Adema diep door het stof. Maar hij weet niet zeker of boeren méér mest mogen blijven uitrijden

Achtergrond
Mogen Nederlandse boeren de komende jaren nog méér mest blijven uitrijden? Ondanks alle tumult weet minister Adema dat nog steeds niet zeker. Woensdag ging hij diep door het stof in de Tweede Kamer.
Gerard Beverdam
woensdag 25 januari 2023 om 21:11
Minister Piet Adema: 'Heel veel ruimte zit er niet meer in Brussel.'
Minister Piet Adema: 'Heel veel ruimte zit er niet meer in Brussel.' beeld anp / Bart Maat

Den Haag

Veel Tweede Kamerfracties vinden dat minister Piet Adema (Landbouw) een rommeltje heeft gemaakt van het ‘mestdossier’, én ze zijn er niet zeker van dat Nederland niet alsnog het Europese deksel op de neus krijgt. Donderdag zullen in elk geval de PVV en Groep-Van Haga een motie van wantrouwen tegen de ChristenUnie-bewindsman indienen. Die zal geen meerderheid in de Tweede Kamer krijgen, maar Adema ligt voorlopig wel onder het vergrootglas.

Woensdagmiddag biedt Adema herhaaldelijk excuses aan voor het feit dat hij de Kamer niet informeerde over zijn controverse met Brussel. Die bereikt vlak voor Kerst het kookpunt, als eurocommissaris Virginijus Sinkevicius (Milieu) in een brief aan Adema dreigt een streep te halen door de..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

VVD-achterban verliest geduld. 'Mark schiet eens op', waarschuwt fractievoorzitter Sophie Hermans

De VVD wil dat het kabinet op korte termijn met concrete maatregelen komt om het aantal asielzoekers dat naar Nederland komt in te perken. Sommige partijleden willen dat de VVD nu al uit het kabinet stapt.

Afbeelding

ChristenUnie-partijleider Mirjam Bikker op congres: 'Verantwoordelijkheid pakken in opvang asielzoekers'

In plaats van ‘stoere plannetjes voor de korte termijn’ moet Nederland zijn verantwoordelijkheid pakken in het opvangen van asielzoekers. Dat zei Mirjam Bikker zaterdag op het congres van de ChristenUnie.

Afbeelding

SP herziet na kwart eeuw eigen principes: geen strijd meer voor een maximumloon of vertrek uit de NAVO

De SP stemt zaterdag op haar ledencongres voor het eerst in een kwarteeuw over herziening van het beginselprogramma. De strijd voor meer zeggenschap van werknemers blijft.

Afbeelding

ChristenUnie-voorzitter Ankie van Tatenhove: 'De uitersten laten zich steeds meer horen'

De flanken roeren zich binnen de ChristenUnie, ziet partijvoorzitter Ankie van Tatenhove. Of het nu gaat om asiel, klimaat of homoseksualiteit: leden schromen niet hun mening kenbaar te maken.

Afbeelding

Hoe 'voltooid leven' al steeds meer verweven raakt met de huidige euthanasiepraktijk

De maatschappelijke opvattingen over zelfbeschikking en 'voltooid leven' raken steeds meer verweven met de bestaande euthanasiepraktijk. Is er wel een aparte stervensregeling nodig voor mensen die 'klaar met leven' zijn?

Afbeelding

Uitvoeringsorganisaties hekelen spreidingswet in huidige vorm: 'Daar passen wij voor'

De wet om asielzoekers te verdelen over gemeenten is hard nodig om de opvangcrisis te bezweren, maar in zijn huidige vorm te onuitvoerbaar en complex, zeggen uitvoerende organisaties donderdag in een rondetafelgesprek.