannen staan bol van abstracte intenties'

De Nederlandse plannen om arme landen te helpen klimaatverandering tegen te gaan, zijn te abstract. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat het kabinet de plannen concreter maakt.

Afbeelding

Kopzorgen bij ChristenUnie om weglopen traditionele stemmer: 'Keuzes in Den Haag kosten ons kiezers'

Lokale CU-afdelingen zijn bezig met een brief aan het landelijk bestuur van de partij. Ze maken zich zorgen over het afhaken van de ‘traditionele’ CU-stemmer. De partij verloor veel stemmen in traditionele bolwerken.