In Alkmaar is het ‘win-win’ in de asielopvang. Wethouder Joël Voordewind legt uit hoe dat werkt

Achtergrond
Met een groot oud kantoor helpt de gemeente Alkmaar de landelijke migratiecrisis vlot te trekken. Er is slim onderhandeld met het Rijk, want ook lokale woningzoekers profiteren van de deal. Wethouder Joël Voordewind legt uit hoe het zit.
Hans-Lukas Zuurman
zaterdag 28 januari 2023 om 20:49
Wethouder Joel Voordewind pleit voor een centrale ontvangstlocatie voor asielzoekers in Alkmaar.
Wethouder Joel Voordewind pleit voor een centrale ontvangstlocatie voor asielzoekers in Alkmaar. beeld anp / Bart Maat

Alkmaar

Helemaal onbekend is Alkmaar niet met de opvang van asielzoekers. Een voormalig belastingkantoor van het Rijk deed er van mei 2016 tot mei 2019 al dienst als asielzoekerscentrum. Eind vorige week maakt de gemeente bekend het opnieuw te willen gebruiken voor opvang van onder andere asielzoekers - tot vreugde van staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel), die een nieuwe asielcrisis vreest en dringend naar ruimte op zoek is.  

Waarom stak Alkmaar zijn vinger op? Gemeenten zijn doorgaans niet zo happig op bieden van opvang.

‘Dat klopt, maar de dramatische situatie van de asielzoekers die in Ter Apel buiten moesten slapen, terwijl wij een groot pand leeg hadden staan, zette ons in b..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

VVD-achterban verliest geduld. 'Mark schiet eens op', waarschuwt fractievoorzitter Sophie Hermans

De VVD wil dat het kabinet op korte termijn met concrete maatregelen komt om het aantal asielzoekers dat naar Nederland komt in te perken. Sommige partijleden willen dat de VVD nu al uit het kabinet stapt.

Afbeelding

ChristenUnie-partijleider Mirjam Bikker op congres: 'Verantwoordelijkheid pakken in opvang asielzoekers'

In plaats van ‘stoere plannetjes voor de korte termijn’ moet Nederland zijn verantwoordelijkheid pakken in het opvangen van asielzoekers. Dat zei Mirjam Bikker zaterdag op het congres van de ChristenUnie.

Afbeelding

SP herziet na kwart eeuw eigen principes: geen strijd meer voor een maximumloon of vertrek uit de NAVO

De SP stemt zaterdag op haar ledencongres voor het eerst in een kwarteeuw over herziening van het beginselprogramma. De strijd voor meer zeggenschap van werknemers blijft.

Afbeelding

ChristenUnie-voorzitter Ankie van Tatenhove: 'De uitersten laten zich steeds meer horen'

De flanken roeren zich binnen de ChristenUnie, ziet partijvoorzitter Ankie van Tatenhove. Of het nu gaat om asiel, klimaat of homoseksualiteit: leden schromen niet hun mening kenbaar te maken.

Afbeelding

Hoe 'voltooid leven' al steeds meer verweven raakt met de huidige euthanasiepraktijk

De maatschappelijke opvattingen over zelfbeschikking en 'voltooid leven' raken steeds meer verweven met de bestaande euthanasiepraktijk. Is er wel een aparte stervensregeling nodig voor mensen die 'klaar met leven' zijn?

Afbeelding

Uitvoeringsorganisaties hekelen spreidingswet in huidige vorm: 'Daar passen wij voor'

De wet om asielzoekers te verdelen over gemeenten is hard nodig om de opvangcrisis te bezweren, maar in zijn huidige vorm te onuitvoerbaar en complex, zeggen uitvoerende organisaties donderdag in een rondetafelgesprek.