Adema overleeft motie van wantrouwen; veel irritatie in mestdebat tussen coalitiepartijen D66 en ChristenUnie

Nieuws
Minister Piet Adema (Landbouw) heeft een motie van wantrouwen vanuit de Tweede Kamer overleefd. De motie kreeg steun van 38 van de honderdvijftig Tweede Kamerleden.
Gerard Beverdam
donderdag 26 januari 2023 om 16:13 aangepast 06:13
Tjeerd de Groot (D66, links) en landbouwminister Piet Adema donderdag tijdens een debat over het mestbeleid. De Groot botste hard met zijn ChristenUnie-collega Pieter Grinwis.
Tjeerd de Groot (D66, links) en landbouwminister Piet Adema donderdag tijdens een debat over het mestbeleid. De Groot botste hard met zijn ChristenUnie-collega Pieter Grinwis. beeld anp / Bart Maat

Den Haag

Veel fracties zijn boos over het rommelige mestbeleid van Adema, waarvoor hij woensdag al excuses aanbood. Begin december kondigde Adema aan dat bufferstroken tussen bemeste grond en waterlopen pas vanaf 2024 verplicht zijn, maar onder druk van de Europese Commissie kwam de minister vorige week hierop terug. Nu geldt de verplichting al vanaf 1 maart. Hoewel de ChristenUnie-bewindsman vlak voor Kerst hoorde van het Europese ongenoegen, hield hij de Kamer hierover een maand lang in onwetendheid.

Dat laatste gaf voor BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas de doorslag om de motie van wantrouwen te steunen. ‘Er wordt hier (door de indieners van motie, red.) gesproken over liegen en bedriegen. Daar neem ik afstand van. Maar het kom..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

VVD-achterban verliest geduld. 'Mark schiet eens op', waarschuwt fractievoorzitter Sophie Hermans

De VVD wil dat het kabinet op korte termijn met concrete maatregelen komt om het aantal asielzoekers dat naar Nederland komt in te perken. Sommige partijleden willen dat de VVD nu al uit het kabinet stapt.

Afbeelding

ChristenUnie-partijleider Mirjam Bikker op congres: 'Verantwoordelijkheid pakken in opvang asielzoekers'

In plaats van ‘stoere plannetjes voor de korte termijn’ moet Nederland zijn verantwoordelijkheid pakken in het opvangen van asielzoekers. Dat zei Mirjam Bikker zaterdag op het congres van de ChristenUnie.

Afbeelding

SP herziet na kwart eeuw eigen principes: geen strijd meer voor een maximumloon of vertrek uit de NAVO

De SP stemt zaterdag op haar ledencongres voor het eerst in een kwarteeuw over herziening van het beginselprogramma. De strijd voor meer zeggenschap van werknemers blijft.

Afbeelding

ChristenUnie-voorzitter Ankie van Tatenhove: 'De uitersten laten zich steeds meer horen'

De flanken roeren zich binnen de ChristenUnie, ziet partijvoorzitter Ankie van Tatenhove. Of het nu gaat om asiel, klimaat of homoseksualiteit: leden schromen niet hun mening kenbaar te maken.

Afbeelding

Hoe 'voltooid leven' al steeds meer verweven raakt met de huidige euthanasiepraktijk

De maatschappelijke opvattingen over zelfbeschikking en 'voltooid leven' raken steeds meer verweven met de bestaande euthanasiepraktijk. Is er wel een aparte stervensregeling nodig voor mensen die 'klaar met leven' zijn?

Afbeelding

Uitvoeringsorganisaties hekelen spreidingswet in huidige vorm: 'Daar passen wij voor'

De wet om asielzoekers te verdelen over gemeenten is hard nodig om de opvangcrisis te bezweren, maar in zijn huidige vorm te onuitvoerbaar en complex, zeggen uitvoerende organisaties donderdag in een rondetafelgesprek.