Coalitie gefrustreerd over opstelling linkse partijen in salderingsdebat

Achtergrond
In het debat over de salderingsregeling voor zonnepanelen staan de verhoudingen tussen de regeringspartijen en GroenLinks/PvdA op scherp. Met name het feit dat de linkse partijen hun steun koppelen aan ander kabinetsbeleid wekt wrevel.
Tjerk Gualthérie van Weezel / vk
donderdag 26 januari 2023 om 03:22 aangepast 06:17
Dankzij de salderingsregeling wordt de aanschaf van zonnepanelen binnen een paar jaar terugverdiend.
Dankzij de salderingsregeling wordt de aanschaf van zonnepanelen binnen een paar jaar terugverdiend. beeld Marcel van den Bergh

Den Haag

‘Dit schaadt echt de onderlinge relaties’, zegt CDA-Kamerlid Henri Bontenbal over ‘het spel’ dat GroenLinks en PvdA in zijn ogen spelen. De twee linkse partijen verrasten vorige week de regeringspartijen door zich te keren tegen het wetsvoorstel voor het afbouwen van de salderingsregeling voor zonnepanelen. De coalitie heeft in de Tweede Kamer een meerderheid, maar rekende op steun van de linkse partijen in de Eerste Kamer. Daar dreigt het wetsvoorstel nu te sneuvelen. Het debat wordt donderdag voortgezet.

PvdA en GroenLinks leken bondgenoten van de coalitie, omdat zij in het verleden ook voor afbouw waren. In de doorrekening van hun eigen verkiezingsprogramma’s hebben ze die afbouw ook meegenomen. Nu spreken ze weliswaar van een ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

BBB kan met haar charmeoffensief beter niet stoppen bij de Nederlandse grens

BBB is bezig met een charmeoffensief in de provincies. Intussen moet Caroline van der Plas oppassen dat ze elders geen sympathie verspeelt. Zo kan ze Brussel nog weleens hard nodig hebben, wil ze écht iets bereiken.

Afbeelding

Kabinet stuurt asielwet ondanks kritiek in ongewijzigde vorm naar Tweede Kamer

Het kabinet neemt de kritiek van de Raad van State, gemeenten en Veiligheidsberaad op de beoogde ‘spreidingswet’ voor asielopvang niet over. De ministerraad is vrijdag akkoord gegaan met het oorspronkelijke wetsvoorstel.

Afbeelding

Einde in zicht voor tijdelijk huurcontract: Kamer wil positie huurders verstevigen

De Tweede Kamer ligt op koers om de regels voor particuliere huur aan te scherpen. Het wetsvoorstel van PvdA en ChristenUnie om tijdelijke huurcontracten te verbieden, lijkt te kunnen rekenen op een overgrote meerderheid.

Afbeelding

Strategische stem kan coalitie nog aan een zeer gewilde 23ste zetel helpen, en de CU aan een derde zetel

Hoewel de regeringscoalitie volgens de laatste prognoses 22 zetels haalt in de Eerste Kamer, is er een grote kans dat de vier partijen nog een extra zetel in de wacht slepen. Een Statenlid van VVD, CDA of D66 moet dan op de ChristenUnie stemmen.

Afbeelding

Spanning loopt op: de identiteitscrisis van het CDA bezorgt ook het kabinet kopzorgen

Het CDA hobbelt van het ene naar het andere crisisoverleg over de desastreus verlopen verkiezingen. De partij vindt dat de politieke realiteit een andere houding op stikstofgebied vereist. Maar daar botst het met D66.

Afbeelding

Wiersma tracht Kamer gerust te stellen: Lentekriebels-lessen zijn heus wel aangepast aan de leeftijd

Zonder uit te willen sluiten dat er weleens iets mis gaat, heeft het kabinet geen probleem met de seksuele voorlichting die deze week op veel basisscholen wordt gegeven, stelde minister Wiersma in de Tweede Kamer.