Coalitie gefrustreerd over opstelling linkse partijen in salderingsdebat

Achtergrond
In het debat over de salderingsregeling voor zonnepanelen staan de verhoudingen tussen de regeringspartijen en GroenLinks/PvdA op scherp. Met name het feit dat de linkse partijen hun steun koppelen aan ander kabinetsbeleid wekt wrevel.
Tjerk Gualthérie van Weezel / vk
donderdag 26 januari 2023 om 03:22 aangepast 06:17
Dankzij de salderingsregeling wordt de aanschaf van zonnepanelen binnen een paar jaar terugverdiend.
Dankzij de salderingsregeling wordt de aanschaf van zonnepanelen binnen een paar jaar terugverdiend. beeld Marcel van den Bergh

Den Haag

‘Dit schaadt echt de onderlinge relaties’, zegt CDA-Kamerlid Henri Bontenbal over ‘het spel’ dat GroenLinks en PvdA in zijn ogen spelen. De twee linkse partijen verrasten vorige week de regeringspartijen door zich te keren tegen het wetsvoorstel voor het afbouwen van de salderingsregeling voor zonnepanelen. De coalitie heeft in de Tweede Kamer een meerderheid, maar rekende op steun van de linkse partijen in de Eerste Kamer. Daar dreigt het wetsvoorstel nu te sneuvelen. Het debat wordt donderdag voortgezet.

PvdA en GroenLinks leken bondgenoten van de coalitie, omdat zij in het verleden ook voor afbouw waren. In de doorrekening van hun eigen verkiezingsprogramma’s hebben ze die afbouw ook meegenomen. Nu spreken ze weliswaar van een ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

'Homogenezing', acceptatieplicht of 'voltooid leven': hierom worden deze omstreden wetsvoorstellen doorgezet

'Homogenezing' verbieden, een acceptatieplicht voor christelijke scholen, of 'voltooid leven'. De Raad van State is kritisch, maar libertijnse partijen gaan ermee door. Wetgeving is een voertuig van ideologie geworden.

Afbeelding

CDA-fractie wil af van Randstaddenken: overheid moet actief opkomen voor de regio

De kloof tussen stad en platteland is een te simpel beeld. De ongelijkheid in Nederland zit ingewikkelder in elkaar. Die ongelijkheid is ook het gevolg van overheidsbeleid dat zich liet leiden door rendementsdenken.

Afbeelding

Israël-liefde domineert bij de ChristenUnie. Maar er zijn steeds meer vraagtekens

In de ChristenUnie wordt opnieuw het debat aangezwengeld over het Israël-standpunt. Bijbelse beloften en hedendaagse politiek lopen in die gevoelige discussie door elkaar heen. ‘Over Israël praten is ingewikkeld.’

Afbeelding

Zeeland op weg naar de verkiezingen. 'Overal waar jodiumpillen worden uitgedeeld, moeten mensen mee kunnen praten'

Twaalf unieke provincies, met elk hun eigen sores en regionale karakter. Op weg naar de Provinciale Statenverkiezingen zoekt het Nederlands Dagblad uit welke kwesties er spelen. Vandaag: Zeeland.

Afbeelding

Voormalig SGP'er Hans van de Breevaart begint als onderzoeker bij FVD

Oud-SGP’er Hans van de Breevaart start met ingang van deze maand bij het Renaissance Instituut, het Wetenschappelijk Instituut van de rechts-populistische partij Forum voor Democratie (FVD).

Afbeelding

Regeling voor zorgmedewerkers die al twee jaar aan longcovid lijden en niet meer kunnen werken

Er komt een regeling voor zorgmedewerkers die al twee jaar aan longcovid-klachten lijden en niet meer kunnen werken. Hoe de regeling eruit komt te zien, wordt binnenkort duidelijk.