Adema overleeft motie van wantrouwen; veel irritatie in mestdebat tussen coalitiepartijen D66 en ChristenUnie

Nieuws
Minister Piet Adema (Landbouw) heeft een motie van wantrouwen vanuit de Tweede Kamer overleefd. De motie kreeg steun van 38 van de honderdvijftig Tweede Kamerleden.
Gerard Beverdam
donderdag 26 januari 2023 om 16:13 aangepast 27 januari 2023 06:13
Tjeerd de Groot (D66, links) en landbouwminister Piet Adema donderdag tijdens een debat over het mestbeleid. De Groot botste hard met zijn ChristenUnie-collega Pieter Grinwis.
Tjeerd de Groot (D66, links) en landbouwminister Piet Adema donderdag tijdens een debat over het mestbeleid. De Groot botste hard met zijn ChristenUnie-collega Pieter Grinwis. beeld anp / Bart Maat

Den Haag

Veel fracties zijn boos over het rommelige mestbeleid van Adema, waarvoor hij woensdag al excuses aanbood. Begin december kondigde Adema aan dat bufferstroken tussen bemeste grond en waterlopen pas vanaf 2024 verplicht zijn, maar onder druk van de Europese Commissie kwam de minister vorige week hierop terug. Nu geldt de verplichting al vanaf 1 maart. Hoewel de ChristenUnie-bewindsman vlak voor Kerst hoorde van het Europese ongenoegen, hield hij de Kamer hierover een maand lang in onwetendheid.

Dat laatste gaf voor BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas de doorslag om de motie van wantrouwen te steunen. ‘Er wordt hier (door de indieners van motie, red.) gesproken over liegen en bedriegen. Daar neem ik afstand van. Maar het kom..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

BBB kan met haar charmeoffensief beter niet stoppen bij de Nederlandse grens

BBB is bezig met een charmeoffensief in de provincies. Intussen moet Caroline van der Plas oppassen dat ze elders geen sympathie verspeelt. Zo kan ze Brussel nog weleens hard nodig hebben, wil ze écht iets bereiken.

Afbeelding

Kabinet stuurt asielwet ondanks kritiek in ongewijzigde vorm naar Tweede Kamer

Het kabinet neemt de kritiek van de Raad van State, gemeenten en Veiligheidsberaad op de beoogde ‘spreidingswet’ voor asielopvang niet over. De ministerraad is vrijdag akkoord gegaan met het oorspronkelijke wetsvoorstel.

Afbeelding

Einde in zicht voor tijdelijk huurcontract: Kamer wil positie huurders verstevigen

De Tweede Kamer ligt op koers om de regels voor particuliere huur aan te scherpen. Het wetsvoorstel van PvdA en ChristenUnie om tijdelijke huurcontracten te verbieden, lijkt te kunnen rekenen op een overgrote meerderheid.

Afbeelding

Strategische stem kan coalitie nog aan een zeer gewilde 23ste zetel helpen, en de CU aan een derde zetel

Hoewel de regeringscoalitie volgens de laatste prognoses 22 zetels haalt in de Eerste Kamer, is er een grote kans dat de vier partijen nog een extra zetel in de wacht slepen. Een Statenlid van VVD, CDA of D66 moet dan op de ChristenUnie stemmen.

Afbeelding

Spanning loopt op: de identiteitscrisis van het CDA bezorgt ook het kabinet kopzorgen

Het CDA hobbelt van het ene naar het andere crisisoverleg over de desastreus verlopen verkiezingen. De partij vindt dat de politieke realiteit een andere houding op stikstofgebied vereist. Maar daar botst het met D66.

Afbeelding

Wiersma tracht Kamer gerust te stellen: Lentekriebels-lessen zijn heus wel aangepast aan de leeftijd

Zonder uit te willen sluiten dat er weleens iets mis gaat, heeft het kabinet geen probleem met de seksuele voorlichting die deze week op veel basisscholen wordt gegeven, stelde minister Wiersma in de Tweede Kamer.