In Alkmaar is het ‘win-win’ in de asielopvang. Wethouder Joël Voordewind legt uit hoe dat werkt

Achtergrond
Met een groot oud kantoor helpt de gemeente Alkmaar de landelijke migratiecrisis vlot te trekken. Er is slim onderhandeld met het Rijk, want ook lokale woningzoekers profiteren van de deal. Wethouder Joël Voordewind legt uit hoe het zit.
Hans-Lukas Zuurman
zaterdag 28 januari 2023 om 20:49
Wethouder Joel Voordewind pleit voor een centrale ontvangstlocatie voor asielzoekers in Alkmaar.
Wethouder Joel Voordewind pleit voor een centrale ontvangstlocatie voor asielzoekers in Alkmaar. beeld anp / Bart Maat

Alkmaar

Helemaal onbekend is Alkmaar niet met de opvang van asielzoekers. Een voormalig belastingkantoor van het Rijk deed er van mei 2016 tot mei 2019 al dienst als asielzoekerscentrum. Eind vorige week maakt de gemeente bekend het opnieuw te willen gebruiken voor opvang van onder andere asielzoekers - tot vreugde van staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel), die een nieuwe asielcrisis vreest en dringend naar ruimte op zoek is.  

Waarom stak Alkmaar zijn vinger op? Gemeenten zijn doorgaans niet zo happig op bieden van opvang.

‘Dat klopt, maar de dramatische situatie van de asielzoekers die in Ter Apel buiten moesten slapen, terwijl wij een groot pand leeg hadden staan, zette ons in b..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

BBB kan met haar charmeoffensief beter niet stoppen bij de Nederlandse grens

BBB is bezig met een charmeoffensief in de provincies. Intussen moet Caroline van der Plas oppassen dat ze elders geen sympathie verspeelt. Zo kan ze Brussel nog weleens hard nodig hebben, wil ze écht iets bereiken.

Afbeelding

Kabinet stuurt asielwet ondanks kritiek in ongewijzigde vorm naar Tweede Kamer

Het kabinet neemt de kritiek van de Raad van State, gemeenten en Veiligheidsberaad op de beoogde ‘spreidingswet’ voor asielopvang niet over. De ministerraad is vrijdag akkoord gegaan met het oorspronkelijke wetsvoorstel.

Afbeelding

Einde in zicht voor tijdelijk huurcontract: Kamer wil positie huurders verstevigen

De Tweede Kamer ligt op koers om de regels voor particuliere huur aan te scherpen. Het wetsvoorstel van PvdA en ChristenUnie om tijdelijke huurcontracten te verbieden, lijkt te kunnen rekenen op een overgrote meerderheid.

Afbeelding

Strategische stem kan coalitie nog aan een zeer gewilde 23ste zetel helpen, en de CU aan een derde zetel

Hoewel de regeringscoalitie volgens de laatste prognoses 22 zetels haalt in de Eerste Kamer, is er een grote kans dat de vier partijen nog een extra zetel in de wacht slepen. Een Statenlid van VVD, CDA of D66 moet dan op de ChristenUnie stemmen.

Afbeelding

Spanning loopt op: de identiteitscrisis van het CDA bezorgt ook het kabinet kopzorgen

Het CDA hobbelt van het ene naar het andere crisisoverleg over de desastreus verlopen verkiezingen. De partij vindt dat de politieke realiteit een andere houding op stikstofgebied vereist. Maar daar botst het met D66.

Afbeelding

Wiersma tracht Kamer gerust te stellen: Lentekriebels-lessen zijn heus wel aangepast aan de leeftijd

Zonder uit te willen sluiten dat er weleens iets mis gaat, heeft het kabinet geen probleem met de seksuele voorlichting die deze week op veel basisscholen wordt gegeven, stelde minister Wiersma in de Tweede Kamer.