Adema diep door het stof. Maar hij weet niet zeker of boeren méér mest mogen blijven uitrijden

Achtergrond
Mogen Nederlandse boeren de komende jaren nog méér mest blijven uitrijden? Ondanks alle tumult weet minister Adema dat nog steeds niet zeker. Woensdag ging hij diep door het stof in de Tweede Kamer.
Gerard Beverdam
woensdag 25 januari 2023 om 21:11
Minister Piet Adema: 'Heel veel ruimte zit er niet meer in Brussel.'
Minister Piet Adema: 'Heel veel ruimte zit er niet meer in Brussel.' beeld anp / Bart Maat

Den Haag

Veel Tweede Kamerfracties vinden dat minister Piet Adema (Landbouw) een rommeltje heeft gemaakt van het ‘mestdossier’, én ze zijn er niet zeker van dat Nederland niet alsnog het Europese deksel op de neus krijgt. Donderdag zullen in elk geval de PVV en Groep-Van Haga een motie van wantrouwen tegen de ChristenUnie-bewindsman indienen. Die zal geen meerderheid in de Tweede Kamer krijgen, maar Adema ligt voorlopig wel onder het vergrootglas.

Woensdagmiddag biedt Adema herhaaldelijk excuses aan voor het feit dat hij de Kamer niet informeerde over zijn controverse met Brussel. Die bereikt vlak voor Kerst het kookpunt, als eurocommissaris Virginijus Sinkevicius (Milieu) in een brief aan Adema dreigt een streep te halen door de..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

BBB kan met haar charmeoffensief beter niet stoppen bij de Nederlandse grens

BBB is bezig met een charmeoffensief in de provincies. Intussen moet Caroline van der Plas oppassen dat ze elders geen sympathie verspeelt. Zo kan ze Brussel nog weleens hard nodig hebben, wil ze écht iets bereiken.

Afbeelding

Kabinet stuurt asielwet ondanks kritiek in ongewijzigde vorm naar Tweede Kamer

Het kabinet neemt de kritiek van de Raad van State, gemeenten en Veiligheidsberaad op de beoogde ‘spreidingswet’ voor asielopvang niet over. De ministerraad is vrijdag akkoord gegaan met het oorspronkelijke wetsvoorstel.

Afbeelding

Einde in zicht voor tijdelijk huurcontract: Kamer wil positie huurders verstevigen

De Tweede Kamer ligt op koers om de regels voor particuliere huur aan te scherpen. Het wetsvoorstel van PvdA en ChristenUnie om tijdelijke huurcontracten te verbieden, lijkt te kunnen rekenen op een overgrote meerderheid.

Afbeelding

Strategische stem kan coalitie nog aan een zeer gewilde 23ste zetel helpen, en de CU aan een derde zetel

Hoewel de regeringscoalitie volgens de laatste prognoses 22 zetels haalt in de Eerste Kamer, is er een grote kans dat de vier partijen nog een extra zetel in de wacht slepen. Een Statenlid van VVD, CDA of D66 moet dan op de ChristenUnie stemmen.

Afbeelding

Spanning loopt op: de identiteitscrisis van het CDA bezorgt ook het kabinet kopzorgen

Het CDA hobbelt van het ene naar het andere crisisoverleg over de desastreus verlopen verkiezingen. De partij vindt dat de politieke realiteit een andere houding op stikstofgebied vereist. Maar daar botst het met D66.

Afbeelding

Wiersma tracht Kamer gerust te stellen: Lentekriebels-lessen zijn heus wel aangepast aan de leeftijd

Zonder uit te willen sluiten dat er weleens iets mis gaat, heeft het kabinet geen probleem met de seksuele voorlichting die deze week op veel basisscholen wordt gegeven, stelde minister Wiersma in de Tweede Kamer.